ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Χειμώνας: Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την παγωνιά

Η παγωνιά δοκιμάζει τις αντοχές του οργανισμού, ακόμα κι όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία τι τρώμε, πως ντυνόμαστε και πως θερμαίνουμε τα σπίτια μας. Αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει ότι η παγωνιά μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία, γιατί καταπονεί την καρδιά και το αναπνευστικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο υποθερμίας, ακόμα κι όταν βρίσκεται κανείς σε κλειστούς χώρους.

Τώρα λοιπόν που (ξανα)κτυπά χιονιάς τη χώρα μας, ας θυμηθούμε τις συστάσεις των ειδικών για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την παγωνιά.

Να ντύνεστε σε στοιβάδες

Να φοράτε πολλά, άνετα ρούχα, το ένα πάνω από το άλλο. Αυτό που ακουμπά το δέρμα σας πρέπει να «παγιδεύει» τη θερμότητα (όπως λ.χ. συμβαίνει με τα συνθετικά υφάσματα). Αν βγείτε από το σπίτι, βεβαιωθείτε ότι το τελευταίο ρούχο που θα φορέσετε (μπουφάν, παλτό) είναι αντιανεμικό και αδιάβροχο.

Τα ρούχα πρέπει να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος. Αν βραχούν, πρέπει να τα αλλάξετε αμέσως. Να θυμάστε ότι τα βρεγμένα ρούχα αποβάλλουν θερμότητα από το σώμα, αντί να την κρατούν σε αυτό.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου μελέτησαν πριν από χρόνια πώς ντύνονται οι κάτοικοι της ανατολικής Σιβηρίας για να προστατευθούν από την παγωνιά. Όπως είχαν διαπιστώσει, στους υπαίθριους χώρους φορούσαν τουλάχιστον τέσσερις στοιβάδες ρούχων από χοντρά υφάσματα. Επιπλέον, όσο έπεφτε η θερμοκρασία, τόσο περισσότερα ρούχα χρησιμοποιούσαν.

Προστατεύστε τα άκρα του σώματος

Η ίδια μελέτη είχε δείξει πως όταν η θερμοκρασία έπεφτε πάρα πολύ, οι κάτοικοι της Σιβηρίας φρόντιζαν να προστατεύουν και το κεφάλι και τα χέρια τους από το κρύο. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε με:

Σκούφο, που καλύπτει τα αυτιά και ιδανικά τα πλάγια του προσώπου. Ο σκούφος πρέπει να αποτελείται από χοντρό ύφασμα.

Χοντρά γάντια, με ζεστή επένδυση

Απαραίτητο είναι ακόμα να φοράτε αδιάβροχες μπότες (ιδανικά με επένδυση). Πρέπει να έχουν αντιολισθητικές σόλες για να μην γλιστρήσετε στον πάγο.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Να τρέφεστε καλά και να πίνετε πολλά υγρά (κατά προτίμηση νερό, αλλά όχι καφέ και αλκοόλ). Προσθέστε στη διατροφή σας:

Έξτρα πρωτεΐνες (π.χ. πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά, όσπρια)

Έξτρα υδατάνθρακες (λ.χ. ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι, δημητριακά)

Η πέψη των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων οδηγεί στην παραγωγή άφθονης θερμότητας. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές για τις μέρες με παγωνιά είναι η φασολάδα, η κοτόσουπα και η ψαρόσουπα. Προσθέστε μαύρο πιπέρι ή καυτερή πιπεριά που εντείνουν τη θερμογένεση.

Ζεστάνετε σωστά το σπίτι

Η ιδανική θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων τον χειμώνα είναι 18-20 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με επιστήμονες από το University College του Λονδίνου. Η μελέτη της Σιβηρίας είχε δείξει ότι η μέση θερμοκρασία στα σπίτια των κατοίκων της ήταν 18-19 βαθμούς, ακόμα κι όταν η θερμοκρασία εκτός σπιτιού έπεφτε στους -48 βαθμούς Κελσίου!

Αν δεν μπορείτε να θερμάνετε επαρκώς το σπίτι, να φοράτε περισσότερα και πιο ζεστά ρούχα. Φροντίστε να μην μένετε ακίνητοι σε μία καρέκλα (η κίνηση παράγει θερμότητα), καθώς και να φοράτε ζεστές πιτζάμες το βράδυ. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείτε φανελένια σεντόνια ή σεντόνια από ύφασμα ζέρσεϊ που είναι πιο ζεστά από τα βαμβακερά.

Προσοχή στα μέσα θέρμανσης

Η φωτιά είναι μία από τις μεγάλες απειλές του χειμώνα, αλλά μπορεί να αποφευχθεί. Ιδανικά, το σπίτι σας πρέπει να διαθέτει πυρανίχνευση και ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα. Αν δεν διαθέτει, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ τον φούρνο της κουζίνας για θέρμανση. Μην κοιμάστε με αναμμένα τζάκια, ξυλόσομπες, κεριά, θερμάστρες γκαζιού κ.λπ. Να θυμάστε ότι μόνο οι ηλεκτρικές θερμάστρες και τα σώματα του καλοριφέρ είναι ασφαλή για χρήση σε μη αεριζόμενο χώρο. Όλα τα άλλα είδη θέρμανσης (συμπεριλαμβανομένου του καυστήρα του καλοριφέρ) πρέπει να λειτουργούν σε καλά αεριζόμενους χώρους και μόνο όσο είστε ξύπνιοι.

Αν δεν έχετε κεντρική θέρμανση, επενδύστε σε μια καλή, φορητή θερμάστρα χώρου. Πρέπει, όμως, να σβήνει αυτόματα σε περίπτωση ανατροπής, καθώς και να την σβήνετε πριν μπείτε για ύπνο. Να τοποθετείτε τη θερμάστρα σε λεία, σκληρή, οριζόντια  και άφλεκτη επιφάνεια (δηλαδή πάνω στο πλακάκια και όχι πάνω στα χαλιά).

Αν έχετε τζάκι, μην το χρησιμοποιείτε δίχως προστατευτικό. Μην χρησιμοποιείτε προεκτάσεις και πολύπριζα για τις ηλεκτρικές θερμάστρες. Αν είναι απαραίτητη η προέκταση, φροντίστε να είναι σύγχρονη και κατάλληλη για τη θερμάστρα που έχετε επιλέξει.

Προσέξτε πως φτυαρίζετε το χιόνι

Το φτυάρισμα του χιονιού είναι μία πολύ κοπιώδης δραστηριότητα, που καταπονεί την καρδιά και το αναπνευστικό. Γι' αυτό τον λόγο σχετίζεται ακόμα και με θανάτους, ιδίως όταν γίνεται από αγύμναστους ανθρώπους οι οποίοι δεν ξέρουν καν αν έχουν γερή καρδιά.

Το αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (NFC) συνιστά:

Να μην φτυαρίζετε το χιόνι μετά από το φαγητό ή ενόσω καπνίζετε

Να κάνετε πρώτα διατάσεις (στρέτσινγκ) και ύστερα να αρχίσετε το φτυάρισμα με αργό ρυθμό

Να φτυαρίζετε το φρέσκο χιόνι (είναι πιο ελαφρύ)

Να σπρώχνετε το χιόνι όποτε μπορείτε, αντί να σηκώνετε το γεμάτο φτυάρι

Να ρίχνετε το βάρος στα πόδια σας και όχι στη μέση σας όταν είναι απαραίτητο να σηκώσετε το φτυάρι.

Να διακόπτετε το φτυάρισμα πριν νιώσετε εξάντληση

Αν νιώσετε ζάλη ή ενόχληση στο στήθος, σταματήστε επειγόντως το φτυάρισμα και συμβουλευθείτε έναν γιατρό

Αν έχετε ιστορικό καρδιοπάθειας, δεν πρέπει να φτυαρίσετε το χιόνι δίχως τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Συμφωνείται με την Άμεση λήψη μέτρων (κορίνες, κώνους, αστυνόμευση κλπ) στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου με στόχο την μείωση των ατυχημάτων ;

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τον Κρυμμένο Θησαυρό βρήκε το πλήρωμα 159 με θέμα «Θριντήδες» και υπεύθυνους τους Δημήτρη και Κωνσταντίνο Κουρμπανά. Tο κυνήγι για την εύρεση του 55ου Κρυμμένου Θησαυρού ξεκίνησε λ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο Αργοστόλι παίχτηκε το τυχερό δελτίο της Κυριακάτικης κλήρωσης του Τζόκερ. Ένας υπερτυχερός θα εισπράξει το ποσό των 6.179.415,45 ευρώ, με το δελτίο να είναι ένα τυποποιημένο με . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θα συνεχίσουν και αυτή την εβδομάδα τις κινητοποιήσεις του οι δικαστικοί υπάλληλοι της Πάτρας. Συγκεκριμένα όπως αποφάσισε σε συνεδρίασή του το ΔΣ του συλλόγου θα πραγματοποιηθούν . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Από την ΔΕΥΑΠ ανακοινώνεται ότι «την Δευτέρα 24-02, στο χρονικό διάστημα από 08:00 έως 15:00 θα υπάρχει πλημμελής υδροδότηση έως και πλήρης διακοπή νερού στην περιοχή Οβρυάς λόγω ε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θα συνεχίσουν και αυτή την εβδομάδα τις κινητοποιήσεις του οι δικαστικοί υπάλληλοι της Πάτρας. Συγκεκριμένα όπως αποφάσισε σε συνεδρίασή του το ΔΣ του συλλόγου θα πραγματοποιηθούν δίωρες στάσεις εργασ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πραγματοποιήθηκε  με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, Ανδρέα Αθανασόπουλου σύσκεψη με θέμα την υποβολή πρότασης στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την πρόληψη ζημιώ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την 4η Μαρτίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17.30, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο κτίριο ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, με τα παρακάτω  θέματα: Η Σύστα
Image
Image
© 2019 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search