ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Κορωνοϊός: Ασυμπτωματικοί οι 4 στους 10 εργαζόμενοι στην Υγεία που μολύνονται

Επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 230.000 εργαζομένους στην Υγεία σε 24 χώρες του κόσμου. Το ποσοστό της μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό κυμαινόταν από 7% έως 10%. Το 40% δεν είχαν συμπτώματα. Η θνησιμότητα έφτασε το 0,5%.

Πολλοί εργαζόμενοι στην Υγεία δεν εκδηλώνουν συμπτώματα όταν αναπτύσσουν την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, με συνέπεια να εξαπλώνουν εν αγνοία τους τον επικίνδυνο ιό σε συναδέλφους τους και ασθενείς, αναφέρουν επιστήμονες από την Ελβετία.

Εξετάζοντας συνδυαστικά τα στοιχεία από 97 προγενέστερες έρευνες, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τέσσερις στους δέκα προσβεβλημένοι εργαζόμενοι στην Υγεία είναι ασυμπτωματικοί.

Οι μελέτες είχαν διεξαχθεί σε 24 χώρες του κόσμου και συνολικά είχαν συμπεριλάβει 230.000 εργαζομένους στην Υγεία. Το ποσοστό της μόλυνσης μεταξύ τους κυμαινόταν από 7% έως 10%. Από αυτούς:

    Το 48% ήσαν νοσηλευτικό προσωπικό
    Το 25% ήταν γιατροί
    Το 23% ήταν άλλοι εργαζόμενοι στην Υγεία

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, την εποχή που ελέγχθηκαν για τον κορωνοϊό οι εργαζόμενοι στην Υγεία που είχαν προσβληθεί από αυτόν εργάζονταν:

    Το 43% σε κοινούς, μη χειρουργικούς θαλάμους
    Το 24% στα χειρουργεία
    Το 16% στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
    Το 9% σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
    Το 29% σε άλλα τμήματα των νοσοκομείων

Τι συμπτώματα εκδήλωσαν

Τα μοναδικά συμπτώματα που συσχετίστηκαν στους υγειονομικούς ισχυρά με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ήταν:

    Η απώλεια γεύσης και όσφρησης (ανοσμία)
    Ο πυρετός
    Οι μυαλγίες (πόνοι στους μύες)

Τα συνδυαστικά στοιχεία από 15 από τις μελέτες έδειξαν πως απ' όσους νόσησαν εξαιτίας του κορωνοϊού:

    Το 40% παρέμειναν ασυμπτωματικοί
    Ο ένας στους 20 (ποσοστό 5%) παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές στη νόσο Covid-19
    Ο ένας στους 200 (το 0,5%) έχασαν τελικά τη ζωή τους

«Οι εργαζόμενοι στην Υγεία πληρώνουν βαρύ τίμημα στην λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Taulant Muka, από το Ίδρυμα Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής (ISPM) του Πανεπιστημίου της Βέρνης.

Τα ευρήματα αυτά θα παρουσιαστούν σήμερα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νόσων (ESCMID). Θα δημοσιευθούν επίσης στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Epidemiology.
«Εκτίθενται στον μεγαλύτερο κίνδυνο»

Όπως εξήγησε ο διευθυντής του ISPM Dr Oscar Franco, οι εργαζόμενοι στην Υγεία βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της μάχης εναντίον του νέου κορωνοϊού. «Εκτίθενται στον μεγαλύτερο κίνδυνο μολύνσεως, αλλά ύστερα εκθέτουν στον ιό τους ασθενείς και τους συναδέλφους τους», είπε.

Ο Dr Franco πρόσθεσε πως η απουσία συμπτωμάτων σε τόσο μεγάλο ποσοστό νοσούντων υποδηλώνει πως πολλά κρούσματα μεταξύ των υγειονομικών μπορεί να περνούν απαρατήρητα. Επομένως, πρόσθεσε, έχει ζωτική σημασία:

    Να γίνονται καθολικοί προληπτικοί έλεγχοι στο προσωπικό των νοσοκομείων
    Να παρέχεται σε όλους επαρκής προστατευτικός εξοπλισμός
    Να εκπαιδεύονται κατάλληλα

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε δήλωση του ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ αναφέρει:  "Η ανάγκη για προσέλκυση στην Ελλάδα μεγάλων ξένων επενδύσεων αναγνωρίζεται από όλους τους πολίτες - ανεξαρτήτως κοινωνικής ομάδ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού μεταξύ εργαζομένων και φιλοξενούμενων στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Κωστοπούλειος Στέγη», στις Σέρρες.  Σύμφωνα με την ΕΡΤ, συνολικά 50 κρούσ . . .
LIFE STYLE

Στην κάμερα της εκπομπής, «Πάμε Δανάη» μίλησε η Βίκυ Βολιώτη και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σειρά «Λόγω Τιμής» προχωρώντας σε διάφορες αποκαλύψεις. Μάλιστα, η ηθοποιός προκαλεί αί . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επί των θέσεων των παρατάξεων «Αιγιάλεια αύριο» του κ. Χρήστου Γούτου, «Ποιοτική Αιγιάλεια» της κας Βασιλικής Ψυχράμη και «ΜΠΡΟΣΤΑ για την Αιγιάλεια» του κ. Παναγιώτη Παπακωνσταντι . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ωρωπού με θύμα έναν εργαζόμενο που πρόσφατα είχε πιάσει δουλειά. Πρόκειται για τον Πατρινό 46χρονο Χρήστο Παπαδόπουλο. Ο άτυχος άνδρας εργαζόταν στην αποκ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Για την επίθεση την οποία δέχθηκαν χθες ο δημοσιογράφος Απόστολος Βουλδής και ο εικονολήπτης Κώστας Μαρσέλης, η Βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου δήλωσε:   «Η δημοσιογραφία είναι η ασπίδα της
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Δυστυχώς για μία ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες «κρούσματος» κυβερνητικής ανευθυνότητας, σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας στα ελληνικά πανεπιστήμια. Μετά την διάγνωση κρουσμάτων COVID-19 στις
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search