ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ανοιξε η πλατφόρμα για τα 800ευρώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι, εργοδότες

«Η λίστα είναι αυτή. Κλείδωσε. Έγιναν οι τελευταίες προσθήκες και πλέον δεν αλλάζει τίποτα», δηλώνουν στο iefimerida αρμόδιες πηγές για το επίδομα των 800 ευρώ, την ώρα που συνεχίζονται οι πιέσεις για να συμπεριληφθούν κι άλλοι ΚΑΔ.

Οι διευκρινίσεις ή μάλλον το συμμάζεμα από το υπουργείο Οικονομικών όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων που ισχύουν μετά και την τελευταία ΠΝΠ, μαζί με τη δημοσιοποίηση των νέων ΚΑΔ, που συμπεριλήφθηκαν στους τρεις κύκλους προστασίας, ήταν επί της ουσίας το τελευταίο βήμα, πριν από το μπαράζ των εφαρμοστικών Αποφάσεων κι Εγκυκλίων. Η αγορά- ειδικά οι μικρομεσαίοι- ζητούν, όμως, προσθήκες στη λίστα και συγκεκριμένα:

να συμπεριληφθούν στα μέτρα προστασίας και οι ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας των υποκαταστημάτων των επιχειρήσεων

να αναζητηθεί τρόπος να συμπεριληφθούν στα μέτρα προστασίας και οι επιχειρήσεις που ο ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας δηλώθηκε το 2019.

Το άγχος για την επόμενη μέρα και την ώρα πληρωμών των φόρων

Η εξειδίκευση κι εφαρμογή των τεσσάρων δεσμών μέτρων στήριξης αποδεικνύεται, πάντως, ιδιαιτέρως σύνθετη διαδικασία, πόσο μάλλον όταν στο οικονομικό επιτελείο «βλέπουν» ήδη την επόμενη ημέρα, όταν δηλαδή θα παρέλθουν οι προθεσμίες των πληρωμών που αναστέλλονται και επιχειρήσεις- νοικοκυριά θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

 

Τι θα γίνει για παράδειγμα όταν φτάσει η 31η Αυγούστου και θα πρέπει να πληρωθούν οι φόροι, οι δόσεις ρυθμίσεων και ο ΦΠΑ αυτών των μηνών, που η οικονομία είναι σε «καραντίνα»; Θα αντέχουν επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί να ανταποκριθούν σε αυτά τα βάρη, πριν καλά- καλά να έχουν συνέλθει από το κραχ του κορωνοϊού;

Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να διατηρήσουν ως κόρη οφθαλμού τη βελτίωση της κουλτούρας πληρωμών, ωστόσο αντιλαμβάνονται ότι με άδειες τσέπες οι φορολογούμενοι δεν θα ανταποκριθούν. Η αυτονόητη κίνηση- αυτό αποτελεί το βασικό σενάριο- είναι όλοι αυτοί οι φόροι να κεφαλαιοποιηθούν και να «σπάσουν» σε πολλές δόσεις, όπως έχει δρομολογήσει και το υπουργείο Εργασίας, με τη διαφορά ότι οι τέσσερις δόσεις των ασφαλιστικών οφειλών μοιάζουν ελάχιστες για το βάρος των υποχρεώσεων.

Ανέβηκε η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους

Αργά χθες το βράδυ «ανέβηκε» η πλατφόρμα supportemployess.yeka.gr για τους εργαζόμενους που δικαιούνται τα 800 ευρώ και η υποβολή των δηλώσεων- αιτήσεων ξεκινά σήμερα, αρχής γενομένης με όσους έχουν ΑΦΜ, που τελειώνει σε 1. Με δεδομένο, πάντως, ότι η αντίστοιχη διαδικασία για τους εργοδότες παρατάθηκε ως τις 10 Απριλίου, θα πρέπει να αναμένεται αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων και για τους δικαιούχους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι, Αφού ενημερωθούν από τον εργοδότη τους πως τους δήλωσε στην ΕΡΓΑΝΗ, συμπληρώνουν τον αριθμό πρωτοκόλλου, τα στοιχεία τους και το ΙΒΑΝ για να πληρωθούν απευθείας από το κράτος τα 800 ευρώ που δικαιούνται.

Το επίδομα των 800 ευρώ συνοδεύεται με αναστολές πληρωμής υποχρεώσεων προς το δημόσιο, ή με εκπτώσεις φόρου 25% και άλλα μέτρα στήριξης.

Παράλληλα, δύο νέες εγκύκλιοι ρυθμίζουν θέματα αναστολών ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά και τις προϋποθέσεις για by pass στις αναστολές συμβάσεων εργασίας. Συγκεκριμένα:

 

ως προς την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις ή εργοδότες, οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας, μπορούν να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα, χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

ως προς την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, οι επιχειρήσεις ή εργοδότες, υποβάλλουν για το προσωπικό που απασχολούν την Α.Π.Δ. περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της ΑΠΔ επιβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

παρατείνεται η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ασφαλιστικών ρυθμίσεων, που είναι απαιτητές έως 31/3/2020, κατά τρεις μήνες. Αντίστοιχα παρατείνεται και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης. Στις εν λόγω διατάξεις υπάγονται επιχειρήσεις ή εργοδότες που: α) απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση, β) έχουν ενεργό, κύριο ΚΑΔ στις 20/03/2020, που συμπεριλαμβάνεται στο πίνακα με τους κλάδους που πλήττονται. Με αυτά τα δεδομένα, η δόση Μαρτίου των υπαγόμενων επιχειρήσεων θα έχει πλέον καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 30/6, ενώ αντίστοιχα τροποποιούνται και οι καταληκτικές ημερομηνίες των επόμενων δόσεων (δόση Απριλίου 2020 και πέρα)

ως προς τους εργαζόμενους, των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας, προβλέπεται κατ' εξαίρεση η δυνατότητα των επιχειρήσεων- εργοδοτών, που πλήττονται σημαντικά, να συμφωνήσουν παροχή εργασίας με τηλεργασία μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης. Αυτή η δυνατότητα παρέχεται μόνο σε ποσοστό 10%, κατ' ανώτατο όριο, επί των εργαζομένων της επιχείρησης των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή.

Εν αναμονή της ΠΝΠ οι εργαζόμενοι

Με αγωνία αναμένουν, εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι την Απόφαση του υπουργείου Εργασίας, η οποία θα εξειδικεύσει το πολυσυζητημένο άρθρο 9 της ΠΝΠ της 20ης Μαρτίου, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις- που πλήττονται διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές- να απασχολούν εκ περιτροπής τουλάχιστον το 50% του προσωπικού τους ως και για 6 μήνες, δηλαδή ως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Σημειωτέον ότι γι’ αυτούς τους εργαζόμενους δεν προβλέπεται επί του παρόντος ούτε αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, ούτε έκπτωση στο ενοίκιο κατοικίας, ούτε έκτακτη ενίσχυση ανάλογη με αυτή των 800 ευρώ.

 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν πριν από λίγο στον Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search