Υλικά:
1 πακέτο ριγκατόνι ή άλλο κοντό ζυμαρικό
700γρ. θράψαλα σε ροδέλες
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
4-5 ντομάτες ώριμες φρέσκες περασμένες στο μούλτι
6 λιαστές ντομάτες λιωμένες στο μούλτι
1 καρότο τριμμένο
1 λεμόνι (ο χυμός του)
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
1-2 φύλλα δάφνης
4-5 κόκκοι μπαχάρι
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
αλάτι
πιπέρι
Διαδικασία :
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τα θράψαλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το λεμόνι.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τη λιαστή και τη φρέσκια ντομάτα, το καρότο, τη δάφνη, τη ζάχαρη, το μπαχάρι, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
Μόλις τα υλικά πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα θράψαλα, περίπου 30 με 40 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ζεστό.
Παράλληλα, βάζουμε νερό σε κατσαρόλα να βράσει. Αλατίζουμε το νερό μόλις πάρει βράση και προσθέτουμε τα ριγκατόνι. Τα στραγγίζουμε στον αναγραφόμενο στο πακέτο χρόνο αλλά κρατάμε και μερικές κουταλιές νερό.
Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά τα θράψαλα, προσθέτουμε τα ριγκατόνι και το νερό που κρατήσαμε, προσθέτουμε τον μαϊντανό ανακατευτούμε και σερβίρουμε.