ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Πάτρα: Πάνω από 400 φάρμακα στην αγορά είναι σε έλλειψη

Σύμφωνα με όσα πληροφορείται αυτή την περίοδο από τα ράφια των φαρμακείων, τόσο στην Πάτρα όσο και γενικότερα στην Αχαΐα, παρουσιάζουν ελλείψεις, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, πάνω από 400 σκευάσματα. Την ίδια ώρα άλλα περίπου 450 παρέχονται σε περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Συνολικά δηλαδή γύρω στα 850 σκευάσματα, παρουσιάζουν προβληματική διακίνηση.

Την ώρα που η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση, ελλείψεις παρατηρούνται ακόμα και στα εμβόλια για την γρίπη καθώς φέτος, το ρεπορτάζ καταδεικνύει ότι εστάλησαν συνολικά λιγότερα από πέρυσι. Με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πάρα πολλοί ασθενείς ταλαιπωρούνται καθημερινά αφού, σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να κάνουν τον γύρο της πόλης για να βρουν κάποιο φάρμακο που μπορεί να έχει ξεμείνει στο ράφι κάποιου φαρμακείου.

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να περιμένει για μέρες μήπως και βρεθεί κάποιο σκεύασμα ή εν τέλει υποχρεούται να επιστρέψει στον γιατρό του μήπως κι εκείνος του προτείνει προσωρινά κάποια άλλη αγωγή. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων και αυτός είναι ένας από τους λόγους των ελλείψεων, καθώς οι πολυεθνικές δεν θεωρούν την χώρα μας προτεραιότητα για να καλύψουν τις ανάγκες της.

Εξάλλου το clawback (σ.σ. ο όρος που χρησιμοποιείται όταν μια εταιρεία, πληρώνει επιστροφή στο κράτος ανάλογη με τα έσοδά της) που πληρώνουν στο κράτος είναι αποτρεπτικό για την εισαγωγή φαρμάκων. Δηλαδή, με απλά λόγια, όταν μια εταιρία ξέρει πώς θα πληρώσει, και αυτό φαίνεται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αποφεύγει να εισάγει πολλά φάρμακα στην Ελλάδα. Ωστόσο πέρα από αυτό, μια από τις σημαντικότερες αιτίες των ελλείψεων ένας από τους λόγους τγια αυτήτην κατάσταση είναι και οι παράλληλες εξαγωγές.

Πέραν αυτού εκτιμάται ότι το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ παρουσιάζουν μια "περίεργη" αδράνεια και μια αδιανόητη ανεπάρκεια αντιμετώπισης του θέματος. Ο ΕΟΦ έχει χάσει πλέον την ικανότητα ελέγχου της αγοράς με απρόβλεπτες πλέον συνέπειες για την Δημόσια Υγεία. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τι νέο Δ.Σ. του Οργανισμού, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, δεν έχει ούτε ένα στέλεχος σχετικό με την Υγεία για να ελέγχει επαρκώς τέτοια φαινόμενα.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Συμφωνείται με την Άμεση λήψη μέτρων (κορίνες, κώνους, αστυνόμευση κλπ) στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου με στόχο την μείωση των ατυχημάτων ;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας αναγνωρίζει ότι προτεραιότητα αυτή την χρονική στιγμή είναι η συστράτευσηόλων μας απέναντι στο φαινόμενο της πανδημίας με στόχο κάθε μέρα να είμαστε όλοι εδώ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε καταγγελία προχώρησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, για εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο υπό κατασκευή κτίριο του Οικονομικού Τμήματος, με θύμα έναν . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη λήψη στοχευμένων δράσεων για τους κλάδους της ενέργειας, του τουρισμού, της ακτοπλοΐας και της ναυτιλίας, προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών,   τόνισε επί . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση της διδακτέας ύλης όλων των μαθημάτων, προσωρινή κατάργηση κάθε είδους ενδοσχολικών εξετάσεων, για όλες τις τάξεις και αύξηση των θέσεων για τους εισαχθέντες φέτος στα ΑΕΙ ζ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας αναγνωρίζει ότι προτεραιότητα αυτή την χρονική στιγμή είναι η συστράτευσηόλων μας απέναντι στο φαινόμενο της πανδημίας με στόχο κάθε μέρα να είμαστε όλοι εδώ.Έτσι, για να μπορέσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε καταγγελία προχώρησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, για εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο υπό κατασκευή κτίριο του Οικονομικού Τμήματος, με θύμα έναν εργάτη, που τραυματί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση της διδακτέας ύλης όλων των μαθημάτων, προσωρινή κατάργηση κάθε είδους ενδοσχολικών εξετάσεων, για όλες τις τάξεις και αύξηση των θέσεων για τους εισαχθέντες φέτος στα ΑΕΙ ζητά με επιστολής της
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search