GASTRONOMY

GASTRONOMY

Σαλάχι με σταμναγκάθι, γαλατσίδες και αυγοτάραχο

Υλικά:

Για το μπουργέτο

 

2 κιλά σαλάχι*, χωρίς το δέρμα, σε 4-6 κομμάτια

1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού

1 κιλό κρεμμύδια λευκά, ψιλοκομμένα

200-300 ml χυμός λεμονιού (είναι σκόπιμη η μεγάλη ποσότητα, θέλουμε να δώσει οξύτητα στο πιάτο – άλλωστε το μπόλικο κρεμμύδι θα την ισορροπήσει)

750 ml ζωμός ψαριού (βλ. εδώ)

150 ml ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τα χόρτα

 

500 γρ. σταμναγκάθι

500 γρ. γαλατσίδες (άγριο χόρτο-βότανο, το βρίσκουμε σε λίγες λαϊκές αγορές στον πάγκο με άγρια χόρτα για πίτα – αν δεν βρούμε, το αντικαθιστούμε με άλλο άγριο χόρτο της αρεσκείας μας ή βλίτα)

50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

1/4 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος

1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού

50 ml ελαιόλαδο

αλάτι

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

 

50 γρ. αυγοτάραχο, τριμμένο

1 κουτ. γλυκού γύρη (σε μπαχαράδικα και σε καταστήματα με υγιεινά τρόφιμα)

Διαδικασία:

Πλένουμε και στεγνώνουμε το σαλάχι, το αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το ξύσμα λεμονιού. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 45 λεπτά. Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πολύ χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 45 λεπτά. Θέλουμε να ιδρώσει και να μαραθεί και όχι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τον ζωμό ψαριού, δυναμώνουμε τη φωτιά και, μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε και το σαλάχι στρώνοντάς το στον πάτο της κατσαρόλας. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για ακόμα 5 λεπτά. Χόρτα: Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε το σταμναγκάθι και τις γαλατσίδες για περίπου 3 λεπτά. Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε νερό με παγάκια, για να διατηρήσουν το χρώμα τους. Στραγγίζουμε καλά και ανακατεύουμε τα χόρτα με το κρεμμυδάκι, τον άνηθο, το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο και αλάτι. Μοιράζουμε τα χόρτα σε βαθιά πιάτα, βάζουμε από πάνω ένα κομμάτι σαλάχι, περιχύνουμε με τη σάλτσα κρεμμυδιών, πασπαλίζουμε με αυγοτάραχο και γύρη (αν θέλουμε) και σερβίρουμε.

*Σαλάχι θα βρούμε σε ψαράδικα σε μεγάλες αγορές (Αθήνας, Πειραιά κ.α.) και σε ενημερωμένα ψαροπωλεία. Αν δεν βρούμε, μπορούμε να φτιάξουμε το ίδιο φαγητό με ουρές πεσκανδρίτσας ή με γλαύκο.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οι φίλαθλοι έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στα γερμανικά γήπεδα.Πιο συγκεκριμένα, η πρεμιέρα της Μπουντεσλίγκα συνδυάστηκε με την επιστροφή του κόσμου σε αρκετά από τα γήπεδα με . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην ανακοίνωση της Α' Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαιδευσης του νομού Αχαίας για κινητοποιήσεις την τρέχουσα εβδομάδα αναφέρεται: Τα σχολεία «άνοιξαν» και ενάμισι εκατομμύριο μαθητ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σάββατο, περιείχε αρκετά θετικά σημεία για την αγορά, αλλά και για τους πολίτες. Οι εξαγγελίες που . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ένα πολύ ευχάριστο νέο είχε ο Πέδρο Μαρτίνς και ο Ολυμπιακός σήμερα (20/9) καθώς μετά από ενάμιση μήνα ο Ζοσέ Σα προπονήθηκε κανονικά.Ο Πορτογάλος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, Ζο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται πλέον στην Οφθαλμολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών μετά τη χθεσινή προσθήκη μιας 28χρονης από την περιοχή της Αιγιάλειας που νόσησε από τον
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο 16,7% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα το β' τρίμηνο φέτος, έναντι 16,2% του προηγούμενου τριμήνου και 16,9% του αντίστοιχου τριμήνου του 2019. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 768.276 άτομα (εκ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του ΤμήματοςΆμεσης Δράσης Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι αφαίρεσε από κατάστημαυπεραγοράς τροφίμων, δυο φιάλες οινοπνευματώδους ποτού συνολικής αξίας40 ευρ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search