ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Βαρηκοΐα, η τρίτη πιο διαδεδομένη πάθηση παγκοσμίως

Η ακοή είναι μία από τις πιο σημαντικές αισθήσεις του ανθρώπου. Συνδέεται άρρηκτα με τον εγκέφαλό μας, μας βοηθά να επικοινωνούμε με τον κόσμο γύρω μας και αποτελεί το προειδοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας.

Πρόκειται για ένα σύνθετο σχήμα συγχρονισμένων τμημάτων που συντελούν σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως ήχο. Αν οποιοδήποτε από αυτά δεν λειτουργεί ικανοποιητικά, το αποτέλεσμα είναι απώλεια ακοής.

Οι μύθοι και τα ερωτήματα γύρω από την βαρηκοΐα είναι πολλά! Ποιοι πάσχουν τελικά; Πως προκαλείται; Είναι αντιμετωπίσιμη

Αν και η βαρηκοΐα είναι συνήθης ανάμεσα σε ηλικιωμένους, στην πραγματικότητα μπορεί να συμβεί στον καθένα, ανεξαρτήτου ηλικίας, ακόμη και εκ γενετής.

Η αποδυνάμωση της ακουστικής μας ικανότητας μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η φυσική διαδικασία γήρανσης, ο υπερβολικός θόρυβος στην καθημερινότητα μας, κάποια μόλυνση στο αυτί, παθήσεις του ακουστικού μας συστήματος, τραύμα στο κεφάλι, γενετήσιες βλάβες, κληρονομικότητα, αντιδράσεις σε ωτοτοξικά φάρμακα ή θεραπεία του καρκίνου κ.ά.

Το πιο απατηλό στοιχείο της βαρηκοΐας είναι ότι συχνά αναπτύσσεται αργά και δε γίνεται αντιληπτή άμεσα, αφού οι ίδιες οι άμυνες του οργανισμού μας μπορεί να καταστήσουν δύσκολο να αντιληφθούμε τυχόν απώλεια ακοής.

Όταν κάποιος πάσχει από βαρηκοΐα δε συνεπάγεται ότι ακούει τα πάντα σε χαμηλότερη ένταση. Στην πραγματικότητα χάνει ήχους σε συγκεκριμένες συχνότητες και ειδικότερα στις υψηλές, όπως ένα κουνούπι κοντά στο αυτί μας, γυναικείες και παιδικές φωνές ή τα σύμφωνα Τ, Σ και Φ. Ακόμη κι αν ακούει ηχηρά φωνήεντα όπως το Α, Ε και Ι, η αντίληψη της ομιλίας γίνεται δυσχαιρής. Γι’ αυτό, ένα πολύ συνηθισμένο παράπονο των βαρήκοων είναι πως οι άλλοι δεν μιλούν καθαρά και όχι ότι οι ίδιοι δεν ακούν καλά.

Σήμερα χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, οι περισσότερες περιπτώσεις βαρηκοΐας είναι αντιμετωπίσιμες. Καταρχάς, τα ακουστικά έχουν πλέον πολυάριθμες λειτουργίες ώστε, ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεται ο χρήστης, να φιλτράρουν και να δυναμώνουν τους κατάλληλους ήχους στην κατάλληλη ένταση προσομοιώνοντας όσο το δυνατόν πιο πιστά τη φυσική ακοή. Επιπλέον, γίνονται συνεχώς μικρότερα και πιο διακριτικά, καταλήγοντας μερικά από αυτά να είναι απολύτως αθέατα από τους γύρω.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η ισραηλινή κυβέρνηση. Το μήνυμα του Ισραήλ Μήνυμα, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύε . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Κι όμως υπάρχουν ακόμα οικογένειες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε το φαγητό. Το Φωτεινό Αστέρι σε ανακοίνωσή του ενόψει 15Αύγουστου αναφέρει: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ μήνας διακοπών και τη . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το Βερολίνο να κλιμακώνει τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ», τις παρασκηνιακές προσπάθειές του για αποκλιμάκωση της έντασης στην προοπτική έναρξης διαλ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπάρχουν εισηγήσεις η νέα ρύθμιση να αφορά και χρέη που ενδεχομένως δημιουργηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για απόφαση που θα ληφθεί την τελευταία στιγμή, προκειμένου οι . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

«Δέκα χρόνια χωρίς νερό. Τώρα παίζουν με τις ζωές μας». Πρωτόγνωρη σε έμπνευση και υλοποίηση η διαμαρτυρία κατοίκων του Σαραβαλίου που δημιούργησαν αυτοσχέδιες αφισέτες με κείμενο διαμαρτυρίας για τις
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο άφησε το βράδυ της Δευτέρας η 50χρονη, Αγγελική Καλαμπόκα σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στο Ακταίο της Πάτρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας «από
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο άναψε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Ειδι
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search