GASTRONOMY

GASTRONOMY

Πρασόπιτα

Συστατικά:

1 κιλό πράσα

2 κρεμμύδια

4 κ.σ. ελαιόλαδο

3 στικ σέλερι

1 σκ. σκόρδο

αλάτι

πιπέρι

3 φρέσκα κρεμμυδάκια

1/2 ματσάκι δυόσμο

1/2 ματσάκι άνηθο

ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι

χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι

300 γρ. φέτα

1 αβγό

700 γρ. φύλλα χωριάτικα

100 γρ. ελαιόλαδο, για άλειμμα

 Εκτέλεσης:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.

Τοποθετούμε μία κατσαρόλα με νερό στη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε να βράσει.

Κόβουμε τα πράσα σε χοντρές ροδέλες 1-2 εκ. και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το νερό. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση για 2-3 λεπτά ώστε να φύγει η πικρή γεύση από το πράσινο μέρος του πράσου.

Σουρώνουμε και τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια.

Προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι και βάζουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα και σοτάρουμε.

Κόβουμε τα σέλερι σε ροδέλες, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να καραμελώσουν.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για 10-15 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ.

Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε στο μπολ με τη γέμιση.

Προσθέτουμε τον δυόσμο και τον άνηθο ψιλοκομμένα, πιπέρι, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι.

Σπάμε τη φέτα με τα χέρια μας σε ακανόνιστα κομμάτια και τη βάζουμε στο μπολ.

Βάζουμε το αυγό και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

Απλώνουμε ελαιόλαδο με ένα πινέλο, σε ένα ταψί 25x35 εκ.

Βάζουμε το ένα φύλλο στο ταψί και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Απλώνουμε άλλα δύο φύλλα σταυρωτά με το πρώτο και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Βάζουμε το επόμενο φύλλο όπως το πρώτο και το λαδώνουμε.

Προσθέτουμε τη γέμιση και τοποθετούμε από πάνω τα 4 φύλλα με τον ίδιο τρόπο που τοποθετήσαμε τα πρώτα 4.

Τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί τα γυρίζουμε προς τα μέσα για να φτιάξουμε τον κόθρο της πίτας.

Χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε 12 κομμάτια και ψήνουμε για 1 ½ ώρα.

Αφαιρούμε, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έως τον ερχόμενο Ιούλιο πιθανολογείται η έκδοση της απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων από τις μνημονιακές περικοπές στα δώρα των επικουρικ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη εργασίας στον Οργανισμό Λιμένος Πατρών, πραγματοποίησε την Τετάρτη24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, όπου είχε συνάντ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Στη σύλληψη ενός 61χρονου σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από τις ιταλικές Αρχές για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και φοροδιαφυγή προχώ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το 2023, ενώ οι Ελληνίδες και οι Έλληνες συγκαταλέγονται μεταξύ των Ευρωπαίων με προσόντα ανώτερα από τα απα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη εργασίας στον Οργανισμό Λιμένος Πατρών, πραγματοποίησε την Τετάρτη24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, όπου είχε συνάντηση με τον Διευθύνον
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εργασίες σύνδεσης νέου δικτύου ύδρευσης θα πραγματοποιηθούν στην Εγλυκάδα, αύριο Παρασκευή 26 Απριλίου. Λόγω των εργασιών, από την ΔΕΥΑΠ, ανακοινώνεται ότι από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. αύριο, θα υπά
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η εισήγηση του Πέτρου Ψωμά στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Έρχονται σήμερα προς ψήφιση νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το κέντρο της Πάτρας που θα αλλάξουν τη λειτουργία της πόλης ριζικά. Δυστυχώς θα γ
Image
Image

Search