ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Κάτω τα έσοδα, πάνω το χρέος το γ’ τρίμηνο του 2020

Κορονοϊός, lockdown, μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, αναστολές και παρατάσεις για πληρωμές υποχρεώσεων. Όλα αυτά έριξαν τα δημόσια έσοδα κατά σχεδόν 3 δισ. το γ’ τρίμηνο του 2020 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς Γενικής Κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά στα δημόσια έσοδα και τις δαπάνες προκύπτουν τα εξής:

Το σύνολο των εσόδων ανήλθε σε 21,283 δισ. ευρώ από 24,027 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο 2019. Οι φόροι στο εισόδημα και στην περιουσία διαμορφώθηκαν σε 2,773 δισ. ευρώ (13% των συνολικών εσόδων) από 5,455 δισ. ευρώ (22,7% των συνολικών εσόδων) το γ’ τρίμηνο του 2019.

Οι κοινωνικές εισφορές ανήλθαν σε 6,808 δισ. ευρώ (32% των συνολικών εσόδων) από 6,734 δισ. ευρώ (28% των συνολικών εσόδων) το γ’ τρίμηνο του 2019.

Οι συνολικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκαν σε 23,415 δισ. ευρώ από 21,577 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2019.

Οι πρωτογενείς δαπάνες ανήλθαν σε 22,241 δισ. ευρώ από 20,191 δισ. ευρώ. Οι αμοιβές εξηρτημένης εργασίας διαμορφώθηκαν σε 5,55 δισ. ευρώ (25,4% των συνολικών δαπανών) έναντι 5,473 δισ. ευρώ (23,7% των συνολικών δαπανών) το γ’ τρίμηνο του 2019. Οι κοινωνικές παροχές ανήλθαν σε 9,557 δισ. ευρώ (40,8% των συνολικών δαπανών) έναντι 9,462 δισ. ευρώ (43,9% των συνολικών δαπανών) το γ’ τρίμηνο του 2019.

Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στα 337,542 δισ. ευρώ από 334,277 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2019.

Τέλος, στη Γενική Κυβέρνηση καταγράφηκε έλλειμμα ύψους 2,132 δισ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 2,45 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2019. Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, Η μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου όπως καθορίζεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα δεν υπολογίζεται και δεν εμφανίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.


Κατά τη μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ό,τι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των τριμηνιαίων μη χρηματοοικονομικών λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που αντιμετωπίζονται διαφορετικά σύμφωνα με τους κανόνες ESA 2010 και στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής περιλαμβάνουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, τις δαπάνες σχετικά με συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης τα οποία προέρχονται από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντοπίστηκε πτώμα στην οδό Προύσσης στην Πάτρα. Στο σημείο έσπευσε  η ΕΛ.ΑΣ. για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

 Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής.Το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων. Νωρίτερα, το αυτόματο υπολογιστ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στις αρχές του 2020 η Πάτρα ήταν πρωτοπόρος και τοποθέτησε σε πλατείες τις πρώτες ταΐστρες αδέσποτων ζώων, για σκύλους και γάτες, παραδίδοντας μαθήματα φιλοζωίας σε ολόκληρη την χώ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση τώρα στην Πάτρα! Σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεια ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Πύργου και ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.   . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντοπίστηκε πτώμα στην οδό Προύσσης στην Πάτρα. Στο σημείο έσπευσε  η ΕΛ.ΑΣ. για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός ήταν ηλικίας 37 ετώ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση τώρα στην Πάτρα! Σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεια ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Πύργου και ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.  
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος σχολίασε επί της ουσίας την μη αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας. Η ανάρτησή του«Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρας
Image
Image

Search