ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Καταρράκτης: Τα ύποπτα συμπτώματα

Τα χρώματα δεν είναι τόσο φωτεινά όσο ήταν προ του καταρράκτη.

 

Πότε να χειρουργηθώ για καταρράκτη;

Οταν αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε προβλήματα στην όρασή σας και σας έχει πει ο γιατρός σας ότι έχετε καταρράκτη είναι πιθανόν να έχετε ήδη προχωρημένο καταρράκτη έτοιμο για χειρουργείο. Σε κάποιες περιπτώσεις και ανάλογα με το είδος του καταρράκτη (πυρηνικός, φλοιώδης, οπίσθιος υποκάψιος) τα συμπτώματα διαφέρουν και είναι άλλοτε πιο έντονα και άλλοτε πιο ήπια.

 

Με τη σύγχρονη μέθοδο της φακοθρυψίας δεν περιμένουμε να «ωριμάσει» ο καταρράκτης. Αυτό ίσχυε παλαιότερα που η αφαίρεση του καταρράκτη γινόταν με την εξωπεριφακική μέθοδο και έπρεπε ο φακός του ματιού να έχει πολύ καταρράκτη για να αφαιρεθεί.

 

Πώς γίνεται η επέμβαση του καταρράκτη;

Η σύγχρονη επέμβαση του καταρράκτη είναι από τις πιο ασφαλείς και πιο αποτελεσματικές χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται στις μέρες μας. Είναι απλή και ανώδυνη διαδικασία για τον ασθενή και αποκαθιστά και πάλι την όραση στο φυσιολογικό, παρέχοντας μόνιμο αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο οφθαλμίατρος αφαιρεί τον καταρρακτικό φακό και τον αντικαθιστά με έναν τεχνητό.

 

Η όλη διαδικασία γίνεται σε εξωτερική βάση (δεν χρειάζεται νοσηλεία). Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του σχεδόν μία ώρα μετά το τέλος της επέμβασης. Η σύγχρονη μέθοδος αφαίρεσης του καταρράκτη πραγματοποιείται με υψηλής συχνότητας υπέρηχο, που σπάει τον καταρρακτικό φακό σε μικρά κομμάτια, που εν συνεχεία απομακρύνονται με εξαιρετική ακρίβεια και προσοχή με τη βοήθεια της αναρρόφησης από το μηχάνημα του υπερήχου. Αυτή η μέθοδος καλείται φακοθρυψία και η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που πλέον η επέμβαση πραγματοποιείται με τομή στο μάτι 1,7-2,2 mm., γεγονός που βοηθάει στην ταχύτερη επούλωση. Αφού αφαιρεθούν πλήρως όλα τα απομεινάρια του καταρράκτη από το μάτι, στη συνέχεια ο χειρουργός τοποθετεί έναν τεχνητό φακό ενδοφθαλμίως στη θέση του φυσικού φακού.

 

Ποιοι είναι οι διαθέσιμοι φακοί στην επέμβαση του καταρράκτη;

Οι φακοί που τοποθετούνται ενδοφθαλμίως στην επέμβαση του καταρράκτη αντικαθιστούν τον φυσικό φακό που έχει θολώσει από τον καταρράκτη. Αυτοί οι φακοί έχουν την ιδιότητα να διορθώνουν και διαθλαστικά το μάτι (δηλαδή διορθώνουν τη μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό και αν είναι και πολυεστιακοί/τριπλοεστιακοί, τότε και την πρεσβυωπία).

 

Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει στον χειρουργό μεγάλη ποικιλία φακών για τοποθέτηση ενδοφθαλμίως. Η επιλογή του ιδανικού φακού για εσάς θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως τον τρόπο ζωής σας, τις δραστηριότητές σας, τις ανάγκες όρασης που έχετε (άλλες ανάγκες έχει ένας επαγγελματίας οδηγός και άλλες ένας καθηγητής ή κάποιος που ασχολείται με την πληροφορική), τις επιθυμίες σας, καθώς και από την ανατομία του ματιού σας.

 

Οι ειδικοί φακοί που διορθώνουν και το διαθλαστικό πρόβλημα του ματιού έχουν ειδικά χαρακτηριστικά, πιο εξελιγμένα σε σχέση με τους απλούς φακούς μιας εστίας, που ήταν οι μοναδικοί που είχαμε στη διάθεσή μας μέχρι πριν από κάποια χρόνια.

 

Πόσο χρόνο παίρνει η ανάρρωση από την επέμβαση του καταρράκτη;

Οταν η επέμβαση του καταρράκτη είναι ανεπίπλεκτη, τότε διαρκεί περίπου 10 λεπτά για το κάθε μάτι. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης ο ασθενής κάθεται για περίπου μία ώρα στην οφθαλμολογική κλινική έτσι ώστε να δοθούν αναλυτικές οδηγίες για τη μετεγχειρητική αγωγή και για να γίνει ένας μετεγχειρητικός έλεγχος πριν από την αποχώρηση του ασθενούς. Πρέπει να είναι κάποιος μαζί σας για να σας συνοδεύσει σπίτι σας και χρειάζεται να έχετε μαζί σας γυαλιά ηλίου για λόγους προστασίας. Την πρώτη ημέρα το μάτι που έχει χειρουργηθεί είναι ελαφρά ερεθισμένο και ίσως έχετε αίσθημα ξένου σώματος από τα κολλύρια που έχουν ενσταλαχθεί στο μάτι. Η όραση είναι θαμπή και θα βελτιώνεται ώρα με την ώρα. Πρέπει να αποφύγετε οποιαδήποτε δραστηριότητα την πρώτη ημέρα. Από τη δεύτερη ημέρα μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας.

 

Υπάρχει περίπτωση να ξαναδημιουργηθεί καταρράκτης μετά την επέμβαση του καταρράκτη;

Μετά την επέμβαση του καταρράκτη υπάρχει η περίπτωση να δημιουργηθεί «δευτερογενής καταρράκτης» ή διαφορετικά «θόλωση οπισθίου περιφακίου». Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών το οπίσθιο περιφάκιο θαμπώνει μερικούς μήνες ή και χρόνια μετά την επέμβαση, και αυτή η θόλωση αποκαλείται «δευτερογενής καταρράκτης».

 

Η όραση που χάνεται από αυτή τη θόλωση μπορεί να αποκατασταθεί. Η διαδικασία είναι απλή, καθώς δεν απαιτείται χειρουργείο, και πραγματοποιείται με τη βοήθεια laser. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται με τοπική αναισθησία (σταγόνες), δεν πονάει και διαρκεί 5 λεπτά. Η αποκατάσταση της όρασης είναι άμεση και δεν χρειάζεται επανάληψη της διαδικασίας.

 

Πηγή: in.gr

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Συμφωνείται με την Άμεση λήψη μέτρων (κορίνες, κώνους, αστυνόμευση κλπ) στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου με στόχο την μείωση των ατυχημάτων ;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ληστεία σημειώθηκε λίγο πριν τις 11.30 τη νύχτα της Πέμπτης σε κατάστημα της Πατρών Κλάους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο νεαρός άνδρας φέρεται να απείλησε με όπλο . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Δυσάρεστα είναι τα νέα μετά την ιχνηλάτηση των επαφών του 32χρονου Ρομά που είχε βρεθεί θετικός σε κορωνοϊό και τα δείγματα που ελήφθησαν σε 29 άτομα στη Λάρισα. Σύμφωνα με τις τελ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά από ένα… ηχηρό ναυάγιο, μετά από “οργιώδεις” παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, το Eurogroup έφτασε σε συμφωνία. Μετά το “ναυάγιο” της περασμένης εβδομάδας, το ρεπορτάζ έλεγε πως το . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Ο δημοσιογράφος Jeff Yang στεκόταν στην ουρά για να μπει σε ένα κατάστημα, στη γειτονιά του, στο Λος Αντζελες, HΠΑ, στις 23 Μαρτίου, όταν μια γυναίκα όρμησε κατευθείαν πάνω του. «Κ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, σήμερα τα ξημερώματα, στους Αμπελόκηπους Αττικής, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, με τη συνδρομή των αστυνομικών της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, ένας 5
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στον οικισμό τον Ρομά στην Κάτω Αχαία έντονη αστυνομική παρουσία με στόχο να τηρηθούν τα μέτρα σχετικά με τον κορωνοιό. Στην περιοχή έχουν εκφραστεί παράπονα και διαμαρτυρίες για τον συνωστισμό που έχ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αλήθεια είναι! Με αυτή την Κυβέρνηση δεν πρέπει κανένας να κοιμάται ήσυχος! Ούτε σε καραντίνα, ούτε μπροστά στον μέγιστο κίνδυνο που απειλεί την χώρα. Και είναι βέβαιο ότι η υγειονομική κρίση και οι τ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search