GASTRONOMY

GASTRONOMY

Σαλάχι με σταμναγκάθι, γαλατσίδες και αυγοτάραχο

Υλικά:

Για το μπουργέτο

 

2 κιλά σαλάχι*, χωρίς το δέρμα, σε 4-6 κομμάτια

1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού

1 κιλό κρεμμύδια λευκά, ψιλοκομμένα

200-300 ml χυμός λεμονιού (είναι σκόπιμη η μεγάλη ποσότητα, θέλουμε να δώσει οξύτητα στο πιάτο – άλλωστε το μπόλικο κρεμμύδι θα την ισορροπήσει)

750 ml ζωμός ψαριού (βλ. εδώ)

150 ml ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τα χόρτα

 

500 γρ. σταμναγκάθι

500 γρ. γαλατσίδες (άγριο χόρτο-βότανο, το βρίσκουμε σε λίγες λαϊκές αγορές στον πάγκο με άγρια χόρτα για πίτα – αν δεν βρούμε, το αντικαθιστούμε με άλλο άγριο χόρτο της αρεσκείας μας ή βλίτα)

50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

1/4 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος

1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού

50 ml ελαιόλαδο

αλάτι

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

 

50 γρ. αυγοτάραχο, τριμμένο

1 κουτ. γλυκού γύρη (σε μπαχαράδικα και σε καταστήματα με υγιεινά τρόφιμα)

Διαδικασία:

Πλένουμε και στεγνώνουμε το σαλάχι, το αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το ξύσμα λεμονιού. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 45 λεπτά. Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πολύ χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 45 λεπτά. Θέλουμε να ιδρώσει και να μαραθεί και όχι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τον ζωμό ψαριού, δυναμώνουμε τη φωτιά και, μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε και το σαλάχι στρώνοντάς το στον πάτο της κατσαρόλας. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για ακόμα 5 λεπτά. Χόρτα: Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε το σταμναγκάθι και τις γαλατσίδες για περίπου 3 λεπτά. Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε νερό με παγάκια, για να διατηρήσουν το χρώμα τους. Στραγγίζουμε καλά και ανακατεύουμε τα χόρτα με το κρεμμυδάκι, τον άνηθο, το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο και αλάτι. Μοιράζουμε τα χόρτα σε βαθιά πιάτα, βάζουμε από πάνω ένα κομμάτι σαλάχι, περιχύνουμε με τη σάλτσα κρεμμυδιών, πασπαλίζουμε με αυγοτάραχο και γύρη (αν θέλουμε) και σερβίρουμε.

*Σαλάχι θα βρούμε σε ψαράδικα σε μεγάλες αγορές (Αθήνας, Πειραιά κ.α.) και σε ενημερωμένα ψαροπωλεία. Αν δεν βρούμε, μπορούμε να φτιάξουμε το ίδιο φαγητό με ουρές πεσκανδρίτσας ή με γλαύκο.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ενα ακόμη τροχαίο ατύχημα συνέβη αργά το βράδυ, με έναν τραυματισμό, στη διασταύρωση  Παπαφλέσσα και Κανακάρη, στην Πάτρα..   Ηταν λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα όταν δίκυκλο που οδη . . .
LIFE STYLE

Χωριστούς δρόμους παίρνουν ύστερα από 14 χρόνια γάμου ο Νικόλαος Γκλίξμπουργκ, γιος του τέως και η σύζυγος του Τατιάνα Μπλάτνικ. Όπως ανακοίνωσε το γραφείο της οικογένειας:   . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή επιβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, στον πρώην διοικητή του ΕΣΚΕ, Ιωάννη Φωστιέρη, έναν εκ των βασικών κατηγορουμένων για τ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσπίστηκαν και με υπουργική απόφαση οι παραλίες σε όλη τη χώρα που θα απαγορεύονται οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες.Ειδικότερα, από τα Γραφεία Τύπου των υπουργείων Εθνικής Οικονομία . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ενα ακόμη τροχαίο ατύχημα συνέβη αργά το βράδυ, με έναν τραυματισμό, στη διασταύρωση  Παπαφλέσσα και Κανακάρη, στην Πάτρα..   Ηταν λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα όταν δίκυκλο που οδηγούσε κοπέλα και κιν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συμπληρώνονται 57 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και η Δημοτική Αρχή, όπως κάθε χρόνο, τιμά τους αγωνιστές  που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εξορίστηκαν κατά την διάρκεια
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε ο Διοικητής ΚΕΤΧ, Ταξίαρχος, Γιώργος Αλεξίου μαζίμε τον Αντισυνταγματάρχη, Λεωνίδα Παπαναστασόπουλο στον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας,Φωκίωνα Ζαΐμη τη Πέμπτη 18 Απριλίο
Image
Image

Search