3 έργα συντήρησης οδικών αξόνων της Αχαΐας-Προϋπολογισμού 12.465.000 ευρώ

Εγκρίθηκαν κι εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2018 στη ΣΑΕΠ 001 τρία έργα συντήρησης οδικών αξόνων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, συνολικού προϋπολογισμού 12.465.000 ευρώ (ΑΔΑ: 60Λ9465ΧΙ8-Ω3Π), με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση.

Τα έργα αφορούν:

  • 1.  «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΡΑΞΟΥ - ΛΑΠΠΑ» με π/υ 6.350.000,00 €.
  • 2 «ΕΡΓΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΠΟΥΝΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ» με π/υ 4.315.000,00€
  • 3. «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ» με π/υ 1.800.000,00€

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, σχετικά με την ένταξη τριών έργων συντήρησης οδικών αξόνων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αναφέρονται τα εξής:

«Πρόκειται για τρία έργα τα οποία αφορούν από τη μια τον Κρατικό Αερολιμένα Αράξου στην Δυτική Αχαΐα και τη συνδετήρια οδό με την Κάτω Αχαΐα και την τοπική κοινότητα Λάππα, δλδ ουσιαστικά τη σύνδεση με την εθνική όδο Πατρών – Πύργου αλλά και από την άλλη τα Καλάβρυτα και το χιονοδρομικό τους κέντρο. Είναι δύο περιοχές της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας που παρουσιάζουν έντονο τουριστικό ενδιαφέρον και διαθέτουν σημαντική αναπτυξιακή δυναμική στον τουρισμό αλλά και στον πρωτογενή τομέα.

Τα τελευταία χρόνια, αλλά ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά, μετά και την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Αθηνών το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων αλλά και η πόλη των Καλαβρύτων έχουν αναδειχτεί σε έναν από τους πιο επισκέψιμους χειμερινούς προορισμούς της χώρας. Τα έργα που εγκρίθηκαν συμβάλλουν στην βελτίωση της συνδετήριας οδού του χιονοδρομικού κέντρου και της πόλης των Καλαβρύτων με τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο για την ενίσχυση της ασφαλούς διέλευσης των επισκεπτών αλλά και των αγροτοδιατροφικών προϊόντων της περιοχής.

Επίσης, ο Κρατικός Αερολιμένας Αράξου ακολουθώντας την αυξητική τάση της υποδοχής των τουριστών στην χώρα και στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζει μια σημαντική αύξηση στην επιβατική κίνηση ενώ διακρίθηκε φέτος από τον Ρωσικό τουριστικό οργανισμό TEZ TOUR για την αναβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών στους τουρίστες. Η συντήρηση του οδικού άξονα Κάτω Αχαΐας – Αεροδρομίου – Λάππα θα συμβάλλει στη βελτίωση της υφιστάμενης οδού, στην άρση της επικινδυνότητας της αλλά και παράλληλα θα ενισχύσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του Αεροδρομίου.

Θεωρούμε ότι πρόκειται για στοχευμένα έργα που θα ενισχύσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα δύο πόλων ανάπτυξης της περιοχής μας τόσο όσον αφορά τον τουρισμό αλλά και τον πρωτογενή τομέα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι με αυτές τις εντάξεις των έργων διαφαίνεται η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει και να ενισχύσει μια σειρά παρεμβάσεων στις υποδομές και τον τουρισμό συνεχίζοντας αυτό που ανέφερε στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης στο πλαίσιο του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης “ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: ΠΥΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ”, σύμφωνα με τον οποίο «το 2017 χρηματοδοτήσαμε την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 37 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, τετραπλασιάζοντας τους πόρους που είχαν δοθεί το 2014».