ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες με καρδιακή νόσο, σύμφωνα με νέα σουηδική μελέτη.

Για πάνω από μια δεκαετία, οι ερευνητές παρακολούθησαν την έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση και τις περιπτώσεις άνοιας σε περίπου 3.000 κατοίκους της Στοκχόλμης ηλικίας 60 ετών και άνω.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Giulia Grande σημείωσε ότι η έκθεση σε μολυσμένο αέρα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παθήσεων της καρδιάς και των πνευμόνων.

«Πρόσφατα, αρκετές ερευνητικές ομάδες άρχισαν να επικεντρώνονται στις βλάβες που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στον εγκέφαλο, για παράδειγμα τον αντίκτυπό της στις γνωστικές λειτουργίες των ηλικιωμένων», σημειώνει.

Σε αυτό επικεντρώνεται η νέα έρευνα. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 74 ετών και σχεδόν τα δύο τρίτα ήταν γυναίκες. Όταν ξεκίνησε η μελέτη, το 2001, κανείς δεν είχε άνοια. Η παρακολούθηση ολοκληρώθηκε το 2013.

Λόγω αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για την ατμοσφαιρική ρύπανση, η Στοκχόλμη έχει σχετικά καλή ποιότητα αέρα, σύμφωνα με την Grande, η οποία εργάζεται στο Κέντρο Ερευνών της Γήρανσης του Ινστιτούτου Karolinska και του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Η ίδια και οι συνεργάτες της προσδιόρισαν τα μέσα επίπεδα ετήσιας ρύπανσης της πόλης σε περίπου 2,5 microns (μονάδα μέτρησης εισπνεύσιμης σωματιδιακής ύλης), επίπεδο που θεωρείται «χαμηλό» σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Ωστόσο, πάνω από το 12% των συμμετεχόντων (364) ανέπτυξαν άνοια κατά την περίοδο της μελέτης, σύμφωνα με τα ευρήματα.

«Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται συνεχώς σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σε σύγκριση με εκείνους που εκτίθενται σε χαμηλότερα επίπεδα», δήλωσε η Grande. Αυτός ο σύνδεσμος ήταν ιδιαίτερα ισχυρός μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, ισχαιμικής καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Περίπου οι μισές περιπτώσεις άνοιας που σχετίζονται με τη ρύπανση συνδέθηκαν με εγκεφαλικό επεισόδιο, είπε η Grande.

Γιατί η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας;

«Δυστυχώς, οι βιολογικοί μηχανισμοί μέσω των οποίων η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τον εγκέφαλο δεν είναι πλήρως κατανοητοί», δήλωσε η Grande.

Μια πιθανή εκδοχή είναι ότι μετά τη διείσδυση των εισπνεόμενων ρύπων στον εγκέφαλο, επιταχύνεται η συσσώρευση πλακών που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας.

Η κακή ποιότητα του αέρα θα μπορούσε επίσης να έχει έμμεση επίπτωση, καθώς αποτελεί γνωστή απειλή για την υγεία της καρδιάς και σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Η εμφάνιση καρδιακών παθήσεων θα μπορούσε να είναι ο δρόμος που οδηγεί στην άνοια, πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Neurology.

Πηγή: healthday.com

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας έδωσε το πράσινο φως για να χορηγείται κολχικίνη σε ορισμένους ασθενείς με κορονοϊό. Πρόκειται για ένα γνωστό και φθηνό καρδιολογ . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο το βράδυ η Τελετή Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού. Η εκδήλωση εστίασε στα συστατικά που αποτελούν το μακρόχρονο καρναβάλι μας, ρίχνοντας φως σε ορισμένα . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ικανοποίησή του για την τήρηση των μέτρων στην αγορά, αν και ο κόσμος ήταν πολύς, επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μετά από τη βόλτα που πραγματο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε πένθος βυθίστηκε η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Υπαστυνόμου Α’ Δημήτρη Κίτσου υποδιοικητή της Τροχαίας Πύργου, ο οποίος έφυγε σήμερα από τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε πένθος βυθίστηκε η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Υπαστυνόμου Α’ Δημήτρη Κίτσου υποδιοικητή της Τροχαίας Πύργου, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 53 ε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Αττική και ειδικά το κέντρο της Αθήνας, εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες που κάθε μέρα, μετρούν εκατοντάδες νέους “θετικούς” στον Κορωνοϊό.Πως κατανέμονται τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θα περίμενε κανείς σε μια χρονιά όπου 4 με 5 μήνες τους περάσαμε σε καθεστώς καραντίνας και γενικότερα με πολλούς περιορισμούς στις μετακινήσεις θα ήταν πιο … ασφαλές οδικά.Η εικόνα των άδειων δρόμων,
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search