ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Πόσο επικίνδυνος είναι ο κορονοϊός για καρδιοπαθείς και διαβητικούς

Τι δείχνουν τα στοιχεία από μερικές χιλιάδες κρούσματα του νέου κορονοϊού, που δόθηκαν προσφάτως στη δημοσιότητα.

Ο νέος κορονοϊός Covid-19 μπορεί να μολύνει άτομα όλων των ηλικιών. Ωστόσο οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια προβλήματα υγείας φαίνεται πως είναι πιο ευάλωτοι στην ανάπτυξη βαριάς νόσου εξαιτίας του. Διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών εάν νοσήσουν από αυτόν.

Αυτό αναφέρουν επιστήμονες από το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας (ACC), οι οποίοι εξέδωσαν ένα κλινικό δελτίο (bulletin) με το οποίο ενημερώνουν τους καρδιολόγους για τις καρδιαγγειακές επιπτώσεις του κορονοϊού Covid-19.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ποσοστό έως 50% των ασθενών που νοσηλεύονται εξαιτίας του κορονοϊού Covid-19, πάσχουν από υποκείμενα προβλήματα υγείας. Τέτοια πρόβλημα είναι, λ.χ., τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Οι ασθενείς αυτοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνων επιπλοκών, όπως:

Η καρδιακή αρρυθμία

Η οξεία καρδιακή βλάβη

Σε πρόσφατη ανάλυση 138 νοσηλευόμενων περιστατικών, π.χ., το 16,7% εκδήλωσαν καρδιακή αρρυθμία. Το 7,2% εξ άλλου ανέπτυξαν οξεία καρδιακή βλάβη.

Οι επιστήμονες της ACC προειδοποιούν ότι ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ηλικιωμένοι ασθενείς που μολύνει ο νέος κορονοϊός Covid-19. Και αυτό διότι η διάγνωσή τους μπορεί να καθυστερήσει, αφού είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν πυρετό. Επομένως, «είναι απαραίτητη η προσεκτική αξιολόγηση των ηλικιωμένων με βήχα ή δύσπνοια», τονίζουν.

Οι επιπτώσεις στη θνησιμότητα

Τα χρόνια προβλήματα υγείας έχουν επιπτώσεις και στη θνησιμότητα. Κινέζοι επιστήμονες δημοσίευσαν πριν από δύο εβδομάδες επιδημιολογικά δεδομένα για τα πρώτα 44.672 επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας.

Σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό ολικής θνησιμότητας είναι 2,3%. Ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο στους νέους, ενώ αυξάνεται κατ' αναλογίαν με την ηλικία. Έτσι, στα άτομα άνω των 80 ετών φθάνει στο 14,8%.

Επιπλέον, η θνησιμότητα παρουσιάζει σημαντική διακύμανση αναλόγως με την κατάσταση της υγείας των ασθενών. Στην πραγματικότητα η ανάλυση 20.812 από αυτά τα κρούσματα και 504 θανάτων έδειξε ότι η θνησιμότητα είναι:

0,9% για όσους δεν έχουν υποκείμενα χρόνια προβλήματα υγείας

6% για τους ασθενείς με υπέρταση

7,3% για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη

10,5% για τους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα

6,3% για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια

5,6% για τους ασθενείς με οποιαδήποτε μορφή καρκίνου

Η υψηλότερη θνησιμότητα παρατηρείται στους ασθενείς τους οποίους αρρώστησε πιο βαριά ο κορονοϊός Covid-19. Έφθασε στο 49% σε όσους νοσηλεύτηκαν σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Chinese Journal of Epidemiology.

Τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς

Το κύριο ερώτημα για όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα είναι πως μπορούν να προστατευθούν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι, όπως όλος ο πληθυσμός, έτσι και οι χρονίως πάσχοντες πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα υγιεινής. Το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη, μάτια είναι δύο απαραίτητα μέτρα.

Πρέπει επίσης να λαμβάνουν σωστά την φαρμακευτική αγωγή που έχει συστήσει ο γιατρός τους για το χρόνιο πρόβλημα υγείας. Τέλος, καλό είναι να προσέχουν τη διατροφή και γενικότερα τον τρόπο ζωής τους, διότι όσο πιο υγιεινά ζουν, τόσο περισσότερο προστατεύουν τον εαυτό τους.


Το διαβάσαμε στο iatropedia

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Στιγμές τρόμου έζησε μέρα- μεσημέρι μία αλλοδαπή, όταν βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν διαρρήκτη που παραβίασε το διαμέρισμά της στην πόλη των Σερρών πιστεύοντας ότι δεν ήταν κά . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την αποπομπή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ζητεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγγέλλει την «ακραία καταστολή που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας απέναντι σε ειρηνικούς δια . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Σε 15 προσαγωγές, εκ των οποίων οι εννέα μετατράπηκαν σε συλλήψεις, προχώρησε η αστυνομία για τα επεισόδια που έγιναν, απόψε, έξω από τη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι νεαρά άτομα επιτέθ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Με τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή και του εισαγγελέα, προφυλακίστηκε ο 51χρονος δάσκαλος δημοτικού σχολείου της Ερέτριας, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας με την κατηγορία τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές στο  Σωματείο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων πραγματοποιήθηκαν στις 6 και 7 Ιουλίου 2020. Στις εκλογές συμμετείχαν πέντε  ψηφοδέλτια 
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη δύο πορείες στην Πάτρα κατά του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Μία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και μια από το πρώην Παράρτημα στην οδό Κορίνθου.  Σε επιφυλακή
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας θα βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 3 (υψηλή), την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020.  Εξαι
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search