ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Βαρηκοΐα, η τρίτη πιο διαδεδομένη πάθηση παγκοσμίως

Η ακοή είναι μία από τις πιο σημαντικές αισθήσεις του ανθρώπου. Συνδέεται άρρηκτα με τον εγκέφαλό μας, μας βοηθά να επικοινωνούμε με τον κόσμο γύρω μας και αποτελεί το προειδοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας.

Πρόκειται για ένα σύνθετο σχήμα συγχρονισμένων τμημάτων που συντελούν σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως ήχο. Αν οποιοδήποτε από αυτά δεν λειτουργεί ικανοποιητικά, το αποτέλεσμα είναι απώλεια ακοής.

Οι μύθοι και τα ερωτήματα γύρω από την βαρηκοΐα είναι πολλά! Ποιοι πάσχουν τελικά; Πως προκαλείται; Είναι αντιμετωπίσιμη

Αν και η βαρηκοΐα είναι συνήθης ανάμεσα σε ηλικιωμένους, στην πραγματικότητα μπορεί να συμβεί στον καθένα, ανεξαρτήτου ηλικίας, ακόμη και εκ γενετής.

Η αποδυνάμωση της ακουστικής μας ικανότητας μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η φυσική διαδικασία γήρανσης, ο υπερβολικός θόρυβος στην καθημερινότητα μας, κάποια μόλυνση στο αυτί, παθήσεις του ακουστικού μας συστήματος, τραύμα στο κεφάλι, γενετήσιες βλάβες, κληρονομικότητα, αντιδράσεις σε ωτοτοξικά φάρμακα ή θεραπεία του καρκίνου κ.ά.

Το πιο απατηλό στοιχείο της βαρηκοΐας είναι ότι συχνά αναπτύσσεται αργά και δε γίνεται αντιληπτή άμεσα, αφού οι ίδιες οι άμυνες του οργανισμού μας μπορεί να καταστήσουν δύσκολο να αντιληφθούμε τυχόν απώλεια ακοής.

Όταν κάποιος πάσχει από βαρηκοΐα δε συνεπάγεται ότι ακούει τα πάντα σε χαμηλότερη ένταση. Στην πραγματικότητα χάνει ήχους σε συγκεκριμένες συχνότητες και ειδικότερα στις υψηλές, όπως ένα κουνούπι κοντά στο αυτί μας, γυναικείες και παιδικές φωνές ή τα σύμφωνα Τ, Σ και Φ. Ακόμη κι αν ακούει ηχηρά φωνήεντα όπως το Α, Ε και Ι, η αντίληψη της ομιλίας γίνεται δυσχαιρής. Γι’ αυτό, ένα πολύ συνηθισμένο παράπονο των βαρήκοων είναι πως οι άλλοι δεν μιλούν καθαρά και όχι ότι οι ίδιοι δεν ακούν καλά.

Σήμερα χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, οι περισσότερες περιπτώσεις βαρηκοΐας είναι αντιμετωπίσιμες. Καταρχάς, τα ακουστικά έχουν πλέον πολυάριθμες λειτουργίες ώστε, ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεται ο χρήστης, να φιλτράρουν και να δυναμώνουν τους κατάλληλους ήχους στην κατάλληλη ένταση προσομοιώνοντας όσο το δυνατόν πιο πιστά τη φυσική ακοή. Επιπλέον, γίνονται συνεχώς μικρότερα και πιο διακριτικά, καταλήγοντας μερικά από αυτά να είναι απολύτως αθέατα από τους γύρω.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Συμφωνείται με την Άμεση λήψη μέτρων (κορίνες, κώνους, αστυνόμευση κλπ) στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου με στόχο την μείωση των ατυχημάτων ;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

22-01 Κινητοποίηση τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο Ακταίο για φωτιά σε καρναβαλική κατασκευή. Στο σημείο βρεθηκαν  . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτή επιστολή προς τον νέο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, απέστειλαν σήμερα 17 ανθρωπιστικές οργανώσεις. Στην επιστολή απαριθμούν τα κύρια προβλήματα του μεταν . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Χαμηλά ποσοστά ανεκτικότητας και αποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων που φτάνουν στην χώρα μας έχουν οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας και των γειτονικών περιφερειών, σύμφωνα μ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 Λιποθυμικό επεισόδιο υπέστη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

«Σήμερα, μετά από πολύ καιρό, ακούσαμε καλές ειδήσεις και λάβαμε έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου από τον Υπουργό Υποδομών. Τον ευχαριστούμε. Όπως τ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση λεωφορείου της αστικής συγκοινωνίας με ένα ΙΧ,σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης σημειώθηκε στο κέντρο της Πάτρας, στη συμβολή των οδών Αγίου Ανδρέου και Αράτου, συγκρούστηκε ένα όχημα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Παιδιά, διαγνωσμένα με γρίπη (Η1Ν1), νοσηλεύονται στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα. Πρόκειται για 8 παιδιά με επιβεβαιωμένο κρούσμα γρίπης, τα οποία όμως βρίσκονται όλα σε καλή κατάσταση
Image
Image
© 2019 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search