ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Καρναβάλι Πάτρας: Αποζημιώσεις τύπου «Thomas Cook» μετά την ακύρωση των εκδηλώσεων επεξεργάζεται το υπουργείο

Έκτακτα μέτρα επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών μετά τις ακυρώσεις των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως για το Καρναβάλι της Πάτρας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η διαδικασία αποζημιώσεων των επιχειρήσεων από τη ξαφνική διακοπή θα είναι στα πρότυπα του σχεδίου “Thomas Cook”.

Η  έκτακτη  κάλυψη των επαγγελματιών – δεν αποκλείεται και κάποιων Δήμων- θα αφορούν τις επιχειρήσεις που βεβαιωμένα θα έχουν καταγράψει ζημιές και θα αιτηθούν στήριξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το πέρας του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας θα γίνει μία πρώτη αποτίμηση και να καταρτιστεί το πλάνο, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να συνιστούν “ψυχραιμία”.

Στη έδρα του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης αφενός  ετοιμάζουν σενάρια για την επιδημία και αφετέρου θα εξετάσουν τις τυχόν βραχυπρόθεσμες ανάγκες “στυλ Thomas cook”.

Δεδομενου πως οι εισπράξεις από τον τουρισμό αγγίζουν περί το 10% του ΑΕΠ, μία πιθανή μεγάλη κάμψη, σε συνδυασμό με τις πιθανές επιπτώσεις σε τομείς της μεταποίησης κλπ, να εκτροχιάσει το στόχο του 2020 για ρυθμό ανάπτυξης στο 2,4%. Από το οικονομικό επιτελείο εκτιμάται πως μία  οριακή επιβράδυνση στην ΕΕ θα επηρεάσει λιγότερο τη χώρα μας, λόγω του ότι έχουμε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.


Στον τουρισμό επικρατεί ήδη αβεβαιότητα, δεδομένου πως το 2019 αφίχθησαν στην Ελλάδα 200.000 τουρίστες από την Κίνα. Παράλληλα, ακυρώσεις εκδηλώσεων, συνεδρίων ή άλλων γεγονότων στα οποία συναθροίζεται κόσμος αναμένεται να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα έχει πολλαπλές συνέπειες σε πολλούς κλάδους.

Για παράδειγμα, συνεδριακοί χώροι και ξενοδοχεία που κλείνονται για τη φιλοξενία εκδηλώσεων και επισκεπτών θα υποστούν μεγάλη οικονομική ζημιά σε περίπτωση που γίνουν ακυρώσεις λόγω της νόσου.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα, ειδικά την άνοιξη, γίνονται δεκάδες συνέδρια με χιλιάδες επισκέπτες και από το εξωτερικό. Ενδεχόμενο «πάγωμα» όλων αυτών των εκδηλώσεων προκαλεί ήδη τρόμο στους ιδιοκτήτες των συνεδριακών χώρων και των ξενοδοχείων, κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

H ματαίωση

«Αποφασίζουμε τη ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Τέσσερις μόνο ημέρες πριν από τις Απόκριες και δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα διοργάνωναν καρναβάλια προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες. Κάτι τέτοιο πλέον είναι αδύνατο να γίνει και ήδη καταγράφονται ακυρώσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες καθώς κανείς δεν θέλει να ρισκάρει μετακινήσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει ασφαλώς στην Πάτρα η οποία από το περίφημο Καρναβάλι της εισπράττει εκατομμύρια κάθε χρόνο. Μόνο το τριήμερο των Αποκρεών υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 80.000 επισκέπτες πηγαίνουν στην πόλη ενώ περισσότεροι από 40 χιλιάδες είναι οι καρναβαλιστές που παρελαύνουν.

Τα έσοδα είναι ανυπολόγιστα και μοιράζονται σε ξενοδοχεία, καταστήματα, χώρους εστίασης κ.λπ. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία είχε αγγίξει το 100%, όμως, η ακύρωση των εκδηλώσεων πλέον προκαλεί μεγάλη αιμορραγία στους επαγγελματίες. Ηδη από την Πάτρα ακούγονται φωνές απόγνωσης για την καταστροφή που θα υποστούν, αν και μερικοί εκτιμούν ότι τελικά οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν. Η Πάτρα, λόγω του λιμανιού της και της σύνδεσης με την Ιταλία, έχει μπει στο μικροσκόπιο τις τελευταίες ημέρες.

in.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η θεατρική παράσταση «Το Δάνειο» του Τζόρντι Γκαλθεράν σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά, ο οποίος και πρωταγωνιστεί μαζί με τον Σωτήρη Χατζάκη θα παιχθεί στο γειτονικό Αίγιο, στο Θ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Περισσότερη ανησυχία για τη χαλάρωση των μέτρων πρόληψης κατά του κορωνοϊού παρά για τα «εισαγόμενα» κρούσμα από τουρίστες υπάρχει τα τελευταία 24ωρα στην κυβέρνηση. . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ταξιδιώτες από την Ισπανία θα παραμένουν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους στη Σκωτία, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική κυβέρνηση, παρουσιάζοντας . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνεδρίαση στα γραφεία της ΔΕΕΠ ΑΧΑΪΑΣ.  Η θεματολογία της Συνεδρίασης αφορά στα ακόλουθα: 1. Ένας χρόνος Κυβ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές στο  Σωματείο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων πραγματοποιήθηκαν στις 6 και 7 Ιουλίου 2020. Στις εκλογές συμμετείχαν πέντε  ψηφοδέλτια 
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη δύο πορείες στην Πάτρα κατά του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Μία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και μια από το πρώην Παράρτημα στην οδό Κορίνθου.  Σε επιφυλακή
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας θα βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 3 (υψηλή), την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020.  Εξαι
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search