Ιάσονας Φωτήλας: Μόνο στους αγρότες δεν καταλήγουν οι επιδοτήσεις

Στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που ζητά να σταματήσουν οι κατασχέσεις των επιδοτήσεων για οφειλές των αγροτών προς το δημόσιο αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας. Η Αρχή κάνει λόγο για ένα ασαφές και ανεπαρκές νομικό πλαίσιο, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα συχνά οι επιδοτήσεις να μην φτάνουν στα χέρια των αγροτών - οφειλετών. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός ποια είναι η θέση του Υπουργείου όσον αφορά στην κατάσχεση της βασικής ενίσχυσης των αγροτών, εάν πρόκειται να προβεί σε ενέργειες ώστε οι επιδοτήσεις να καταλήγουν στους αγρότες και εάν θα υλοποιήσει τη δέσμευσή του για σωρευτικό ακατάσχετο των αγροτών 15.000 ευρώ ετησίως.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης: Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων 

Θέμα: Μόνο στους αγρότες δεν καταλήγουν οι επιδοτήσεις

Φρένο στις κατασχέσεις των επιδοτήσεων για οφειλές των αγροτών προς το δημόσιο ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη. Στην έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη με τίτλο «Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το δημόσιο», αναφέρει ότι μόνο στους αγρότες δεν καταλήγουν οι επιδοτήσεις. Η Αρχή κάνει λόγο για ένα ασαφές και ανεπαρκές νομικό πλαίσιο, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα συχνά οι επιδοτήσεις να μην φτάνουν στα χέρια των αγροτών - οφειλετών. Σήμερα ισχύει το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ τον μήνα για τους αγρότες (επί 12 μήνες), με αποτέλεσμα όταν γίνονται πέραν της μιας πληρωμής στον λογαριασμό τους τα χρήματά να παραμένουν απροστάτευτα. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, «η βασική ενίσχυση αφορά σε ποσά που εκταμιεύονται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων, σχετίζεται με εισοδηματική στήριξη των παραγωγών και δεν εμπίπτει στο ακατάσχετο που προβλέπει το άρθρο 32 του νόμου 4314/2014. Συνεπώς, από την στιγμή που κατατίθενται στα τραπεζικά ιδρύματα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δύνανται να κατασχεθούν, καθώς αυτό δεν προσκρούει σε απαγορευτική διάταξη του νόμου» και συμπληρώνει ότι «οι άμεσες ενισχύσεις χορηγούνται στους παραγωγούς ως εισοδηματικό δίχτυ ασφαλείας προκειμένου να συνεχιστεί απροσκόπως η γεωργική τους δραστηριότητα».

Επειδή οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν ουκ ολίγους αστάθμητους παράγοντες (τιμές, κλιματολογικές συνθήκες, ασθένειες φυτών και ζώων, αβεβαιότητα στις αποδόσεις) Επειδή η κατάσχεση της βασικής ενίσχυσης ανατρέπει τον γεωργικό προγραμματισμό Επειδή το Υπουργείο είχε δεσμευτεί για σωρευτικό ακατάσχετο των αγροτών στα 15.000 ευρώ ετησίως 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσον αφορά στην
κατάσχεση της βασικής ενίσχυσης των αγροτών; Γνωρίζει την κατάσταση όπως έχει
διαμορφωθεί;
2. Πρόκειται να προβεί σε ενέργειες ώστε οι επιδοτήσεις να καταλήγουν στους αγρότες; Εάν
ναι ποιος είναι ο σχετικός προγραμματισμός;
3. Προβλέπεται να υλοποιηθεί η δέσμευση του Υπουργείου για σωρευτικό ακατάσχετο των
αγροτών 15.000 ευρώ ετησίως; Εάν ναι, σε πόσο χρονικό διάστημα;

Ο ερωτών βουλευτής

Ιάσονας Φωτήλας
Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας