GASTRONOMY

GASTRONOMY

Φανουρόπιτα με 7 υλικά

1 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού

1 φλιτζ. ζάχαρη

1 φλιτζ. ηλιέλαιο

1 κ.γ. κανέλα

3 ποτήρια αλεύρι κοσκινισμένο

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 φλιτζ. σταφίδες

Ανακατεύουμε σε μπολ το ηλιέλαιο και το χυμό πορτοκαλιού και έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Ανακατεύουμε καλά με το χέρι.

Λαδώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ψηθεί η πίτα εσωτερικά.

Γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα;

Η παράδοση για την Φανουρόπιτα έχει να κάνει με τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Αυτή λέει ήταν αμαρτωλή, σκληρή και άπονη με τους φτωχούς. Γι’ αυτό το λόγο πήγε στην κόλαση.

Ο γιος της, ο Άγιος Φανούριος, προσπάθησε να τη σώσει. τραβώντας την με τη βοήθεια ενός κρεμμυδόφυλου (που κάποτε είχε δώσει με το ζόρι σε έναν ζητιάνο). Ο Άγιος Φανούριος ζήτησε τη βοήθεια του Αρχάγγελου Μιχαήλ, ο οποίος όμως του είπε ότι δε μπορεί να τη σώσει διότι αυτή διέπραξε μεγάλη κακία όταν έσπρωξε τρεις γυναίκες στην κόλαση.

Ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε με δάκρυα πόνου να μην φτιάχνουν τίποτα γι’ αυτόν, αλλά μόνο για την ψυχή της μάνα του και η προσευχή του λέγεται ότι εισακούστηκε στον Θεό.

Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά και στο εκκλησίασμα, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή επιβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, στον πρώην διοικητή του ΕΣΚΕ, Ιωάννη Φωστιέρη, έναν εκ των βασικών κατηγορουμένων για τ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσπίστηκαν και με υπουργική απόφαση οι παραλίες σε όλη τη χώρα που θα απαγορεύονται οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες.Ειδικότερα, από τα Γραφεία Τύπου των υπουργείων Εθνικής Οικονομία . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το δρόμο για τη φυλακή πήρε ο 29χρονος που είχε συλληφθεί στην Καλαμάτα, για απόπειρα βιασμού νεαρής κοπέλας. Κατάφερε να την παγιδέψει και την προσέγγισε… Προφυλακιστέος κρίθηκε . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένοχος κρίθηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου ένας 38χρονος κάτοικος Ιωαννίνων, ο οποίος κατηγορήθηκε για κατοχή ναρκωτικών. Κατά τον απόπλου του πλοίου για τη Σ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συμπληρώνονται 57 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και η Δημοτική Αρχή, όπως κάθε χρόνο, τιμά τους αγωνιστές  που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εξορίστηκαν κατά την διάρκεια
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε ο Διοικητής ΚΕΤΧ, Ταξίαρχος, Γιώργος Αλεξίου μαζίμε τον Αντισυνταγματάρχη, Λεωνίδα Παπαναστασόπουλο στον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας,Φωκίωνα Ζαΐμη τη Πέμπτη 18 Απριλίο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Οι εργαζόμενοι στον τομέα Καθαριότητας του Δήμου Πατρέων, αξιοποιώντας τα μηχανήματά του (κλαδοθρυμματιστή, φορτηγά κ.λπ.), καθάρισαν την περιοχή που βρίσκεται το εργοτάξιο του ΟΣΕ στον Άγιο Βασίλειο.
Image
Image

Search