Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με 154 ψήφους - Κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρά το γεγονός ότι δεν ήταν προγραμματισμένοι πήγε στην Βουλή για να μιλήσει μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατάθεσε εναντίον της κυβέρνησης η η Νέα Δημοκρατία.

Οι εξελίξεις

 Υπέρ της πρότασης μομφής θα ψηφίσει το Ποτάμι

 Στις 17.30 Διάσκεψη των Προέδρων για την διαδικασία της πρότασης μομφής

Η πρόταση Βούτση είναι να ολοκληρωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου. Όμως η ΝΔ θέλει να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα προκειμένου να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές της.

Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο, κατατεθηκε και τυπικά η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής

 Ψήφισαν 298 βουλευτές, εκ των οποίων 154 ψήφισαν υπέρ και 144 κατά, ενώ ουδείς δήλωσε παρών

 Μπέρδεμα με την ψηφοφορία στη Βουλή: 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν τέσσερα άρθρα. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν προκειται για τεχνικό ή ανθρώπινο λάθος

Γιατί ο Μητσοτάκης έθεσε τον πήχη στους 154 βουλευτές

Τι περιλαμβάνει η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ και γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει την ψήφο δυσπιστίας σε θετική ψήφο εμπιστοσύνης, εξηγεί ο Θοδωρής Λαπαναϊτης

Αυτή είναι η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ

Το ενδιαφέρον είναι ότι μετά την υπογραφή Μητσοτάκη, ακολουθεί αυτή του Κώστα Καραμανλή και στη συνέχεια του Αντώνη Σαμαρά. Η πρόταση αναφέρει ειδικότερα τα εξής:

Προς τον

Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Νικόλαο Βούτση

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2018

Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

(Άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής)

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Τριάμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες. Υπέγραψε δύο αχρείαστα μνημόνια, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων  και μισθών, αύξησε τους φόρους, υποθήκευσε την δημόσια περιουσία.  Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκαλεί βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.

Επιπροσθέτως δεν έχει καν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Αναγνωρίζει δήθεν «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία μας.

Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.

Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων.

Για το λόγο αυτό, η Ν.Δ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με τα άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής.

 

Δήλωση Κατερίνας Παπακώστα για την πρόταση μομφής

«Με την κατάθεση της πρότασης μομφής, με πρωτοβουλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, επιβεβαιώνεται με θεσμικό τρόπο ότι στην πραγματικότητα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί τώρα τις εκλογές», δηλώνει η βουλευτής Β' Αθηνών και επικεφαλής της Νέας Ελληνικής Ορμής (Ν.Ε.Ο.) Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, σχολιάζοντας την πρόταση δυσπιστίας την οποία προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Σε αυτή την παρωδία και στην απαξίωση της ποιότητας της Δημοκρατίας επιλέγω να μην συμμετέχω, ώστε να μην νομιμοποιήσω με την παρουσία μου τον ευτελισμό και την απαξίωση του κοινοβουλευτισμού», σημειώνει η κ.Παπακώστα

Η επικεφαλής της Νέας Ελληνικής Ορμής υποστηρίζει ότι η πρόταση δυσπιστίας ακυρώνει την παραδοχή που έκανε κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο εξωτερικό (Μόναχο) ότι «οι επόμενες εκλογές δεν θα αφορούν μόνο την οικονομία, αλλά και την ποιότητα της Δημοκρατίας στην Ελλάδα», αφού με την εφαρμοζόμενη πολιτική του πρακτική και μάλιστα με την εκμετάλλευση του θεσμικού εργαλείου της πρότασης δυσπιστίας, υπονομεύεται de facto η ποιότητα της Δημοκρατίας, με δική του ευθύνη».

Αρχίζει η ψηφοφορία επι του πολυνομοσχεδίου- ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ


Θα αναμετρηθούμε με την ιστορία και με τις ευθύνες μας μονο που εσεις αυτό το διήμερο θα αναμετρηθείτε και με την οικογενειακή σας πολιτική ιστορία και φοβάμαι ότι θα βρεθείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής

Εμπόριο πατρωτισμού και πατριδοκαπηλείας στην αριστερά δεν θα κάνετε κ. Μητσοτάκη

Η πρόταση δυσπιστίας που καταθέτετε σήμερα στην κυβέρνησή μου είναι καλοδεχούμενη την καλοσωρίζω και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Είναι δώρο σας ευχαριστω. Είναι μιας πρώτης ταξης ευκαιρία για να πούμε ποιος έδωσε και ποιος όχι. Θα τα πούμε όλα με ονόματα και διευθύνσεις

Το να εμπλέκει κανείς τον θεσμό του πτΔ είναι θεσμική ακροβασία που κανείς δεν δικαιούται να επιχειρεί

Έχει ο καιρός γυρίσματα και η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα ο κ. Σαμαράς οδηγεί τον Κ. Μητσοτακη σε μια θέση ακι στάση που εγω θεωρώ ότι δεν συνάδει με άλλες θέσεις και στάσεις του.

Ο ίδιος έκανε επίθεση ως πολιτικός αρχηγός της ΠΟΛΑΝ σε Παπανδρέου και Καραμανλή ζητώντας τους να παραιτηθούν.

Ηταν οι πρώτος ο οποίος επισήμως ως υπεξ αντικαθιστώντας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο οποίος απεδέχθη σε επίσημο κείμενο να καταγραφεί η χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ήταν ο πρώτος ο οποίος στις 16 Δεκεμβρίου 1991 στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπεξ της ΕΟΚ όταν συζητούσαν την ανεξαρτητοποίηση Κροατίας και Σλοβενίας δεν έθεσε κανένα θέμα σε σχέση με το πως θα ονομάζεται εκείνη χώρα. Τότε τον είχε αποκαλέσει ανόητο ο Κων/νος Μητσοτάκης. Αυτός ο άνθρωπος είχε το θράσος να σηκώσει στην σημαία του υπερπατριωτισμού και να ρίξει την κυβέρνηση του Μητσοτάκη.

«Ακουσα την θεατρικά προσχεδιασμένη ομιλία του κ. Μητσοτάκη για την πρόταση δυσπιστίας. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μετατραπεί σε θλιβερό φερέφωνο του αληθινού αρχηγού της ΝΔ του κ. Σαμαρά. Του ανθρώπου που έχτισε όλη του την πολιτική καριέρα σε ένα ψεύτικο υπερπατριωτισμό»

Για το πολυνομοσχέδιο και την οικονομία είπε:

Η τελευταία φορά που ψηφίζουμε τα τελευταία μέτρα της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος στήριξης της χώρας. Αισθάνομαι ότι σήμερα η συνεδρίαση και η ψηφοφορία αυτή έχει έναν ιστορικό χαρακτήρα. Θα είναι η τελευταία γιατί ψηφίζουμε έναν νόμο που είναι αποτέλεσμα των επιλογών όχι αυτοβούλως της κυβέρνησης αλλά της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς που εδώ και 8 χρόνια βρίσκονται σε πολύ στενή σχέση και επαφή καθοδηγώντας μας.

Τιμήσαμε τις δεσμεύσεις μας και αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας και η Ελλάδα τελειώνει οριστικά με τα προγράμματα τον Αύγουστο. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις και προχωρήσαμε σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Ομως, πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας ο ιστορικός του μέλλοντος θα μας κρίνει ολους. Ότι πράξαμε σωστά.

Σήμερα είμαστε στην τελευταία στροφή πριν από το τέλος της περιοδου. Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία και πετύχαμε με δύσκολους όρους να πιάνουμε τους δημοσιονιομικούς στόχους και να έχουμε υπεραπόδοση. Φέτος για πρώτη φορά μετά το 2008 καταγράφηκε σημαντική ανάπτυξη. Παραλάβαμε μια χώρα εσκεμμένα τότε με άδεια ταμεία και σήμερα έχει απόθεμα ρευστότητας και δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές. Η χώρα τότε ξόδευε για ευρωπαϊκά κονδύλια για να ευνοήσει φίλους.

Παραλάβαμε μια χώρα στην οποία στη συνείδηση του μέσου Έλληνα η λέξη μεταρρύθμιση ήταν ταυτισμένη με την λέξη περικοπή. Σήμερα έχουν προχωρήσει δομικές μεταρρυθμίσεις με γενναίες αποφάσεις και είμαστε στις πρώτες θέσεις του ΟΟΣΑ με σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο. Η χώρα αποκτά θέση στον παγκόσμιο χάρτη.

Είμαστε λίγο πριν μια κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει το έπακρο τα συμφωνηθέντα. Παραδέχονται ότι βάλαμε τάξη στα οικονομικά μας.

Eργάζονται όλες οι πλευρές για να εξασφαλιστεί μια λύση για την απομείωση του χρέους μια λύση που θα καθιστά την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές σταθερή και διαρκή.

Ευχαριστώ δημόσια τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη και τον Δημήτρη Λιάκο. Πολλές φορές συγκρουστήκαμε αλλά βρήκαμε τις λύσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Η Ελλάδα φτάνει στο τέλος μιας επίπονης διαδρομής. Η Επιτυχία της Ελλάδας αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη.