ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Πάτρα: Πάνω από 400 φάρμακα στην αγορά είναι σε έλλειψη

Σύμφωνα με όσα πληροφορείται αυτή την περίοδο από τα ράφια των φαρμακείων, τόσο στην Πάτρα όσο και γενικότερα στην Αχαΐα, παρουσιάζουν ελλείψεις, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, πάνω από 400 σκευάσματα. Την ίδια ώρα άλλα περίπου 450 παρέχονται σε περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Συνολικά δηλαδή γύρω στα 850 σκευάσματα, παρουσιάζουν προβληματική διακίνηση.

Την ώρα που η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση, ελλείψεις παρατηρούνται ακόμα και στα εμβόλια για την γρίπη καθώς φέτος, το ρεπορτάζ καταδεικνύει ότι εστάλησαν συνολικά λιγότερα από πέρυσι. Με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πάρα πολλοί ασθενείς ταλαιπωρούνται καθημερινά αφού, σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να κάνουν τον γύρο της πόλης για να βρουν κάποιο φάρμακο που μπορεί να έχει ξεμείνει στο ράφι κάποιου φαρμακείου.

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να περιμένει για μέρες μήπως και βρεθεί κάποιο σκεύασμα ή εν τέλει υποχρεούται να επιστρέψει στον γιατρό του μήπως κι εκείνος του προτείνει προσωρινά κάποια άλλη αγωγή. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων και αυτός είναι ένας από τους λόγους των ελλείψεων, καθώς οι πολυεθνικές δεν θεωρούν την χώρα μας προτεραιότητα για να καλύψουν τις ανάγκες της.

Εξάλλου το clawback (σ.σ. ο όρος που χρησιμοποιείται όταν μια εταιρεία, πληρώνει επιστροφή στο κράτος ανάλογη με τα έσοδά της) που πληρώνουν στο κράτος είναι αποτρεπτικό για την εισαγωγή φαρμάκων. Δηλαδή, με απλά λόγια, όταν μια εταιρία ξέρει πώς θα πληρώσει, και αυτό φαίνεται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αποφεύγει να εισάγει πολλά φάρμακα στην Ελλάδα. Ωστόσο πέρα από αυτό, μια από τις σημαντικότερες αιτίες των ελλείψεων ένας από τους λόγους τγια αυτήτην κατάσταση είναι και οι παράλληλες εξαγωγές.

Πέραν αυτού εκτιμάται ότι το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ παρουσιάζουν μια "περίεργη" αδράνεια και μια αδιανόητη ανεπάρκεια αντιμετώπισης του θέματος. Ο ΕΟΦ έχει χάσει πλέον την ικανότητα ελέγχου της αγοράς με απρόβλεπτες πλέον συνέπειες για την Δημόσια Υγεία. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τι νέο Δ.Σ. του Οργανισμού, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, δεν έχει ούτε ένα στέλεχος σχετικό με την Υγεία για να ελέγχει επαρκώς τέτοια φαινόμενα.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Συμφωνείται με την Άμεση λήψη μέτρων (κορίνες, κώνους, αστυνόμευση κλπ) στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου με στόχο την μείωση των ατυχημάτων ;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

 Σε τροχιά ιδιωτικοποίησης μπαίνουν και τα υπόλοιπα 23 περιφερειακά αεροδρόμια ανάμεσα σε αυτά και το αεροδρόμιο του Αράξου . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

 Το δρόμο για τη φυλακή πήρε μετά την απολογία της σήμερα στον Ανακριτή Πατρών η 59χρονη αλλοδαπή που συνέληφθη στην Πάτρα από την Ασφάλεια για απάτες.  . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 Έτοιμο να βάλει τέλος στα οφσάιντ του... χιλιοστού είναι η FIFA, προχωρώντας στην αλλαγή του σχετικού κανονισμού, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να μην ισχύει πλέον από το προσεχές Eu . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 Πολλοί νέοι γονείς - και όχι μόνο- χρησιμοποιούν πολύ σχολαστικά προϊόντα καθαρισμού για να προστατεύσουν τα μωρά τους από τα μικρόβια. Στην πραγματικότητά όμως, είναι πιθανό να τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι βρέθηκαν σήμερα στο  Α΄Δημοτικό Κοιμητήριο Πατρών για να παραστούν στην πολιτική κηδεία του στελέχους του ΕΑΜ Μιχάλη Βασιλάκη, που έφυγε στη ζωή μετά από νοσηλεία στη Μ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 H τρίτη συνάντηση του Εταιρικού Σχήματος του έργου «INCUBA – Διασυνοριακές αγροδιατροφικές θερμοκοιτίδες (Cross Border agrifood incubators)» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, στην έδρα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 «Φως» στο εκκρεμές θέμα, που αφορούν στη μελλοντική επαναλειτουργία της Πορθμιακής Γραμμής Αιγίου - Aγίου Νικόλαου Φωκίδας, ρίχνει ο Γενικός Γραμματέας Λιμενικής Πολιτικής Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, λί
Image
Image
© 2019 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search