ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Επιτυχημένες οι ενημερωτικές ημερίδες του ΙΣΠ σχετικά με τη νόσο COVID-19 στα πλαίσια του e-FORUM Υγείας

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών ολοκλήρωσε στα πλαίσια του e-Forum Υγείας (https://www.forumanaptixis.gr/conference/forumygeias2020) τρεις πετυχημένες ημερίδες σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19.

 

Κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης αντιμετώπισης του πρώτου κύματος, πραγματοποιήθηκε μία αλματώδης υπέρβαση όσον αφορά την ψηφιακή αναβάθμιση υπηρεσιών, τη διάθεση φαρμάκων, την εξυπηρέτηση των ασθενών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, την άϋλη συνταγογράφηση, την προσπάθεια θωράκισης και ενδυνάμωσης του ΕΣΥ με κλίνες ΜΕΘ και προσωπικό, τη δυνατότητα διενέργειας χιλιάδων τεστ μοριακού ελέγχου για τον SARS-COV-2, την ανάπτυξη των ΚΟΜΥ (κινητών ομάδων υγείας) και ανάπτυξη μηχανισμού ιχνηλάτησης των ύποπτων περιστατικών. Η επάνοδος στην κανονικότητα με την επανέναρξη λειτουργίας πολλών καθημερινών δραστηριοτήτων και με τον τουρισμό συνέβαλαν ώστε να έχουμε μπροστά μας το νέο κύμα. Η κατάσταση σήμερα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

 

Φορείς ασθενών και επιστημονικοί σύλλογοι κατέθεσαν κατά τη διάρκεια του forum από κοινού το ακόλουθο ψήφισμα:

Η πανδημία  COVID-19 έχει εισάγει πολλές ανατροπές και δυσάρεστους περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητές μας.

Οι άνθρωποι και τα παιδιά που πάσχουν από κάποια σοβαρή ασθένεια, σε κάθε βήμα, σε κάθε ανάσα ενδέχεται να έρθουν σε επαφή με μία αόρατη απειλή που μπορεί να τους αφαιρέσει τη χαρά της ζωής.

Η προστασία της δημόσιας υγείας βασίζεται σε επιστημονικές αρχές, η οποία απαιτεί την ενεργητική στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας με προσωπικό, εξοπλισμό, τεστ και την ενίσχυση των προαπαιτούμενων μέτρων προστασίας σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, μέσω της κρατικής υποδομής και λειτουργίας.

Η χρήση της μάσκας και η τήρηση των κανόνων προστασίας αποτελεί ύστατη πράξη πρόληψης και έμπρακτης αλληλεγγύης  προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Η προστασία της ζωής και της υγείας μας από τη νόσο COVID-19 μας αφορά όλους, πολίτες και κυβερνώντες.  

 

Στα πλαίσια της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και του ΠΙΣ/ Ιατρικών Συλλόγων διενεργήθηκαν επτά τηλεδιασκέψεις με ενημέρωση 650 σχολικών διευθυντών, μέσω της Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας με τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, Αχαίας και Ηλείας και τους Ιατρικούς Συλλόγους Αγρινίου, Αιγίου, Αιτωλοακαρνανίας, Αμαλιάδας και Πύργου-Ολυμπίας με επιμέλεια του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.  

 

Τα ερωτήματα και τα προβλήματα που αναδείχθηκαν μέσα από αυτή την ενημερωτική εκστρατεία τέθηκαν υπόψιν ειδικών παιδιάτρων και του ΕΟΔΥ κατά τη διάρκεια του Forum. Στο σχολικό περιβάλλον πρέπει να λειτουργήσει το υγειονομικό πρωτόκολλο σε όλες τις ηλικίες, προτάσσοντας τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα στα μικρότερα παιδιά.  Η δέσμη μέτρων που συμπεριλαμβάνονται στα απαραίτητα μέτρα προστασίας στις σχολικές μονάδες είναι τα ακόλουθα :

 

1. Η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς όταν παρατηρείται συνωστισμός. Απαραίτητη είναι η άμεση αντικατάσταση βρώμικης, φθαρμένης ή υγρής μάσκας.  

2. Η τήρηση των αποστάσεων του 1,5m στο σχολικό περιβάλλον

3. Η υγιεινή των χεριών με σχολαστικό πλύσιμο, τουλάχιστον 20’

4. Η αποφυγή της επαφής των χεριών με τα μάτια και το πρόσωπο

5. Η υγιεινή του βήχα, με κάλυψη του στόματος

6. Η αποφυγή συνωστισμού στις σχολικές αίθουσες, στους διαδρόμους, στο προαύλιο, στην είσοδο του σχολείου, στο κυλικείο κλπ. 

7. Η αρχή των σταθερών και συμπαγών ομάδων στο σχολείο

8. Η αρχή των ατομικών αντικειμένων των παιδιών, παιχνιδιών, μαρκαδόρων, παγουριού, κλπ και των τροφίμων σε ατομικές συσκευασίες.

9. Συχνός και επαρκής αερισμός των αιθουσών και των χώρων.

10. Συχνή καθαριότητα στις επιφάνειες, δάπεδα, τουαλέτες, πόμολα, διακόπτες, πληκτρολόγια υπολογιστή, εξοπλισμό, κλπ. 

11. Έγκαιρη ενημέρωση του εκπαιδευτικού για συμπτώματα πυρετού, βήχα, φαρυγγαλγίας, δύσπνοιας, ανοσμίας, αγευσίας, ναυτίας, εμέτου, διάρροιας κλπ. μαθητού ή συμπτώματα λοίμωξης στο οικογενειακό περιβάλλον.

12. Έγκαιρη ενημέρωση του εκπαιδευτικού για επαφή μαθητού ή γονέα με ύποπτο κρούσμα COVID-19.

 

Τονίζεται ότι σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα:

 

η χρήση της μάσκας στην παιδική ηλικία δεν ελλοχεύει κινδύνους για την αναπνοή, δεν επηρεάζει τα επίπεδα του εισπνεόμενου οξυγόνου ή του εκπνεόμενου διοξειδίου του άνθρακα και δεν διαταράζει την ανάπτυξη ενός φυσιολογικού παιδιού. 

Δεν δικαιολογείται επιστημονικά ή έκδοση ιατρικής γνωμάτευσης για εξαίρεση από τη χρήση της μάσκας σε παιδιά με φυσιολογική ψυχοκινητική εξέλιξη. 

Τα παιδιά με βρογχικό άσθμα οφείλουν να φορούν μάσκα όπως και οι υπόλοιποι συμμαθητές τους, καθώς προστατεύονται ακόμη καλύτερα όσον αφορά την επαφή τους και τις λοιμώξεις από τους ανανπνευστικούς ιούς. 

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η στρατηγική εξόδου από την πανδημία βασίζεται στην ορθή χρήση της μάσκας σε συνδυασμό με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και την υγιεινή των χεριών. Η εξέλιξή της βασίζεται στην αγαστή συνεργασία μεταξύ πολιτείας, επιστημόνων και κοινωνίας ώστε να νικηθεί και αυτή τη φορά το ενδημικό κύμα COVID-19.

 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μια δύσκολη μέρα σήμερα, Παρασκευή 30.10.2020, καθώς εκτός του… εφιάλτη που ακούει στο όνομα κορονοϊός, η Ελλάδα επλήγη και από τον ισχυρό σεισμό 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Οι δημοσιογράφοι του BBC ανακοίνωσαν ότι οι νέοι κανόνες για την αμεροληψία ενδέχεται να μην τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν ΛΟΑΤΚΙ+ πορείες Υπερηφάνειας, ακόμη και χωρίς τη δημο . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στο πένθος βυθίστηκε το αγγλικό ποδόσφαιρο, μετά την είδηση του χαμού του Νόμπι Στάιλς. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, έπειτα από μακρά ασθένεια, ό . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Tουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 419 τραυματίστηκαν από τον σεισμό των 6,7 βαθμών που συγκλόνισε το Αιγαίο και ταρακούνησε τη Σμύρνη, σύμφωνα με την αρχή διαχείρισης καταστρο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Οι Οργανώσεις Πάτρας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση στην Πλ. Γεωργίου ενάντια στην παρουσία του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Τζέφρι Πάιατ έχει προσκληθεί στη συνάντηση “Μεταφοράς Γ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Πλατεία Γεωργίου Α΄ επισκέφθηκε η Βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου μαζί με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Ιωάννη Καρβέλη, προχωρώντας στη συνέχεια  στην ακόλουθη δήλωση:
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λίγο πριν την ανακοίνωση νέων μέτρων κατά του κορωνοϊού, ο καθηγητής – λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε επί της ουσίας ότι τα νέα μέτρα θα φέρουν περιορισμό στην κυκλοφορία των πολιτών, ο οποίος
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search