Υλικά:
Για το σιρόπι:
500 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
250 ml νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1/2 κ. γ γαρύφαλλο
1 λεμόνι (τον χυμό του)
Για την καρυδόπιτα:
200 γρ μερέντα
300 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
300 γρ γάλα
200 γρ βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
360 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ μπέικιν πάουντερ
250 γρ καρυδόψιχα
1/2 κ.γ σόδα
3 αυγά
Εκτέλεση:
Για το σιρόπι:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, μόλις βράσει το αφήνουμε για 2 λεπτά κοιτάμε εάν έχει λιώσει η ζάχαρη και το αφαιρούμε από την φωτιά
Για την καρυδόπιτα :
Σε μπεν μαρι λιώνουμε την μερέντα, ρίχνουμε και το γάλα μέσα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ καλά.. Όταν λιώσει η μερέντα σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε την ζάχαρη και προσθέτουμε την μερέντα έτσι όπως είναι καυτή για να λιώσει η ζάχαρη.. Προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.
Όταν λιώσουν βάζουμε μια πρέζα αλάτι, κ σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, το μπέικιν και την σόδα. Στην συνέχεια παίρνουμε τα καρύδια και τα θρυμματίζουμε στο μπλέντερ ή σε σχετικό πολυμηχάνημα.
Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε καλά.. Τα ρίχνουμε στο μίγμα μας κ προσθέτουμε και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε ένα ταψάκι γύρω στα 26 εκ και το βουτυρώνουμε... Ρίχνουμε το μίγμα μας και το ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο περίπου για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
Βγάζουμε το γλυκό μας και έτσι όπως είναι καυτό το γλυκό του ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι.. Το αφήνουμε για μια ώρα περίπου και ειναι έτοιμο!