ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Οι αριστερόχειρες υπολογίζονται σε σχεδόν 11% παγκοσμίως

Το 10,6% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι αριστερόχειρες, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έως τώρα διεθνή μελέτη, επικεφαλής της οποίας ήσαν ερευνήτριες του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό ψυχολογίας «Psychological Bulletin», συμμετείχαν ακόμα ερευνητές από το πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Μπρίστολ και του Σεντ Άντριους από τη Βρετανία, καθώς επίσης του Μπόχουμ από τη Γερμανία.

Η συχνότητα της αριστεροχειρίας έχει επηρεάσει διάφορα πεδία της έρευνας, από την γνωστική νευροεπιστήμη έως την ανθρώπινη εξέλιξη. Χρησιμοποιείται από τους ερευνητές ως ένας έμμεσος δείκτης για την οργάνωση του εγκεφάλου για τις γλωσσικές λειτουργίες, με τους δεξιόχειρες να έχουν το αριστερό ημισφαίριο για τις γλωσσικές λειτουργίες, ενώ για τους αριστερόχειρες αυτό το μοτίβο να είναι συχνά διαφοροποιημένο.

Η αριστερόχειρες και ο όρος της κυριοχειρίας

 

Ενώ εκατοντάδες εμπειρικές μελέτες έχουν μετρήσει την κυριοχειρία (ποιο χέρι είναι το κύριο σε ένα άνθρωπο), δεν είχε υπάρξει ποτέ μια τόσο εκτεταμένη, σε μεγάλη κλίμακα ανασκόπηση της κυριοχειρίας και των παραγόντων που τον επηρεάζουν. Το ποσοστό των ατόμων που προτιμούν το αριστερό τους χέρι από το δεξί, αποτελούσε μια τυχαία εκτίμηση έως τώρα.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πέντε μετα-αναλύσεις που περιελάμβαναν 200 έρευνες, στις οποίες συνολικά 2.396.170 άτομα εξετάστηκαν σε διάφορες χειρωνακτικές εργασίες. Οι μετα-αναλύσεις έδειξαν ότι το ποσοστό (ο επιπολασμός) της αριστεροχειρίας βρίσκεται μεταξύ του 9,34% (χρησιμοποιώντας τα πιο αυστηρά κριτήρια για την αριστεροχειρία) και του 18,1% (χρησιμοποιώντας το πιο επιλεκτικό κριτήριο της μη δεξιάς κυριοχειρίας), με την καλύτερη συνολική εκτίμηση να είναι το 10,6%.

9% των ανθρώπων χρησιμοποιεί τόσο το δεξί, όσο και το αριστερό χέρι

Συνήθως, η κυριοχειρία καθορίζεται με βάση το ποιο χέρι χρησιμοποιεί κανείς για να γράψει. Ωστόσο, γι' αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη το γεγονός ότι περίπου το 9% των ανθρώπων χρησιμοποιεί διαφορετικά χέρια για διαφορετικές εργασίες, πράγμα το οποίο βελτίωσε περαιτέρω την ακρίβεια των ευρημάτων τους.

Η κύρια ερευνήτρια της μελέτης, δρ Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού, επίκουρη καθηγήτρια Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε: «Η κυριοχειρία μετριέται συστηματικά στις ψυχολογικές και νευροεπιστημονικές μελέτες, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι περισσότερες από 60.000 δημοσιευμένες έρευνες εμφανίζονται όταν χρησιμοποιηθεί ο όρος "κυριοχειρία" κατά την αναζήτηση του όρου στην επιστημονική βάση δεδομένων PubMed.

Όμως, ο επιπολασμός της κυριοχειρίας έχει αποτελέσει σημείο αμφισβήτησης μεταξύ διαφορετικών μελετών και στην παρούσα μελέτη αναφέρουμε μια ισχυρή εκτίμηση αυτής της επικράτησης, παρέχοντας μια οριστική απάντηση σε μια μακρόχρονη, έντονη συζήτηση».

Η συν-συγγραφέας της μελέτης Dr Silvia Paracchini της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του St Andrews ανέφερε: «Ενώ διαισθητικά χωρίζουμε συνήθως τους ανθρώπους σε αριστερόχειρες και δεξιόχειρες, τα δεδομένα μάς δείχνουν ότι το ποσοστό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν διαφορετικά χέρια για διαφορετικά έργα, είναι σχεδόν το ίδιο με το ποσοστό των αριστερόχειρων».

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την οποία κατηγορεί ότι βρίσκεται σε υπηρεσία σκοπιμοτήτων με αφορμή την στάση που κρατάει απέναντι στον ΧΥΤΑ της Πάτρας, έκανε ο Ανδρέας Φούρας. Αναλυτικά . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινητοποιήσεις ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας προγραμματίζει η ΟΛΜΕ, στις οποίες περιλαμβάνεται συλλαλητήριο και 24ωρη απεργία. Τελικές αποφάσεις θα . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση με πυροβολισμούς δέχθηκε ένας άνδρας στη Βούλα ο οποίος εξέπνευσε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην οδό Δωδεκανήσου, στην Βούλα, πολύ κοντά στο Ασκληπιείο, ένας άνδ . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη πριν από λίγο ο αστυνομικός Derek Chauvin, ο οποίος σκότωσε τον George Floyd στη Μινεάπολη. Αυτό είναι και το αίτημα των διαδηλωτών τόσο στη Μινεσότα αλλά και σε τουλάχι . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την οποία κατηγορεί ότι βρίσκεται σε υπηρεσία σκοπιμοτήτων με αφορμή την στάση που κρατάει απέναντι στον ΧΥΤΑ της Πάτρας, έκανε ο Ανδρέας Φούρας. Αναλυτικά ο τέως Δήμαρχος Πατρ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Την Γέφυρα στην Καλόγρια του Δήμου Δυτικής Αχαΐας επισκέφθηκαν σήμερα Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Αχ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Τα μέτρα προστασίας στις λαϊκές αγορές έχουν ατονήσει. Από τη μία η ζέστη , από την άλλη το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο σε συνδυασμό με τ ότι  μειώθηκαν  τα κρούσματα κορωνoιού έχουν φ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search