ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει διάγνωση του Αλτσχάιμερ μέσω ανάλυσης φωνής

Την αφανή εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ ανιχνεύει σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές των εταιρειών ΙΒΜ και Pfizer, και το κάνει αυτό αναλύοντας δείγματα φωνής από ανθρώπους που καλούνται να περιγράψουν τι βλέπουν σε ένα σκίτσο. Το σύστημα μπορεί να προβλέψει την εκδήλωση της νόσου ακόμη και επτά χρόνια πριν, με ακρίβεια 70%.

Το σύστημα χρησιμοποιεί αλγόριθμους επεξεργασίας της γλώσσας για να αναλύσει σύντομα αποσπάσματα από την ομιλία ανθρώπων, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ένα κοινό γνωστικό τεστ, που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για τη διάγνωση της άνοιας και στο οποίο κάποιος πρέπει να περιγράψει μία εικόνα όπου δύο παιδιά κλέβουν μπισκότα από το ντουλάπι της κουζίνας πίσω από την πλάτη της μαμάς τους. Το σύστημα ανιχνεύει πιθανά γραμματικά και συντακτικά λάθη στην ομιλία, τα οποία υποδηλώνουν αρχόμενη άνοια.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet eClinicalMedicine», χρησιμοποίησαν δείγματα φωνής από ανθρώπους που συμμετείχαν στη μακρόχρονη αμερικανική μελέτη του Φράμινγκχαμ, η οποία συνεχίζει να παρακολουθεί περίπου 5.000 ανθρώπους και τις οικογένειές τους από το 1948. Το «έξυπνο» σύστημα ανέλυσε φωνές ανθρώπων όταν ήταν 65 ετών και προέβλεψε ποιοι αργότερα (έως τα 85) θα εμφάνιζαν Αλτσχάιμερ, κάτι που ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί, καθώς υπήρχαν τα σχετικά στοιχεία σε βάθος χρόνου, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

«Το βασικό εύρημα είναι ότι επτά χρόνια πριν την κλινική διάγνωση μπορούμε να πούμε με ακρίβεια 70% ότι κάποιοι άνθρωποι θα αναπτύξουν Αλτσχάιμερ. Ακόμη κι αν δεν μπορείς να αλλάξεις την πορεία της νόσου, μπορείς να προετοιμαστείς και να ρυθμίσεις τη ζωή σου καλύτερα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος ερευνών της IBM Research, Ατζάι Ρογιούρου.

Για «ενθαρρυντική έρευνα» έκανε λόγο η Εταιρεία Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με το BBC, επισημαίνοντας ότι «η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας είναι ζωτική για την ποιότητα ζωής με τη νόσο, καθώς, δυστυχώς, συχνά καθυστερεί η πρόσβαση των ανθρώπων με άνοια στην κατάλληλη θεραπεία, υποστήριξη και καθοδήγηση. Οι υπάρχουσες θεραπείες είναι τόσο αποτελεσματικότερες, όσο πιο γρήγορα οι άνθρωποι τις ξεκινούν, ενώ και οι δυνητικές νέες θεραπείες θα είναι επίσης πιο αποτελεσματικές στα πρώτα στάδια της νόσου ή προτού καν εμφανιστούν τα συμπτώματα».

Όπως ανέφερε η Φιόνα Κάραγκερ, διευθύντρια ερευνών της Εταιρείας Αλτσχάιμερ, «η νέα έρευνα είναι ένα σημαντικό βήμα στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να έχουμε πολύ πιο έγκαιρες και ακριβείς διαγνώσεις, αν και πρέπει να δούμε αυτές τις μεθόδους να δοκιμάζονται περαιτέρω σε μεγαλύτερες και πιο διαφοροποιημένες ομάδες ανθρώπων. Πάντως, χρειαζόμαστε απελπισμένα περισσότερη έρευνα αυτού του είδους, δεδομένου ότι η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλεί εγκεφαλικές αλλαγές έως 15 χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα».

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή Αθηνών ο αντιεξουσιαστής από την Πάτρα ο οποίος είχε συλληφθεί προ ημερών με την κατηγορία της συμμετοχής του σε τρομοκρα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 7π.μ. Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Παναγίας Ἀλεξιωτίσσης. Τιμή εἰς τόν Ἐθνομάρτυρα Ἱερέα Γεώργιο, τόν σφαγιασθέντα ὑπό τῶν Τούρκων ἐν ὣρᾳ τῆς Θείας Λειτουρ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τροχαίο σημειώθηκε περίπου στις 2 το μεσημέρι στην οδό Ιωνίας στην Πάτρα. Δίκυκλο συγκρούστηκε με αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα το μηχανάκι να βρεθεί πάνω στο καπό του ΙΧ. Τραυματίστ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Τι δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος κατά την άφιξή του στο Δήλεσι, όπου πραγματοποιεί κοινή επίσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε δομές τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 7π.μ. Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Παναγίας Ἀλεξιωτίσσης. Τιμή εἰς τόν Ἐθνομάρτυρα Ἱερέα Γεώργιο, τόν σφαγιασθέντα ὑπό τῶν Τούρκων ἐν ὣρᾳ τῆς Θείας Λειτουργίας, τήν Κυριακή τῶ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε προσαγωγές νεαρών ατόμων προχώρησε στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής η Αστυνομία έξω από το χώρο του Παρατήματος στην οδό Κορίνθου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτή την ώρα επικρατεί έντασ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θύμα απατεώνα έπεσε ηλικιωμένη με αποτέλεσμα να χάσει χιλιάδες ευρώ! H ηλικιωμένη γυναίκα, που διαμένει στο Αίγιο, δέχθηκε χθες τηλεφώνημα από άτομο που ισχυρίστηκε πως η κόρη της είχε τραυματιστεί κ
Image
Image

Search