GASTRONOMY

GASTRONOMY

Χοιρινό με σέλινο, αυγολεμονάτο και κοκκινιστό

30' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6-8

 2 κιλά χοιρινή σπάλα, σε κομμάτια-μερίδες
 3 κιλά σέλινο, ψιλοκομμένο
 120 ml κρασί ξηρό, ροζέ ή λευκό
 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
 1 ντομάτα, τριμμένη (ή 2-3 ντοματάκια κονσέρβας, λιωμένα στον πολυκόφτη, με τα ζουμιά τους)
 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
 2 φύλλα δάφνης
 2 αυγά
 χυμός από 3-4 λεμόνια
 500 ml ελαιόλαδο
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε το χοιρινό με σέλινο, αυγολεμονάτο και κοκκινιστό, από τον Ταΰγετο σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και το σέλινο και τα ζεσταίνουμε μαζί σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά, ίσα να αχνιστεί το σέλινο και να πέσει ο όγκος του.
Αποσύρουμε από τη φωτιά. Βγάζουμε το σέλινο με τρυπητή κουτάλα, αφήνοντάς το να στραγγίξει καλά το λάδι πάνω από την κατσαρόλα, και το ρίχνουμε σε σουρωτήρι.
Το ξεπλένουμε αμέσως με κρύο, τρεχούμενο νερό για να διατηρήσει το ζωντανό πράσινο χρώμα του και το αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε το κρέας σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν παντού όλα τα κομμάτια.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, την ντομάτα, τον πελτέ, τη δάφνη και αλατοπίπερο.
Ρίχνουμε περίπου 100 ml νερό, ανακατεύουμε προσεκτικά, αφήνουμε τα υλικά ίσα να αρχίσουν να κοχλάζουν (δεν πρέπει να κάψει το λάδι) και χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, ώστε το υγρό να ανακινείται ελάχιστα.
Μαγειρεύουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας.
Προσθέτουμε το σέλινο και μαγειρεύουμε για άλλα 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά καλά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή το σύρμα τα αυγά με τον χυμό λεμονιών.
Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με κουτάλα της σούπας παίρνουμε όσο περισσότερο από το καυτό ζουμί μπορούμε.
Το ρίχνουμε πολύ αργά στο αυγολέμονο, χτυπώντας συνεχώς, μέχρι να ζεσταθεί.
Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, την ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά και τη σείουμε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να απλωθεί το αυγολέμονο παντού.
Σερβίρουμε αμέσως.

https://www.gastronomos.gr/

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιευθεί η κοινή υπουργική απόφαση για τον Κοινωνικό Τουρισμό ο οποίος αποτελεί πρόγραμμα χρηματοδότησης διαμονής και ακτοπλοϊκής μετακίν . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Χαλκίδα μετά τη δολοφονία 63χρονης μέσα στο σπίτι της.Το μυστήριο που κρύβεται πίσω από την άγρια δολοφονία της 63χρονης στη Χαλκίδα προσπαθεί ν . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλήνιες 2024, μπαίνουν πλέον οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ όλης της χώρας, καθώς οι Πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 30 Μαΐου 2024. Σύμφ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντυπωσιακές ήταν οι εικόνες από την αεροπορική επίδειξη των «Red Arrows» της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF), το μεσημέρι του Σαββάτου (18.5.24). Το σόου με εννέα αεροσκάφη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές για τη νέα Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και τους αντιπροσώπους στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος πραγματοποιούνται σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου για πάνω από 2.500 μηχανικού από Αχαΐα, Ηλεία
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε υπαίθριο βιωματικό σχολείο για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής για τους επιβιώσαντες από καρκίνο αλλά και για κάθε άνθρωπο, μετατράπηκε το απόγευμα της Πέμπτης το Νότιο Πάρκο της Πάτρας. 
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ Αχαΐας αναφέρονται τα εξής: Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται το πολιτικό άνοιγμα της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ σε γειτονιές της Πάτρας, μπροστά και στις ευρωεκλογές, με σκοπό να φτ
Image
Image

Search