GASTRONOMY

GASTRONOMY

Σαλάχι με σταμναγκάθι, γαλατσίδες και αυγοτάραχο

Υλικά:

Για το μπουργέτο

 

2 κιλά σαλάχι*, χωρίς το δέρμα, σε 4-6 κομμάτια

1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού

1 κιλό κρεμμύδια λευκά, ψιλοκομμένα

200-300 ml χυμός λεμονιού (είναι σκόπιμη η μεγάλη ποσότητα, θέλουμε να δώσει οξύτητα στο πιάτο – άλλωστε το μπόλικο κρεμμύδι θα την ισορροπήσει)

750 ml ζωμός ψαριού (βλ. εδώ)

150 ml ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τα χόρτα

 

500 γρ. σταμναγκάθι

500 γρ. γαλατσίδες (άγριο χόρτο-βότανο, το βρίσκουμε σε λίγες λαϊκές αγορές στον πάγκο με άγρια χόρτα για πίτα – αν δεν βρούμε, το αντικαθιστούμε με άλλο άγριο χόρτο της αρεσκείας μας ή βλίτα)

50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

1/4 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος

1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού

50 ml ελαιόλαδο

αλάτι

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

 

50 γρ. αυγοτάραχο, τριμμένο

1 κουτ. γλυκού γύρη (σε μπαχαράδικα και σε καταστήματα με υγιεινά τρόφιμα)

Διαδικασία:

Πλένουμε και στεγνώνουμε το σαλάχι, το αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το ξύσμα λεμονιού. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 45 λεπτά. Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πολύ χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 45 λεπτά. Θέλουμε να ιδρώσει και να μαραθεί και όχι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τον ζωμό ψαριού, δυναμώνουμε τη φωτιά και, μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε και το σαλάχι στρώνοντάς το στον πάτο της κατσαρόλας. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για ακόμα 5 λεπτά. Χόρτα: Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε το σταμναγκάθι και τις γαλατσίδες για περίπου 3 λεπτά. Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε νερό με παγάκια, για να διατηρήσουν το χρώμα τους. Στραγγίζουμε καλά και ανακατεύουμε τα χόρτα με το κρεμμυδάκι, τον άνηθο, το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο και αλάτι. Μοιράζουμε τα χόρτα σε βαθιά πιάτα, βάζουμε από πάνω ένα κομμάτι σαλάχι, περιχύνουμε με τη σάλτσα κρεμμυδιών, πασπαλίζουμε με αυγοτάραχο και γύρη (αν θέλουμε) και σερβίρουμε.

*Σαλάχι θα βρούμε σε ψαράδικα σε μεγάλες αγορές (Αθήνας, Πειραιά κ.α.) και σε ενημερωμένα ψαροπωλεία. Αν δεν βρούμε, μπορούμε να φτιάξουμε το ίδιο φαγητό με ουρές πεσκανδρίτσας ή με γλαύκο.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Ο κύβος ερρίφθη για τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς τη Δευτέρα, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να στείλει το άρθρο παραπομπής στη Γερουσία, ξεκινώντας επίσημα τη διαδικασία. . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού και του ψαρέματος κατά μια ακόμη εβδομάδα, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.   Κα . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Στα 107,5 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο το Νοέμβριο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 0,82% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο. Τον Νοέμβριο επί . . .
ΕΛΛΑΔΑ

 Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο του κοροναϊού σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας, παρά τα αυστηρά μέτρα που ήδη ισχύουν, με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη η παράτασή το . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Στο νεοσύστατο Υφυπουργείο Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης η Χριστίνα Αλεξοπούλου, όπου και συναντήθηκε με την Υφυπουργό κα. Μαρία Συρεγγέλα. Η Βουλευτής έχει υπ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) Γεώργιος Βαγενάς, συγκάλεσε χθες 21 Ιανουαρίου 2021 ευρεί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο εκλιπών έδωσε γενναία μάχη τους τελευταίους μήνες με την επάρατη νόσο αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Ήταν ιδιοκτήτης σε επιχείρηση με ηλεκτρονικά είδη ενώ είχε ασχοληθεί και με το θέατρο. Η τελευταί
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search