Τουρκία: Ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον

Ο εισαγγελέας ζήτησε σήμερα να αρθεί ο κατ' οίκον περιορισμός του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται στη φυλακή ή κατ' οίκον εδώ και δύο χρόνια με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Την ίδια στιγμή, τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 3 χρόνων, τα οποία όμως έχει ήδη εκτίσει λόγω του χρόνου που έχει περάσει στη φυλακή αλλά και σε κατ'οίκον περιορισμό και έτσι κατά συνέπεια είναι ελεύθερος.

Ο δικηγόρος του Μπράνσον είχε πει νωρίτερα στο Reuters πως, αν ληφθεί απόφαση για άρση του κατ' οίκον περιορισμού του, ο ευαγγελικός πάστορας θα είναι ελεύθερος να αναχωρήσει αμέσως από την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός Πάστορας είχε συλληφθεί με την κατηγορία του πράκτορα και του υποστηρικτή της οργάνωσης του Γκιουλέν και του PKK.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα η Deutsche Welle φήμες και δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου ότι υπάρχει συμφωνία Άγκυρας και Ουάσιγκτον για απελευθέρωσή του, είχαν από το πρωί θετικές επιπτώσεις στις αγορές που προεξόφλησαν μια πιθανή απόφαση απελευθέρωσης, με άνοδο της τουρκικής λίρας. Σήμερα ο Μπρόνσον μεταφέρθηκε από το σπίτι του όπου βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από τις 5:30 τα ξημερώματα στο δικαστικό μέγαρο. Στο μεταξύ η προσμονή απελευθέρωσης του πάστορα διατυπώθηκε ευθέως και με δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νιούερτ, η οποία ανέφερε και πάλι ότι οι ΗΠΑ θέλουν την απελευθέρωσή του ενώ και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν πως θα απελευθερωθεί.

Σύμφωνα με την DW αν το σενάριο της συμφωνίας ευσταθεί θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι τα ανταλλάγματα για την Άγκυρα πέρα από την άρση των οικονομικών κυρώσεων αφού και στις ΗΠΑ εκκρεμούν δίκες για την υπόθεση της τουρκικής Χάλκ Μπάνκ αλλά και η έκδοση του Γκιουλέν τον οποίο ζητά επίμονα η Τουρκία.

 ΑΠΕ - ΜΠΕ, Deutsche Welle