ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Πόσο επικίνδυνο είναι το εγκεφαλικό στους ασθενείς με Covid-19

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι έχει επταπλάσια θνησιμότητα από τη συνηθισμένη. Δεν είναι όμως πιο συχνό στους ασθενείς με Covid-19. Ποιος είναι ο ρόλος της θρόμβωσης.

Ο κορονοϊός Covid-19 δεν αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Όταν, όμως, εκδηλωθεί το εγκεφαλικό, μπορεί να είναι πιο θανατηφόρο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εγκεφαλικό επεισόδιο εκδηλώνει λιγότερο από το 1% των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Εν τούτοις, οι ασθενείς αυτοί έχουν επταπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε σύγκριση με όσους δεν νοσούν από κορωνοϊό όταν παθαίνουν εγκεφαλικό.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί μία ασυνήθη, αλλά σημαντική επιπλοκή του κορωνοϊού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Shadi Yaghi. Ο Dr Yaghi είναι επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).

Κατέληξαν περισσότεροι από έξι στους δέκα


Ο Dr Yaghi και οι συνεργάτες του εξέτασαν στοιχεία από 3.556 ασθενείς με κορωνοϊό. Οι ασθενείς αυτοί νοσηλεύονταν σε μεγάλο νοσοκομείο της Νέας Υόρκης την περίοδο 15 Μαρτίου-19 Απριλίου 2020. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 32 (ποσοστό 0,9%) υπέστησαν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι επιστήμονες τους συνέκριναν με πάσχοντες από εγκεφαλικό, τους οποίους δεν είχε μολύνει ο νέος κορωνοϊός. Όπως διαπίστωσαν, η έκβαση ήταν χειρότερη για τους ασθενείς με κορωνοϊό. Αφ' ενός είχαν παρουσιάσει πιο σοβαρά συμπτώματα απ' ό,τι οι ασθενείς χωρίς κορωνοϊό. Αφ' ετέρου η θνησιμότητα μεταξύ τους έφτασε το 63%, έναντι 9% στους ασθενείς χωρίς κορωνοϊό. Όταν, εξ άλλου, εξέτασαν τη θνησιμότητα από εγκεφαλικό πριν την πανδημία, διαπίστωσαν ότι ήταν μόλις 5%!

Οι ερευνητές εκτιμούν πως οι διαφορές αυτές οφείλονται στην αύξηση των θρομβώσεων που επιφέρει ο κορωνοϊός Covid-19. «Τα ευρήματά μας παρέχουν πειστικές ενδείξεις πως η εκτεταμένη θρόμβωση του αίματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τους ασθενείς με Covid-19», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr Jennifer Frontera, καθηγήτρια Νευρολογίας στο NYU.

Η Dr Frontera πρόσθεσε πως πιθανώς η χορήγηση αντιθρομβωτικών ή αιμολυτικών φαρμάκων μπορεί να μειώνει την ασυνήθιστη σοβαρότητα των εγκεφαλικών στους ασθενείς με κορωνοϊό.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Stroke.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

    Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.- Παράρτημα Δυτ. Ελλάδας) καταδικάζει την αιματηρή επίθεση που δέχτηκαν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2 . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδική δημοσκόπηση πραγματοποίησε ο σταθμός Alpha σε συνεργασία με την εταιρεία Marc και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιου . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: "Οι 111 εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μέσω της κοινωφελούς εργασίας (Δημόσια Πρόσκληση ΟΑΕΔ 3/2019, 8.933 θέσεις πλήρους απασχόλησης) και . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκαν τα νέα στοιχεία για τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας. Όπως γνωστοποίησε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 27 νέ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: "Οι 111 εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μέσω της κοινωφελούς εργασίας (Δημόσια Πρόσκληση ΟΑΕΔ 3/2019, 8.933 θέσεις πλήρους απασχόλησης) και είχαν επιστρέψει στι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Επιστολή ανακοίνωσης αποχώρησης από το ΜέΡΑ25 Αχαΐας εξέδωσαν δυο κομματικά στελέχη εξηγώντας εκτενώς του λόγους της κίνησης τους αυτής. Πρόκειται για τους Περικλή ( Άλκης ) Φλωρόπουλο, Πρώην Συντονισ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Φόβο και ανησυχία προκαλεί η μαρτυρία του δημοτικού συμβούλου, προέδρου του ΝΑΟΚ και του ελαιουργικού σν/σμού της Κάτω Παναγιάς του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, κ. Αντώνη Σοφιανού..   Ο κ. Σοφιανός
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search