Υλικά:
500 ml μούστο
500 ml ελαιόλαδο ανάμεικτο με σπορέλαιο
250 γρ. ζάχαρη
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
1 1/2 κ.γλ. κανέλα σκόνη
1 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη
1/2 φλ. κονιάκ
όσο πάρει (γύρω στο 1½ κιλό) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Σουσάμι (προεραιτικά)
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε πρώτα σε μια μπασίνα (μεγάλο μπολ) το μούστο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο. Αραιώνουμε τη σόδα στο κονιάκ. Τα χτυπάμε με σύρμα να ενωθούν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε λίγο λίγο μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε στρογγυλά ή ό,τι σχήμα θέλουμε τα μουστοκούλουρα και τα αραδειάζουμε σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα.
Αν τα θέλετε με σουσάμι, βάζουμε το σουσάμι σε ένα μπολ, παίρνουμε ένα ένα τα κουλουράκια και τα βουτάμε στο σουσάμι. Έπειτα τα τοποθετούμε στο ταψί.
Ψήνουμε τα κουλουράκια στον αέρα στους 170 βαθμούς Κελσίου για 40΄, ώσπου να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.