ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείς αντισηπτικό gel και όχι σκέτο οινόπνευμα για την απολύμανση των χεριών;

H προσπάθεια για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του νέου κορωνοϊού COVID-19 συνεχίζεται και βασικό ρόλο για την επίτευξη αυτού του σκοπού παίζει η ατομική ευθύνη και η αυστηρή τήρηση των μέτρων της κυβέρνησης αλλά και των οδηγιών που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σε αυτά περιλαμβάνεται, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε και διαρκώς ακούμε, η ατομική υγιεινή που σκοπό έχει όχι μόνο τη μείωση της μετάδοσης του COVID-19, αλλά και άλλων μικροβίων με τα οποία καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Καθοριστικός παράγοντας είναι η απολύμανση των χεριών, η οποία συνίσταται να γίνεται μέσα από το σχολαστικό πλύσιμο με σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20-30 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Προτείνεται όμως και η χρήση των αντισηπτικών προϊόντων (gel) για την πρόληψη της ατομικής υγιεινής όταν δεν έχουμε πρόσβαση σε νερό και σαπούνι, γεγονός που από την πρώτη στιγμή έφερε σε κατάσταση πανικού τους πολίτες με αποτέλεσμα αυτά τα προϊόντα να παρουσιάζουν έλλειψη και να ωθούν αρκετούς στην εύρεση άλλων λύσεων, όπως το οινόπνευμα.

Πόσο αποτελεσματική είναι όμως η δράση κάθε προϊόντος και σε τι βαθμό προστατεύει; Για να λύσουμε τις απορίες μας αλλά και τις δικές σας, επικοινωνήσαμε με την Χημικό και Τεχνολόγο Φαρμακοβιομηχανίας και δημιουργό των beauty προϊόντων Αcamnia, Κατερίνα Πίτσιου, η οποία μας έδωσε την επιστημονική της απάντηση.

Σύμφωνα με την κυρία Κατερίνα Πίτσιου, τα αντισηπτικά gel είναι προϊόντα με αντιμικροβιακή δράση και διαφέρουν από τα απολυμαντικά, που έχουν δημιουργηθεί για τη φροντίδα της ατομικής υγιεινής. Βασικό συστατικό των αντισηπτικών είναι η αιθανόλη ή ισοπροπανόλη, που θεωρείται ιδανική για χρήση στο δέρμα και η περιεκτικότητα της αγγίζει το 60-70% (δηλαδή τα αντισηπτικά gel περιέχουν 60-70%  οινοπνεύματος των 99 ή 100 βαθμών). Επόμενα συστατικά τους είναι το νερό, τα συμπληρωματικά συστατικά όπως αιθέρια έλαια τα οποία είναι γνωστά για την αντιμικροβιακή δράση τους (αιθέριο  έλαιο λεμονιού) καθώς και αναπλαστικά συστατικά, όπως η Βιταμίνη Ε.

Τα αλκοολούχα προϊόντα-αντισηπτικά, μάλιστα αυτά που είναι καλής ποιότητας, μένουν στην επιδερμίδα, δεν προκαλούν τσούξιμο, διατηρούν το pH της, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούν την ανάγκη να θέλουμε να τα ξεβγάλουμε. Έτσι το αλκοόλ μένει στην επιδερμίδα για μεγαλύτερο διάστημα. Αντιθέτως, το σκέτο οινόπνευμα, ως “πτητική ουσία” εξατμίζεται πολύ γρήγορα και δεν μένει στο δέρμα μας για 20 δευτερόλεπτα και πλέον ώστε να έχει χρόνο να δράσει.

Ως προς το αν τελικά τα αντισηπτικά gel είναι ικανά να “σκοτώσουν” τον κορωνοϊό η κυρία Κατερίνα Πίτσιου εξηγεί ότι το αλκοολούχο αντισηπτικό που ρίχνουμε στο ζωντανό στεγνό δέρμα μειώνει την πιθανότητα λοίμωξης από ιούς και βακτηρία. Κάποια σκοτώνονται πιο εύκολα από τη δράση που έχει το αλκοόλ και άλλα όχι. Για παράδειγμα, το βακτήριο e.coli που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, καταστρέφεται αποτελεσματικά με απολυμαντικά που περιέχουν αλκοόλ σε συγκέντρωση τουλάχιστον 60%. Το ίδιο συμβαίνει με τους ιούς που έχουν έλυτρο. Ο COVID-19  ή απλά κορωνοϊός, που είναι ακόμα σε διερεύνηση,  σύμφωνα με την απεικόνιση του (DNA) του που έχουν οι επιστήμονες, ανήκει στους ιούς με έλυτρο.

Ρωτήσαμε τέλος, αν το καθαρό οινόπνευμα μπορεί να “σκοτώσει” τα μικρόβια. Το οινόπνευμα 99 ή 100 βαθμών (στοιχείο που δηλώνει την καθαρότητα του) εξουδετερώνει αποτελεσματικά πολλά είδη παθογόνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων ιών και βακτηρίων.  Σύμφωνα όμως με τις ιδιότητες της, η καθαρή αιθανόλη ερεθίζει το δέρμα και τα μάτια και η παρατεταμένη χρήση της μπορεί να έχει ως συνέπεια δερματολογικά προβλήματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καταστροφή των μικροβίων είναι ταχύτερη όταν αναμιγνύεται με το αλκοόλ ποσότητα νερού.

 

marieclaire

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Eνα μεγάλο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα χαρακτήρισε το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, α . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Δείτε ζωντανά τις ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Κυριάκος Ντελόπουλος, σε ηλικία 87 ετών. Πεζογράφος, βιβλιοθηκονόμος, βιβλιογράφος, μεταφραστής, αφιέρωσε μεγάλο μέρος του συγγραφικού και ερευνητικού . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Δουλειά πιάνουν από σήμερα οι πλωτές μονάδες του ΕΟΔΥ που θα πηγαίνουν στα νησιά για να κάνουν διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό. Οι πρώτες επισκέψεις θα γίνουν σήμερα και αύριο Τρ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΣΕΒΙΠΑ με έκπληξη πληροφορήθηκε το περιεχόμενο επιστολής του Δημάρχου Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη, προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, με ημερομηνία 21/05/2020, στην οποία εξη
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Είχαμε την πεποίθηση, ότι η πρακτική των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου συχνά καταλήγει σε υποβάθμιση της διαφάνειας στα δημόσια λογιστικά και, εν τέλει, στην ίδια τη Δημοκρατία. Δεν μπορούσαμε ν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Κατέπλευσε στο λιμάνι της Πάτρας το τελευταίας τεχνολογίας ερευνητικό / καταδυτικό σκάφος EDT Protea το οποίο είναι εξοπλισμένο με αυτόματο σύστημα πλοήγησης / τοποθέτησης Dynamic positioning (DP 3).
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search