ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Νόσος Πάρκινσον: Ο πολύτιμος σπόρος που «υπόσχεται» βελτίωση

Ένας πολύ δημοφιλής και αγαπημένος σπόρος και το έλαιό του ενδεχομένως να αποτελέσουν ανάχωμα στην επιδείνωση της κινητικής λειτουργίας των ασθενών με νόσο Πάρκινσον και ίσως τελικά να αποτρέψουν την ανάπτυξη της νόσου, υποστηρίζουν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Osaka αναφέρουν ότι η χημική ένωση σεσαμινόλη, που υπάρχει στους σπόρους του σουσαμιού, προστατεύει από τη νόσο Πάρκινσον αποτρέποντας τις νευρωνικές βλάβες που μειώνουν την παραγωγή ντοπαμίνης.

Πιο αναλυτικά, πειράματα in vitro έδειξαν ότι η σεσαμινόλη μειώνει το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα, ρυθμίζοντας την παραγωγή ελεύθερων ριζών. Τα πειράματα αποκαλύπτουν ότι η διατροφική πρόσληψη σεσαμινόλης αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης και βελτιώνει σημαντικά την κινητική λειτουργία στα ποντίκια, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Heliyon.

Το σησαμέλαιο, που χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική για το άρωμα καρυδιού που αναδύει και το υψηλό σημείο καύσης, παράγεται από τα εκχυλίσματα λιπαρών οξέων των σπόρων σουσαμιού, ενώ τα άδεια κελύφη απορρίπτονται ως απόβλητα.

 
Η έκφραση «τα σκουπίδια του ενός είναι ο θησαυρός του άλλου» γίνεται στην συγκεκριμένη περίπτωση πραγματικότητα, με τους ερευνητές να ανακαλύπτουν ότι η σεσαμινόλη, που αφθονεί στα άδεια κελύφη, έχει προστατευτικές ιδιότητες έναντι της νόσου Πάρκινσον.

Η νόσος Πάρκινσον προκαλείται όταν συγκεκριμένοι νευρώνες του εγκεφάλου, που εμπλέκονται στην κινητική λειτουργία, καταστρέφονται ή πεθαίνουν, γεγονός που οφείλεται εν μέρει και σε μια κατάσταση που λέγεται οξειδωτικό στρες -όταν δηλαδή οι νευρώνες στον εγκέφαλο βρίσκονται υπό υπερβολική πίεση λόγω μιας ανισορροπίας μεταξύ των αντιοξειδωτικών και των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου.

Σε πειράματα in vitro σε κυτταρικές καλλιέργειες, η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι η σεσαμινόλη προστάτευε από τις νευρωνικές βλάβες, προάγοντας τη μετατόπιση της Nrf2, μιας πρωτεΐνης που εμπλέκεται στην απόκριση στο οξειδωτικό στρες, καθώς μείωνε την παραγωγή των ενδοκυτταρικών αντιδραστικών ειδών οξυγόνου.

Τα πειράματα έφεραν τους επιστήμονες μπροστά σε ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Οι βλάβες στην κινητικότητα λόγω της νόσου Πάρκινσον είναι αποτέλεσμα των κατεστραμμένων νευρώνων που παράγουν λιγότερη από την απαιτούμενη ντοπαμίνη. Η ομάδα έδειξε ότι τα ποντίκια που έπασχαν από νόσο Πάρκινσον παρουσιάζουν αυτή την έλλειψη στην παραγωγή ντοπαμίνης.

Ωστόσο, μετά την χορήγηση μιας διατροφής με σεσαμινόλη για 36 ημέρες, τα τρωκτικά παρουσίασαν αύξηση στα επίπεδα ντοπαμίνης. Παράλληλα, μια δοκιμή απόδοσης rotarod (μέθοδος που βασίζεται σε μια περιστρεφόμενη ράβδο με εφαρμογή καταναγκαστικής κινητικότητας, συνήθως από ένα τρωκτικό) αποκάλυψε σημαντική αύξηση στην συνολική κινητική απόδοση και την κινητική λειτουργία του εντέρου των πειραματόζωων.

Με το πρώτο φάρμακο κατά της νόσου Πάρκινσον να πρόελθει ενδεχομένως από τη σεσαμινόλη που προκύπτει από την επεξεργασία του σησαμέλαιου, η  αναπληρώτρια καθηγήτρια Akiko Kojima-Yyasa και οι συνεργάτες της είναι έτοιμοι να μεταφέρουν την εργασία τους στη φάση της κλινικής δοκιμής και να συνδέσουν την αλυσίδα παραγωγής/κατανάλωσης με ένα τρόπο που θα «αποτρέπει τις ασθένειες μέσω φυσικών τροφίμων για τη μεγαλύτερη ενίσχυση της υγείας των πολιτών».

Πηγή: ygeiamou

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

   Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων δίνει στη δημοσιότητα σειρά οπτικοακουστικού υλικού στο οποίο αποτυπώνονται οι υπαίθριες εικαστικές εκθέσεις της πόλης μας για τα 20 . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Ξεκινάει η διαδικασία ανακαίνισης κτιριακών υποδομών και προσαρμογής τους σε δημιουργικούς κόμβους, στη Δυτική Ελλάδα και στις Περιφέρειες  της Ηπείρου, των Ιονίων Νήσων και της . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θλίψη προκαλεί στον δημοσιογραφικό κόσμο η είδηση ότι πέθανε η Άννα-Έννυ Μαγιάση, μία εκ των παλαιότερων δημοσιογράφων του δικαστικού ρεπορτάζ. Όπως ανακοίνωσε η ΕΣΗΕΑ, η δημοσιογρ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Για όλους και όλα μίλησε ο Πελέ, που ήταν καλεσμένος στην εκπομπή της ιταλικής τηλεόρασης «Che Tempo che fa» (Πως είναι ο καιρός). «Ο μπαμπάς μου, μου έλεγε ότι για να είσαι ποδοσφ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Ξεκινάει η διαδικασία ανακαίνισης κτιριακών υποδομών και προσαρμογής τους σε δημιουργικούς κόμβους, στη Δυτική Ελλάδα και στις Περιφέρειες  της Ηπείρου, των Ιονίων Νήσων και της Απουλίας (Ιταλία).
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, σε χωριό του Πύργου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πύργου, ένας άνδρας, (Έλληνας) διότι λειτουργούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ιδιοκτησίας του και ε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με αφορμή δημόσιες αναφορές και ανακοινώσεις του σωματείου εργαζομένων ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, ο διοικητής του νοσοκομείου Ηλίας Θεοδωρόπουλος απαντά τα εξής: Την ώρα που η περιοχή μα
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search