GASTRONOMY

GASTRONOMY

Παπουτσάκια με σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά

 

5 μελιτζάνες φλάσκες

Για τον κιμά

500γρ. κιμά μοσχαρίσιο

30γρ. ελαιόλαδο

250γρ. ντομάτες, τριμμένες

120γρ. νερό ή ζωμό

2γρ. κανέλα

2 φύλλα δάφνης

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

30γρ. ελαιόλαδο

350γρ. κρεμμύδια

1 πρέζα αλάτι

15γρ. ζάχαρη καστανή

30γρ. ξίδι βαλσάμικο κρέμα

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

500γρ. γιαούρτι

ξύσμα λεμονιού

αλάτι, πιπέρι

Για τη σύνθεση

30γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

250γρ. γραβιέρα τριμμένη

 

Διαδικασία

 

Για τις μελιτζάνες: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα. Κόβετε τις μελιτζάνες κατά μήκος και χαράζετε την εσωτερική πλευρά με ένα μαχαίρι σταυρωτά. Λαδώνετε ελαφρώς, αλατοπιπερώνετε και τις ψήνετε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.

 

Για τον κιμά: Προθερμαίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία, χωρίς καθόλου ελαιόλαδο. Περιχύνετε τον κιμά με το ελαιόλαδο, τον ρίχνετε στην κατσαρόλα και σοτάρετε μέχρι να αποκτήσει καφέ χρώμα. Προσθέτετε τότε την ντομάτα, το ζωμό, την κανέλα και τη δάφνη. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει αρκετά ο κιμάς.

 

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες (ζουλιέν). Zεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και σοτάρετε για 1 λεπτό. Πασπαλίζετε με αλάτι και ζάχαρη, προσθέτετε την κρέμα βαλσαμικού και ανακατεύετε καλά.

 

Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε τα κρεμμύδια για 30 λεπτά. Τα ανακατεύετε κάθε 5 λεπτά και προσέχετε να μην καούν.

 

Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Ανακατεύετε το γιαούρτι με το ξύσμα λεμονιού, 2 κουτ. σούπας από τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.

 

Για τη σύνθεση: Με ένα κουτάλι «σκάβετε» την ψίχα της μελιτζάνα και αφαιρείτε τόση σάρκα ώστε να δημιουργήσετε μια φωλιά, την οποία θα γεμίσετε με τον κιμά. Στην κατσαρόλα με τον κιμά προσθέτετε τη σάρκα από τις μελιτζάνες, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, το μαϊντανό, 50γρ. από τη γραβιέρα και ανακατεύετε καλά.

 

Γεμίζετε τις μελιτζάνες με το μίγμα του κιμά, προσθέτετε 1/3 κούπας νερό στο ταψί και κλείνετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στο φούρνο για 35-40 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και μοιράζετε την υπόλοιπη γραβιέρα σε όλες τις μελιτζάνες και συνεχίζετε το ψήσιμο για 5-7 λεπτά ακόμη ή μέχρι να λιώσει το τυρί.

 

Μοιράζετε τις μελιτζάνες σε πιάτα, γαρνίρετε με τη σάλτσα γιαουρτιού και σερβίρετε.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Κατακόρυφη ήταν η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας από τον Σεπτέμβρη… στον Οκτώβρη, πράγμα που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των ειδικών για ένα δύσκολο χειμώνα. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην παρέμβασή του στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την έγκριση απευθείας αγοράς από το Δήμο Πατρέων ακινήτου, με . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Tι κι αν κάθε φορά η τοπική Αστυνομία κα η Αρχή Διαφάνειας εκδίδουν ανακοινώσεις για “λουκέτα” σε κλαμπ και καφετέριες. Στην Πάτρα αποδεικνύεται πως κάποιοι που προσέφυγαν στα Δικα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η ολοκλήρωση του έργου και η απρόσκοπτη λειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου από την Πάτρα έως την Κάτω Αχαΐα απασχόλησε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 26 Οκτω . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην παρέμβασή του στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την έγκριση απευθείας αγοράς από το Δήμο Πατρέων ακινήτου, με συμμετοχή σε αναγκα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η ολοκλήρωση του έργου και η απρόσκοπτη λειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου από την Πάτρα έως την Κάτω Αχαΐα απασχόλησε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 μεταξύ το
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

    Προσαρμοσμένες στις έκτακτες συνθήκες που επιβάλλει η τήρηση των υγειονομικών διατάξεων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού είναι φέτος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι εκδηλώσεις γ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search