ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

10 τροφές που… σαμποτάρουν τον ύπνο σας

Ο ύπνος είναι ένα από τα αγαθά που όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο πολύ αρχίζουμε να εκτιμάμε. Με τόσα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας καθημερινά, είναι δύσκολο να απολαύσουμε έναν καλό ύπνο, που μας είναι τόσο πολύτιμος. Υποχρεώσεις, άγχος, πίεση και έγνοιες δεν μας αφήνουν να ξεκουραστούμε όπως θα έπρεπε. Σε αυτά, έρχονται να προστεθούν και κάποια τρόφιμα που μας κρατούν σε υπερένταση και δε μας αφήνουν να κοιμηθούμε, παρ’ όλο που έχουμε πέσει νωρίς στο κρεβάτι.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Μπριάνα Ροντρίγκεζ, κάποια συστατικά που βρίσκονται τόσο σε τρόφιμα, όσο και σε ποτά, μας κρατούν ξύπνιους. Πριν δούμε ποια είναι αυτά, η Ροντρίγκεζ, συστήνει να τρώμε πλούσιο πρωινό και ελαφρύτερο δείπνο, καθώς όσο πιο μεγάλα είναι τα γεύματα, τόσο περισσότερη ώρα χρειάζεται για να χωνέψετε. Γι’ αυτό να αποφεύγετε να πέφτετε για ύπνο αμέσως μετά το φαγητό. Θα νιώθετε ένα φούσκωμα και βαρυστομαχιά που θα σας κρατήσει ξύπνιους.

Εκτός όμως από το μεγάλο γεύμα, προσέξτε να μην καταναλώσετε και τις εξής τροφές, λίγες ώρες πριν πάτε για ύπνο, αν θέλετε να ξυπνήσετε χορτάτοι από ύπνο μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι. Επίσης, σημειώστε ότι δεν πρέπει να φτάσετε στο άλλο άκρο και να πέσετε για ύπνο νηστικοί.

1.Πικάντικα τρόφιμα

Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να μην αρέσουν σε όλους, αλλά όσοι δεν μπορούν να τους αντισταθούν, συνήθως το παρακάνουν και προσθέτουν πολλά μπαχαρικά που θέλουν ούτως ή άλλως προσοχή. Πόσω μάλλον το βράδυ. Τα δυνατά μπαχαρικά, συχνά προκαλούν καούρα και δυσπεψία, που μπορούν να επιδεινωθούν όταν ξαπλώνουμε. Προτιμήστε να τα φάτε νωρίτερα μέσα στην ημέρα, όταν έχετε αρκετό χρόνο για να χωνέψετε.

2.Αλκοόλ

Αν και το αλκοόλ βοηθά μερικούς να κοιμηθούν, μελέτες έχουν δείξει ότι στην πραγματικότητα μας εμποδίζει να κοιμηθούμε. Το αλκοόλ μάλιστα, μπορεί να μας προκαλέσει ανήσυχο ύπνο, με αποτέλεσμα να σηκωθούμε κουρασμένοι. Αν θέλετε να πιείτε κάτι πριν πέσετε για ύπνο, προτιμήστε χαμομήλι.

 

3.Καφές

Για μερικούς, ο καφές δεν είναι ένας από τους παράγοντες που θα τους κρατήσει ξύπνιους. Για άλλους όμως που είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη, η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Αν έχετε θέμα με τον καφέ, μην τον πιείτε τουλάχιστον 6 ώρες πριν ξαπλώσετε. Αν πάλι θέλετε να μείνετε ξύπνιοι, προτιμήστε τσάι ή ανθρακούχο νερό.

4.Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει καφεΐνη. Ενώ είναι η πιο υγιεινή επιλογή μεταξύ της σοκολάτας γάλακτος και της λευκής σοκολάτας, προσπαθήστε να απολαύσετε το γλυκό σνακ σας τουλάχιστον μερικές ώρες πριν από τον ύπνο. Η καφεΐνη στη μαύρη σοκολάτα λειτουργεί ως διεγερτικό, εμποδίζοντας τις πιθανότητές σας για ξεκούραστο ύπνο.

5. Ντομάτες και σάλτσα ντομάτας

Ένα μπολ μακαρόνια με σάλτσα μαρινάρα είναι ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά. Εάν όμως το επιλέγετε για δείπνο σας,η Ροντρίγκεζ συνιστά να το τρώτε τουλάχιστον μερικές ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι. Περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται τυραμίνη, το οποίο ενεργοποιεί την απελευθέρωση της νορεπινεφρίνης. Αυτή η χημική ουσία ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα, με τη σειρά της καθυστερώντας την ικανότητά σας να κοιμηθείτε.

6.Πίτσα

Η πίτσα είναι πεντανόστιμη, αλλά περιέχει σάλτσα ντομάτας (βλ. παραπάνω το νούμερο 5), η οποία είναι όξινη και μπορεί να επηρεάσει το στομάχι. Και αν έχετε προσθέσει κόκκινο πιπέρι στην πίτσα σας, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Αν δεν μπορείτε να της αντισταθείτε, τουλάχιστον φάτε τη νωρίτερα.

7.Σόδα

Γνωρίζουμε καλά ότι η σόδα είναι γεμάτη με ζάχαρη και άδειες θερμίδες. Όταν την πίνετε το βράδυ και αμέσως πέφτετε στο κρεβάτι, η πέψη σας επιβραδύνεται και το σώμα σας θα αποθηκεύσει τις θερμίδες αντί να τις χρησιμοποιήσει για ενέργεια. Η σόδα περιέχει επίσης καφεΐνη.

8.Παστό κρέας και τυρί

Όπως και με τις ντομάτες, τα παστά κρέατα και τα τυριά είναι μια άλλη ύπουλη πηγή τυραμίνης, το αμινοξύ που ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα και μπορεί να κάνει κάποιους από εμάς να νιώθουν σε εγρήγορση. Φάτε τα νωρίς το βράδυ αν θέλετε να απολαύσετε έναν ήρεμο ύπνο.

9.Λιπαρά, ζαχαρούχα τρόφιμα

Αποφύγετε τα σνακ και τα γεύματα που είναι γεμάτα λίπος και ζάχαρη πριν αφεθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι αυτά τα τρόφιμα συνδέονταν με διαταραγμένο ύπνο, ενώ τα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γεύματα, βοήθησαν τους συμμετέχοντες να κοιμηθούν γρηγορότερα.

10.Τα εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή είναι φυσικά διουρητικά. Αν τα καταναλώσετε πριν από τον ύπνο, μπορεί κατά τη διάρκεια της νύχτας να χρειαστεί να επισκεφθείτε συχνά την τουαλέτα αντί να απολαύσετε ένα ξεκούραστο βράδυ.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία του Σάντα Φε για τις απειλές κατά του Άνχελ ντι Μαρία και της οικογένειάς του. Τα τρία άτομα απειλούσαν τον Αργεντινό σούπερ σταρ, επειδή . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εξαιρετικά απογοητευμένος με την κατάρρευση της Παρτίζαν στην τελευταία περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό εμφανίστηκε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Σέρβος τεχνι . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιασμένος από την ατμόσφαιρα στην Stark Arena, αλλά και από την άμυνα που έπαιξαν στην τελευταία περίοδο οι Τόμας Γουόκαπ, Κώστας Παπανικολάου και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δήλω . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το εκτός έδρας ματς με την Παρτίζαν για την 32η αγωνιστική της EuroLeague ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο, όμως το βράδυ της Πέμπτης (28/3) ο Ολυμπιακός έδειξε για ακόμα μία φορά πως . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search