ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Κορωνοϊός: Μεταδίδουν τα παιδιά τον ιό στους γονείς; Ελληνική μελέτη απαντά

Πολλά έχουν γραφεί για τον ρόλο των παιδιών στην μετάδοση του ιού  SARS-CoV-2 και τη συμβολή τους στην πανδημία COVID-19. Ελληνική μελέτη που έγινε από ομάδα ειδικών με επικεφαλής την Δρ. Έλενα Μαλτέζου, Παιδίατρο – Λοιμωξιολόγο, Προϊσταμένη στη Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατέληξε σε ενδιάφεροντα συμπεράσματα.

 

Παρά τα περιορισμένα στοιχεία για τη λοίμωξη του SARS-CoV-2 στις ελληνικές οικογένειες, η επιστημονική ομάδα θέλησε να χαρτογραφήσει τη δυναμική του κορωνοϊού σε οικογένειες με παιδιά στην Ελλάδα.

 

Οι ειδικοί εστίασαν στη χρονική περίοδο από τις 26 Φεβρουαρίου, που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, έως και τις 3 Μαΐου που έληξαν τα περιοριστικά μέτρα. Οι 23 οικογένειες (66 ενήλικες και 43 παιδιά) που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα εντοπίστηκαν μέσω του Εθνικού Μητρώου για τη λοίμωξη COVID-19, ενώ τα δείγματα τους είχαν αναλυθεί σε τρία εργαστήρια αναφοράς (δύο στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη).

 

Οι οικογένειες είχαν τουλάχιστον ένα παιδί και οι ερευνητές είχαν σε επαφή δια τηλεφώνου με την μητέρα, κυρίως, ώστε να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία για την πιθανή πηγή της μετάδοσης του κορωνοϊού, τα συμπτώματα που εμφάνισαν τα μέλη της οικογένειας και ποιες ήταν οι ενδο-οικογενειακές επαφές.

 

Βάσει αποτελέσματος του RT-PCR τα άτομα εντάχθηκαν σε τρεις ομάδες: υψηλού, ενδιάμεσου και χαμηλού ιικού φορτίου.

 

Από την επεξεργασία των δεδομένων προκέκυψε ότι, στο 91,3% των οικογενειών το ενήλικο μέλος ήταν η αρχική περίπτωση λοίμωξης. Η μετάδοση από ενήλικα με COVID-19 σε παιδί συνέβη σε 19 οικογένειες/ομάδες και από ενήλικα σε ενήλικα σε 12 ομάδες (οικογένειες). Δεν διαπιστώθηκε μετάδοση από παιδί προς ενήλικα ή από παιδί σε παιδί.

 

Συνολικά, θετικά στον νέο κορωνοϊό βρέθηκαν 68 μέλη οικογενειών (62,4%). Οι πατεράδες ήταν τα πρώτα κρούσματα μεταξύ των μελών της οικογένειας σε εννέα περιπτώσεις, οι μητέρες σε οκτώ και οι δύο γονείς σε δύο περιπτώσεις και άλλοι συγγενείς σε δύο περιπτώσεις.

 

Ως προς την αρχική πηγή μετάδοσης του κορωνοϊού, σε 11 περιπτώσεις οφείλονταν σε κοινωνικές επαφές, σε 6 σχετίζονταν με ταξίδι, σε 3 δεν εντοπίστηκε και σε άλλες 3 σχετιζόταν με την παροχή φροντίδας υγείας.

 

Τα παιδιά ήταν πιθανότερο να έχουν ασυμπτωματική λοίμωξη συγκριτικά με τους ενήλικες (40% έναντι 10,5%), ενώ οι ενήλικες ήταν πιθανότερο να εκδηλώσουν σοβαρή νόσο συγκριτικά με τα παιδιά (8,8% έναντι 0%). Τέλος, τα παιδιά με λοίμωξη COVID-19 ήταν πιθανότερο να έχουν χαμηλό ιικό φορτίο ενώ οι ενήλικοι μέτριο ιικό φορτίο.

 

Οι ερευνητές καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι, ενώ τα παιδιά προσβάλλονται από τον SARS-CoV-2 δεν φαίνεται να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους. Επιπλέον τα παιδιά συνήθως έχουν ασυμπτωματική ή μέτρια νόσο, συγκριτικά με τους ενήλικες.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατανέμονται σε Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Αιτωλίας, Ακαρνανίας, Αχαΐας και ΗλείαςΠαρελήφθησαν (62) νέα οχήματα, τα οποία εντάσσονται στο στό . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τραγωδία στον Κάλανο Αχαϊας. 30χρονη γυναίκα από την Βουλγαρία παντρεμένη με 4 παιδιά που έμενε με την οικογένειά της στο Ίσωμα, ενώ οδηγούσε το όχημά της, έχασε τον έλεγχο και βρέ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ανακοίνωση αναφέρεται:  Η Ιερά Μητρόπολή μας, στο πλαίσιο του κοινωνικού της έργου, συνεχίζει και φέτος τη λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου, το οποίο θα παρέχει δωρεάν ενισχυ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για "εξαπάτηση" των Ελλήνων κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη, με έμφαση στη στάση του στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο π . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τις 10 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2020, στην Δυτική Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, από τους αστυν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αποχωρεί ο καθηγητής, διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και εκτελών χρέη διοικητή την περίοδο αυτή, Χαράλαμπος Γώγος, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.Η αποχώρη
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εργαζόμενοι της Πολιτικής Προστασίας και της Καθαριότητας του Δήμου Πατρέων ανέλαβαν δράση για την γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στην παραλιακή οδό του Ρίου εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search