ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Άη Γιώργης ο Τροπαιοφόρος: Γιατί θεωρείται προστάτης του στρατού και της γεωργίας

Η μνήμη του Άη Γιώργη τιμάται δύο φορές το χρόνο. Στις 23 Απριλίου τιμάται ο διά αποκεφαλισμού θάνατός του. Φυσικά εάν αυτή η ημέρα πέσει πριν από την Ανάσταση, μετατίθεται τη Δευτέρα της Διακαινησίμου. Τιμάται, όμως, και στις 3 Νοεμβρίου, οπότε και είναι η ανακομιδή των λειψάνων του. Ο Άγιος Γεώργιος, ως τροπαιοφόρος, ως στρατιωτικός δηλαδή, Άγιος και ελευθερωτής, συγκεντρώνει πολλές διηγήσεις για τα κατορθώματά του, με σημαντικότερο όλων την εξόντωση του δράκου και τη σωτηρία της βασιλοπούλας. Ο Άη Γιώργης ο Δρακοκτόνος Σύμφωνα με την Παράδοση, ένα θηρίο φρουρούσε το νερό μιας πηγής, στη Λιβύη, και δεν άφηνε τους κατοίκους να υδρευτούν αν δεν του έδιναν βορά κάθε φορά ένα συντοπίτη τους.

Ο Αϊ-Γιώργης ο Τροπαιοφόρος και Δρακοκτόνος συνδέεται, επίσης, με τη γεωργία και τον πολλαπλασιασμό: Το όνομα Γεώργιος είναι ελληνικό, προέρχεται από το ουσιαστικό «γεώργιον» που σημαίνει καλλιεργήσιμο. Κατά την περίοδο της εορτής του, 23 Απριλίου, οι αγρότες σπέρνουν, εξ ου και η επωνυμία του «σποριάρης».


 Ο Άη Γιώργης ο προστάτης του Πεζικού Επειδή ο βίος του είναι στρατιωτικός, θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, ενώ είναι και ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας.

Πηγή: cityportal.gr

Search