GASTRONOMY

GASTRONOMY

Η παραδοσιακή συνταγή για λαχταριστό μπακλαβά

Ο μπακλαβάς είναι ένα από τα γλυκά που λατρεύουμε να τρώμε σε ό,τι ηλικία κι αν είμαστε και μπορεί να διαφωνούμε για το ποιος το έφτιαξε πρώτος, όμως, η παραδοσιακή συνταγή από το Γκαζιαντέπ της Τουρκίας είναι λαχταριστή και αξίζει να την δοκιμάσετε.

 

ΥΛΙΚΑ

 

2 πακέτα φύλλα κρούστας (20 φύλλα, περίπου 1 κιλό)

1 κιλό φιστίκια Αιγίνης χοντροαλεσμένα

150 γρ. Γαλέτα ή 10 φρυγανιές στο μούλτι

1 κ.γ. κανέλλα

1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο

1 πορτοκάλι (ξύσμα)

3 κ.σ. ζάχαρη

350 γ. βούτυρο πρόβειο (συνολικά 2 φλυτζ. βούτυρο)

Για το μέλωμα

1 φλυτζ. μέλι

3 φλυτζ. ζάχαρη

3 φλυτζ. νερό

1 ξύλο κανέλλα

1½ κ.σ. χυμό λεμόνι

½ λεμόνι (φλούδα)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Σ᾿ ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.

 

Βάζουμε τα φιστίκια Αιγίνης στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε, προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη.

 

Στη συνέχεια, βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.

 

Παίρνουμε ένα ταψί με τις διαστάσεις του φύλλου. Το βουτυρώνουμε καλά και στρώνουμε 6 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα πολύ καλά.

 

Με ένα κουτάλι ή τη χούφτα μας, σκορπίζουμε λίγη από τη γέμιση, στρώνουμε επάνω ένα φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει (το διπλώνουμε όπου περισσεύει) και το βουτυρώνουμε.

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας φύλλο, βουτύρωμα, γέμιση, φύλλο, βουτύρωμα, γέμιση (ή ανά δύο φύλλα μαζί και μία στρώση φιστίκια) μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα.

 

Στη συνέχεια, τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 8 φύλλα που έχουν μείνει, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού.

Μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια.

 

Δεν σέρνουμε το μαχαίρι, για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα και προσέχουμε να μην φτάνει το μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει, περίπου μέχρι τη μέση.

 

Ακολούθως τα περιχύνουμε με το βούτυρο και τα ραντίζουμε με νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό.

 

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα υλικά και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 5 λεπτά.

 

Μόλις ετοιμαστεί, το περιχύνουμε καυτό στον μπακλαβά, ρίχνοντάς το λίγο λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού.

Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι.

 

Είναι σημαντικό να είναι τόσο ο μπακλαβάς όσο και το σιρόπι καυτά.

 

Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει, χωρίς να τον σκεπάσουμε, για δύο ώρες περίπου. Προσπαθούμε να βάζουμε τα φύλλα μας και το βούτυρο πολύ απαλά για να μη τα πιέζουμε και να γίνει το γλυκό μας αφράτο.

 

Καλή απόλαυση!

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σημαντικές όσο και ανατρεπτικές εξελίξεις αναμένονται –όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα»- τα επόμενα 24ωρα στην υπόθεση δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν πριν από 35 ημέρες στα Γλυκά Νερά! . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρχισαν σήμερα οι ηλεκτρονικές υποβολές αιτήσεων χρηματοδότησης στη δράση “Επιχορήγηση Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων”. Η δράση αφορά στην ενίσχυση με τη μορφή της επιχορήγησης των α . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στις φλόγες τυλίχθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα Ι.Χ. αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμένο στην οδό Αγίου Διονυσίου 24, στην Πάτρα. Από τη φωτιά το όχημα υπέστη σχεδόν ολική καταστροφή . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στην Πάτρα καταγράφηκε ένα ακόμη ύποπτο περιστατικό μυοκαρδίτιδας σ’ έναν νεαρό άντρα. Το περιστατικό όπως εξηγεί  ο θεράπων γιατρός ήταν ήπιο. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στις φλόγες τυλίχθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα Ι.Χ. αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμένο στην οδό Αγίου Διονυσίου 24, στην Πάτρα. Από τη φωτιά το όχημα υπέστη σχεδόν ολική καταστροφή. Στο σημείο έσπευσα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα επιχείρηση ανδρών της Ασφάλειας Αττικής στην Πάτρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδα αστυνομικών βρίσκεται στην πόλη, ερευνώντας στοιχεία τα οποία αφορούν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, προκάλεσε το ξαφνικό μπουρίνι και η χαλαζόπτωση στις περιοχές των Δουνεϊκων και του Καρδαμά.   Η χαλαζόπτωση, κατέστρεψε καλλιέργ
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search