ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Πόσο επικίνδυνος είναι ο κορονοϊός για καρδιοπαθείς και διαβητικούς

Τι δείχνουν τα στοιχεία από μερικές χιλιάδες κρούσματα του νέου κορονοϊού, που δόθηκαν προσφάτως στη δημοσιότητα.

Ο νέος κορονοϊός Covid-19 μπορεί να μολύνει άτομα όλων των ηλικιών. Ωστόσο οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια προβλήματα υγείας φαίνεται πως είναι πιο ευάλωτοι στην ανάπτυξη βαριάς νόσου εξαιτίας του. Διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών εάν νοσήσουν από αυτόν.

Αυτό αναφέρουν επιστήμονες από το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας (ACC), οι οποίοι εξέδωσαν ένα κλινικό δελτίο (bulletin) με το οποίο ενημερώνουν τους καρδιολόγους για τις καρδιαγγειακές επιπτώσεις του κορονοϊού Covid-19.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ποσοστό έως 50% των ασθενών που νοσηλεύονται εξαιτίας του κορονοϊού Covid-19, πάσχουν από υποκείμενα προβλήματα υγείας. Τέτοια πρόβλημα είναι, λ.χ., τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Οι ασθενείς αυτοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνων επιπλοκών, όπως:

Η καρδιακή αρρυθμία

Η οξεία καρδιακή βλάβη

Σε πρόσφατη ανάλυση 138 νοσηλευόμενων περιστατικών, π.χ., το 16,7% εκδήλωσαν καρδιακή αρρυθμία. Το 7,2% εξ άλλου ανέπτυξαν οξεία καρδιακή βλάβη.

Οι επιστήμονες της ACC προειδοποιούν ότι ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ηλικιωμένοι ασθενείς που μολύνει ο νέος κορονοϊός Covid-19. Και αυτό διότι η διάγνωσή τους μπορεί να καθυστερήσει, αφού είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν πυρετό. Επομένως, «είναι απαραίτητη η προσεκτική αξιολόγηση των ηλικιωμένων με βήχα ή δύσπνοια», τονίζουν.

Οι επιπτώσεις στη θνησιμότητα

Τα χρόνια προβλήματα υγείας έχουν επιπτώσεις και στη θνησιμότητα. Κινέζοι επιστήμονες δημοσίευσαν πριν από δύο εβδομάδες επιδημιολογικά δεδομένα για τα πρώτα 44.672 επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας.

Σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό ολικής θνησιμότητας είναι 2,3%. Ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο στους νέους, ενώ αυξάνεται κατ' αναλογίαν με την ηλικία. Έτσι, στα άτομα άνω των 80 ετών φθάνει στο 14,8%.

Επιπλέον, η θνησιμότητα παρουσιάζει σημαντική διακύμανση αναλόγως με την κατάσταση της υγείας των ασθενών. Στην πραγματικότητα η ανάλυση 20.812 από αυτά τα κρούσματα και 504 θανάτων έδειξε ότι η θνησιμότητα είναι:

0,9% για όσους δεν έχουν υποκείμενα χρόνια προβλήματα υγείας

6% για τους ασθενείς με υπέρταση

7,3% για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη

10,5% για τους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα

6,3% για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια

5,6% για τους ασθενείς με οποιαδήποτε μορφή καρκίνου

Η υψηλότερη θνησιμότητα παρατηρείται στους ασθενείς τους οποίους αρρώστησε πιο βαριά ο κορονοϊός Covid-19. Έφθασε στο 49% σε όσους νοσηλεύτηκαν σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Chinese Journal of Epidemiology.

Τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς

Το κύριο ερώτημα για όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα είναι πως μπορούν να προστατευθούν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι, όπως όλος ο πληθυσμός, έτσι και οι χρονίως πάσχοντες πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα υγιεινής. Το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη, μάτια είναι δύο απαραίτητα μέτρα.

Πρέπει επίσης να λαμβάνουν σωστά την φαρμακευτική αγωγή που έχει συστήσει ο γιατρός τους για το χρόνιο πρόβλημα υγείας. Τέλος, καλό είναι να προσέχουν τη διατροφή και γενικότερα τον τρόπο ζωής τους, διότι όσο πιο υγιεινά ζουν, τόσο περισσότερο προστατεύουν τον εαυτό τους.


Το διαβάσαμε στο iatropedia

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Συμφωνείται με την Άμεση λήψη μέτρων (κορίνες, κώνους, αστυνόμευση κλπ) στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου με στόχο την μείωση των ατυχημάτων ;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ξέσπασε στην περιοχή της Βούντενης.  Η πυρκαγιά ξέσπασε πολύ κοντά στο εργοστάσιο της Med Frigo.  Πάνω από 5 πυροσβεστικά οχήματα με 10 άνδρες σπεύδουν στην περιοχή. Οι άνεμο . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

 Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος στα πλαίσια της εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, της ανάγκη εξυπηρέτησης των δημοτών μας και της ανάγκης εποπτείας και συντο . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

   Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, με τη σύμφωνη γνώμη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλου . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Με το βλέμμα στη «μετά κορωνοϊού ημέρα», η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναλύει το νέο τουριστικό περιβάλλον και σχεδιάζει προσεκτικά την στρατηγική και τις δράσεις της, θέτοντας στ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ξέσπασε στην περιοχή της Βούντενης.  Η πυρκαγιά ξέσπασε πολύ κοντά στο εργοστάσιο της Med Frigo.  Πάνω από 5 πυροσβεστικά οχήματα με 10 άνδρες σπεύδουν στην περιοχή. Οι άνεμοι είναι ισχυροί.
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Με το βλέμμα στη «μετά κορωνοϊού ημέρα», η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναλύει το νέο τουριστικό περιβάλλον και σχεδιάζει προσεκτικά την στρατηγική και τις δράσεις της, θέτοντας στο επίκεντρο τον εμπλ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμούτης διάδοσης του κορωνοϊού στη Δυτική ΕλλάδαΣτη Δυτική Ελλάδα οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρωναποφυγής και περ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search