ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο Covid-19

Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 στους εφήβους και στους νέους ενηλίκους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη είναι η πρώτη που εστιάζει στη σχέση ανάμεσα στο άτμισμα και στη νόσο Covid-19 ειδικά μεταξύ των νέων στη διάρκεια της πανδημίας.

Η έρευνα, η οποία ανέλυσε στοιχεία για νέους που έκαναν τεστ για κορονοϊό στις ΗΠΑ, δείχνει ότι όσοι ήσαν ατμιστές, είχαν πέντε έως επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό, σε σχέση με όσους δεν ήσαν χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Παιδιατρικής Μπόνι Χάλπερν-Φέλσερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, μελέτησαν στοιχεία για 4.351 άτομα ηλικίας 13 έως 24 ετών και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για την υγεία των εφήβων "Journal of Adolescent Health". Όπως είπε η Χάλπερν-Φέλσερ, «οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, πιθανότατα αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο Covid-19, επειδή κάνουν ζημιά στους πνεύμονες τους»

«Οι νέοι μπορεί να πιστεύουν ότι η ηλικία τούς προστατεύει από το να κολλήσουν τον κορονοϊό ή ότι δεν θα έχουν συμπτώματα της Covid-19, όμως τα στοιχεία δείχνουν πως αυτό δεν ισχύει για όσους είναι ατμιστές. Η νέα μελέτη δείχνει αρκετά καθαρά πως οι νέοι που ατμίζουν ή είναι διπλοί χρήστες -ατμιστές και καπνιστές- αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο. Η αύξηση του κινδύνου δεν είναι μικρή, αλλά μεγάλη», προσέθεσε η κύρια ερευνήτρια δρ Σιβάνι Μαθούρ Γκάιχα.

Η έρευνα βρήκε ότι όσοι νέοι παράλληλα κάπνιζαν και άτμιζαν κατά τις προηγούμενες 30 μέρες, είχαν σχεδόν πενταπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα Covid-19 (βήχα, πυρετό, κόπωση, δύσπνοια κ.ά.) και είχαν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να υποβληθούν σε τεστ για Covid-19. Μεταξύ όσων είχαν κάνει τεστ, οι ατμιστές ήταν πέντε φορές πιθανότερο να διαγνωστούν με Covid-19 από ό,τι οι μη ατμιστές. Επίσης οι χρήστες τόσο ηλεκτρονικού όσο και παραδοσιακού τσιγάρου μέσα στις προηγούμενες 30 μέρες είχαν σχεδόν επταπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν με Covid-19. Δεν βρέθηκε συσχέτιση ανάμεσα στη διάγνωση Covid-19 και στο κάπνισμα παραδοσιακού τσιγάρου κατά τον προηγούμενο μήνα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, μετά από αυτά τα ευρήματα, αναμένουν η αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) να αυστηροποιήσει περαιτέρω τους κανονισμούς για τη χρήση προϊόντων ατμίσματος που πωλούνται σε νέους. Όπως τόνισε η Χάλπενρ-Φέλσερ, «είναι ώρα να πούμε στο καθένα: αν είσαι ατμιστής, βάζεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο για Covid-19 και άλλες ασθένειες των πνευμόνων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία του Σάντα Φε για τις απειλές κατά του Άνχελ ντι Μαρία και της οικογένειάς του. Τα τρία άτομα απειλούσαν τον Αργεντινό σούπερ σταρ, επειδή . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εξαιρετικά απογοητευμένος με την κατάρρευση της Παρτίζαν στην τελευταία περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό εμφανίστηκε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Σέρβος τεχνι . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιασμένος από την ατμόσφαιρα στην Stark Arena, αλλά και από την άμυνα που έπαιξαν στην τελευταία περίοδο οι Τόμας Γουόκαπ, Κώστας Παπανικολάου και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δήλω . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το εκτός έδρας ματς με την Παρτίζαν για την 32η αγωνιστική της EuroLeague ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο, όμως το βράδυ της Πέμπτης (28/3) ο Ολυμπιακός έδειξε για ακόμα μία φορά πως . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search