Μαινόμενος ταύρος ο Πολάκης κατά της γραφειοκρατίας

Σφοδρά πυρά κατά υπηρεσιών και υπαλλήλων του δημοσίου, οι οποίοι συντηρούν το τέρας της γραφειοκρατίας παρεμποδίζοντας ακόμα και κομβικής σημασίας έργα εξαπέλυσε σήμερα το πρωί από τη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.
Με αφορμή τη συζήτηση σχεδίου νόμου για δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Υπουργείο Υγείας ο κ. Πολάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε ένα κράτος βαθιά δυσκίνητο και δυσλειτουργικό κι αυτό γιατί το κράτος δομήθηκε στη λογική του πελατειακού κράτους και της διακίνησης μαύρου χρήματος.

“Η γραφειοκρατία παράγει και συντηρεί τα εισοδήματα και τη μαύρη διανομή. Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό το κράτος” είπε αρχικά ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε: “Με εντολή του Πρωθυπουργού  ανέλαβα να παρακολουθώ κάποια έργα στην Κρήτη, για τα οποία δόθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αλλά δεν προχωράνε γιατί σε κάποιο σημείο κάποιος υπάλληλος, κάποια αποκεντρωμένη διοίκηση, κάποια υπηρεσία δεν το θέλει.  Κάνει ο άλλος 55 ημέρες να απαντήσει ότι δεν χρειάζεται να δώσει έγκριση. Αυτό θέλει άλλο κράτος. Και η μόνη λογική που μπορεί να το αντικαταστήσει είναι να περάσουν σε χαμηλότερες δομές του κράτους αποφασιστικές αδειοδοτικές αρμοδιότητες. Δεν είναι δυνατόν για ένα μικρό  έργο ένας δήμος να χρειάζεται να πάρει 23 υπογραφές εκτός του δήμου του”.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά του Υπουργού περί διαφάνειας με τον κ. Πολάκη να μιλά για δήθεν κάστρο διαφάνειας και μεγάλο φαγοπότι. “Ένας παλιός αυτοδιοικητικός μου είχε: «Παυλή με όλα αυτά με τη διαύγεια, τη διαφάνεια, τα δέκα επίπεδα ελέγχου, έχουν φτιάξει κάποιοι ένα κάστρο υποτίθεται διαφάνειας, τιμιότητας, ελέγχου και μέσα τρώνε. Και το έχουν φτιάξει για να μην μπει να φάει κανένας άλλος. Αυτό θα αλλάξει. Αυτή θα είναι η δουλειά της επόμενης τετραετίας” είπε ο αναπληρωτής Υπουργός.

Πηγή: Real.gr