GASTRONOMY

GASTRONOMY

Tres leches κέικ !

Προετοιμασία: 0:15' Μαγείρεμα: 0:30' Εύκολη Μερίδες: 12

Το tres leches cake είναι ένα διάσημο γλυκό από την κεντρική και νότια Αμερική που αγαπιέται πολύ από τους Ισπανόφωνους όλου του κόσμου. Στην ουσία tres leches σημαίνει τρία γάλατα, τα οποία αποτελούν το πλούσιο σιρόπι του κέικ. Εντυπωσιακό ιδιαίτερο και σιροπιαστό λευκό κέικ που θα σας πάρει το μυαλό!

 

Υλικά Συνταγής

Για το παντεσπάνι

1½ φλ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν

2 πρέζες αλάτι

125 γραμ. βούτυρο (σε θερμ. δωμ.)

1 φλ. ζάχαρη

5 αυγά (σε θερμ. δωμ.)

2 βανίλιες

ξύσμα από 1 μικρο λεμόνι (ακέρωτο)

Για το σιρόπι

1 κουτί ζαχαρούχο (400 γραμ.)

1 κουτί εβαπορέ (400 γραμ.)

1 φλ. κρέμα γάλακτος light

Για το γαρνίρισμα

1½ φλ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

2 κ.σ ζάχαρη άχνη

λίγη κανέλα ξύσμα σοκολάτας ή φρούτα

 

Εκτέλεση

Το tres leches cake, αυτό το εύκολο γλυκό με το ιδιαίτερο σιρόπι, όσο πιο πολύ μείνει στο ψυγείο τόσο πιο ωραίο θα γίνει.

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στον αέρα.

 

 

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μακρόστενο ταψάκι 34χ22 εκατ. Τινάζουμε το περιττό αλεύρι.

 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ.

 

Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη και με μίξερ χειρός τα χτυπάμε για  2-3΄μέχρι να γίνουν κρέμα.

 

Ένα-ένα προσθέτουμε τα αυγά, χτυπώντας με το μίξερ κάθε φορά ώστε να πίνει το μείγμα κάθε αυγό που προσθέτουμε.

 

Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα.

 

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ χειρός και λίγο-λίγο σταδιακά, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας πάντα με ο μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα.

 

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.

 

Ψήνουμε το κέικ για 30΄στη μεσαία σχάρα.

 

Αφού βγει το παντεσπάνι από το φούρνο όπως είναι ζεστό, το τρυπάμε με σουβλί ή με ένα πιρούνι ολόγυρα παντού.

 

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 20΄.

 

Για το σιρόπι γάλακτος

Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα το εβαπορέ μαζί με το ζαχαρούχο, να ενωθούν. Σιγά-σιγά, προσθέτουμε τη light κρέμα. Μόλις ενωθούν τα υλικά σταματάμε το μίξερ.

 

Με αυτό το υγρό μείγμα (γαλατένιο σιρόπι) που δημιουργήθηκε, περιχύνουμε το παντεσπάνι σιγά-σιγά μέχρι να το ρουφήξει όλο.

 

Αφού κυρώσει τελείως το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον.

 

Το γλυκό θα είναι ζουμερό και το παντεσπάνι αφράτο και γαλατένιο.

 

Σερβίρεται παγωμένο και είναι καλύτερο πάντα την επόμενη ημέρα.

 

Για το γαρνίρισμα

Χτυπάμε σε ένα μπολ με μίξερ χειρός την κρύα κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσει απαλές κορυφές.

 

Την απλώνουμε επάνω σε όλη την επιφάνεια του γλυκού.

 

Γαρνίρουμε το tres leches cake με λίγη κανέλα, ξύσμα σοκολάτας ή φρούτα.

 

Παγώνουμε το γλυκό για 1 ή περισσότερες ώρες.

 

Το διατηρούμε πάντα στο ψυγείο.

 

Μυστικά για το tres leches cake

Το κέικ tres leches γνωστό και σαν Pastel de Tres Leches ή Three Milk cake, είναι ένα σιροπιαστό κέικ που μπαίνει σε ταψί, περιχύνεται με σιρόπι από 3 είδη γάλακτος εβαπορέ-ζαχαρούχο-πλήρες γάλα ή κρέμα, από όπου πήρε και το όνομα του.

 

Όταν τα 3 γάλατα ενωθούν σε σιρόπι, ισορροπούν τη γλύκα και την πλούσια γεύση του κέικ.

 

Γίνεται σε μια στρώση σε ταψί, περιχύνεται με το σιρόπι γάλακτος και αφού ποτίσει σωστά καλύπτεται με σαντιγί.

 

Σερβίρεται σκέτο και είναι καταπληκτικό, γαρνίρεται με φράουλες ή αλλά φρέσκα φρούτα ή σερβίρεται με τρίμμα σοκολάτας.

 

Προέρχεται από την κεντρική και νότια Αμερική και αγαπιέται πολύ από τους Ισπανόφωνους όλου του κόσμου.

 

Για το σοκολατένιο tres leches, προσθέτουμε κακάο στο κέικ και στο σιρόπι κι αν θέλουμε μπορούμε προσθέσουμε κακάο και στην σαντιγί.

 

Κομμάτια σοκολάτας ή ξύσμα σοκολάτας μπαίνουν στο μείγμα κέικ αφού το φτιάξουμε τελευταία στιγμή και ανακατεύουμε με σπάτουλα.

 

Επίσης μπορείτε να προσθέσετε 4 κ.σ πραλίνα σοκολάτα στο σιρόπι για σοκολατένια γεύση ή 1 φλ. σταγόνες σοκολάτας αφού βράσει το σιρόπι, ώστε να λιώσει η σοκολάτα με τη θερμοκρασία.

 

Το tres leches κέικ είναι ακόμα καλύτερο την επόμενη ημέρα.

 

Το λίγο παχύ σιρόπι γάλακτος που μένει στο ταψί το προσθέτουμε στη μερίδα που σερβίρουμε περιχύνοντας με κουτάλι το γλυκό.

 

Θυμηθείτε ότι και σε αυτή τη συνταγή μετράμε όλα τα υλικά με τα φλιτζάνια δοσομετρητές.

 

argiro.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

 Της κακομοίρας έγινε χθες το βράδυ στην Κ. Αχαϊα καθώς ο Σύλλογος των τσιγγάνων της περιοχής γιόρταζε τον προστάτη του Αγιο Ταξιάρχη. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  «Το 2019 στο αεροδρόμιο του Αράξου σημειώθηκαν 84.454 αφίξεις τουριστών. Το 2020, λόγω της πανδημίας οι αφίξεις ήταν μόλις 14.170 επισκέπτες. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε την οι . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Ακταίο και τα Αραχωβίτικα επισκέφτηκαν το Σάββατο 15/5 ο επικεφαλής Νίκος Παπαδημάτος και μέλη της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» (συγκεκριμένα οι δημοτικοί σύμβουλοι Θόδωρος Ξυλιάς, . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μικρές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα από την 1η Ιουνίου 2021 να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων, δημόσ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  «Το 2019 στο αεροδρόμιο του Αράξου σημειώθηκαν 84.454 αφίξεις τουριστών. Το 2020, λόγω της πανδημίας οι αφίξεις ήταν μόλις 14.170 επισκέπτες. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε την οικονομική επίπτωση. Ο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Ακταίο και τα Αραχωβίτικα επισκέφτηκαν το Σάββατο 15/5 ο επικεφαλής Νίκος Παπαδημάτος και μέλη της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» (συγκεκριμένα οι δημοτικοί σύμβουλοι Θόδωρος Ξυλιάς, Κώστας Σβόλης και Ν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λίγο μετά τις 02.00 τα μεσάνυχτα ένα ιστιοφόρο περίπου 15 μ. πιάνει φωτιά στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λευκάδας.      Ο μοναδικός επιβαίνων εκπέμπει sos και αμέσως κινητοποιείται Λιμενικό και πυ
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search