GASTRONOMY

GASTRONOMY

Μπριζολάκια με κρασί και μυρωδικά

Υλικά

1.200 γρ. χοιρινά μπριζολάκια από κόντρα, με το κόκαλο, πάχους 1 εκ., καλά στεγνωμένα

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδου, κοπανισμένη

1/3 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μαρινάδα

500 ml λευκό, ξηρό κρασί

1 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας

τα φύλλα από 4 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο, χοντροκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας αποξηραμένο, κοπανισμένο

τα φύλλα από 6 κλωναράκια δυόσμο, ψιλοκομμένα

τα φύλλα από 7 κλωναράκια ρίγανη ή θυμάρι, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας αποξηραμένα και κοπανισμένα

2 μέτρια καρότα, προτιμότερο βιολογικά, σε λεπτές φέτες

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες

1 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

1 κουτ. σούπας από τα προαναφερθέντα φρέσκα μυρωδικά (ή 1½ κουτ. γλυκού ξερά)

Διαδικασία

Μαρινάρισμα: Αφού ψιλοκόψουμε τα μυρωδικά, βγάζουμε 1 κουτ. σούπας στην άκρη για το τηγάνισμα (ή 1 κουτ. γλυκού από τα ξερά). Σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα καρότα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν ελαφρώς. Τα μεταφέρουμε σε ένα βαθύ μπολ.

Στην ίδια κατσαρόλα βράζουμε για 5 λεπτά το κρασί για να εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το μέλι και την πάπρικα, ανακατεύουμε για να διαλυθούν και, μόλις πάρουν μια βράση, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Αδειάζουμε το κρασί μέσα στο μπολ με τα κρεμμύδια και τα καρότα και προσθέτουμε τα μυρωδικά και πιπέρι. Βάζουμε μέσα τα μπριζολάκια, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τουλάχιστον για 3 ώρες (ιδανικά 12 - 15 ώρες), γυρίζοντάς τα κάθε τόσο, ώστε να μαριναριστούν και από τις δύο πλευρές ομοιόμορφα.

Ψήσιμο: Βγάζουμε τα μπριζολάκια από το μπολ και τα σκουπίζουμε ελαφρώς με χαρτί, για να φύγουν τα πολλά υγρά. Αλατοπιπερώνουμε. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και, μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Μόλις αρχίσει να ξανθαίνει το σκόρδο, βάζουμε τα μπριζολάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε μία στρώση (αν χωράνε, διαφορετικά τα ψήνουμε σε περισσότερες δόσεις).

Μπορούμε ακόμη να βάλουμε δύο τηγάνια στη φωτιά - σε αυτή την περίπτωση όμως, θα χρειαστεί να διαιρέσουμε το ελαιόλαδο και το κρασί. Αφήνουμε να ροδίσουν από τη μία πλευρά για περίπου 4 - 5 λεπτά και έπειτα τα γυρίζουμε από την άλλη και ψήνουμε για 4 - 5 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τα μυρωδικά που κρατήσαμε και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί το κρέας.

Σερβίρισμα: Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας με ελαιόλαδο και καπνιστή πάπρικα ή με φάβα με κάππαρη και ντοματοσαλάτα με βασιλικό.

Πηγή: gastronomos.gr- Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετική εικόνα για το έργο της κυβέρνησης έχει η πλειονότητα των πολιτών ένα χρόνο μετά τις εκλογές σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Η δημ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Στιγμές τρόμου έζησε μέρα- μεσημέρι μία αλλοδαπή, όταν βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν διαρρήκτη που παραβίασε το διαμέρισμά της στην πόλη των Σερρών πιστεύοντας ότι δεν ήταν κά . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την αποπομπή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ζητεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγγέλλει την «ακραία καταστολή που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας απέναντι σε ειρηνικούς δια . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Σε 15 προσαγωγές, εκ των οποίων οι εννέα μετατράπηκαν σε συλλήψεις, προχώρησε η αστυνομία για τα επεισόδια που έγιναν, απόψε, έξω από τη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι νεαρά άτομα επιτέθ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές στο  Σωματείο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων πραγματοποιήθηκαν στις 6 και 7 Ιουλίου 2020. Στις εκλογές συμμετείχαν πέντε  ψηφοδέλτια 
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη δύο πορείες στην Πάτρα κατά του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Μία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και μια από το πρώην Παράρτημα στην οδό Κορίνθου.  Σε επιφυλακή
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας θα βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 3 (υψηλή), την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020.  Εξαι
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search