GASTRONOMY

GASTRONOMY

Καλαμαροχτάποδα γιουβέτσι

Προετοιμασία: 40

Ψήσιμο: 1 ώρα + 15΄ Αναμονή: 5΄

Υλικά για 4 - 6 άτομα

    1 μικρό χταπόδι, καθαρισμένο*
    5 - 6 μέτρια καλαμαράκια, καθαρισμένα*
    4 - 5 μέτριες σουπιές, καθαρισμένες*
    1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
    1/2 φλιτζ. τσαγιού κρασί κόκκινο
    1 ποτήρι νερού ντομάτα, τριμμένη στον τρίφτη
    1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    αλάτι, πιπέρι
    1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κοφτή κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο
    1 φύλλο δάφνης
    λίγη σκόνη κανέλας
    1 κουτ. γλυκού μπαχάρι άκοπο
    400 γρ. σπαγκέτο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Κόβουμε όλα τα θαλασσινά σε κομμάτια παρόμοια. Τα βάζουμε στο ταψί μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το σπαγκέτο.

Προσθέτουμε 3 ποτήρια βραστό νερό και φουρνίζουμε το ταψί. Ανάλογα με το μέγεθός τους, τα θαλασσινά χρειάζονται 40 - 60 λεπτά ψήσιμο.

Τα δοκιμάζουμε τσιμπώντας με πιρούνι και τότε υπολογίζουμε τα υγρά του ταψιού και προσθέτουμε βραστό νερό, να είναι συνολικά 3 ποτήρια.

Σπάζουμε το σπαγκέτο σε κομμάτια 4 εκατοστά μάκρος και το ρίχνουμε στο ταψί μαζί με το ανάλογο αλάτι. Ανακατεύουμε με το πιρούνι ώστε να μπει μέσα στο υγρό και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να το απορροφήσει, γύρω στα 10 - 12 λεπτά.

Αν προτού γίνει το ζυμαρικό σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι ακόμη. Ξεφουρνίζουμε το φαγητό και το αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Μυστικό: Για να καθαρίσουμε το χταπόδι, τα καλαμάρια και τις σουπιές, χωρίζουμε τα πλοκάμια από το σώμα. Τα καλαμάρια και οι σουπιές έχουν ένα «κόκαλο» κατά μήκος του σώματος, το οποίο αφαιρούμε. Αδειάζουμε τη σακούλα. Τα μελάνια από τις σουπιές τα κρατάμε, αν θέλουμε, για να φτιάξουμε το «Μαύρο πιλάφι». Εκεί όπου ενώνονται τα πλοκάμια υπάρχει ένα σκληρό σημείο, το οποίο αφαιρούμε.

Επίσης, αν θέλουμε, αφαιρούμε την πέτσα από τα καλαμάρια και τις σουπιές. Τα ξεπλένουμε όλα πολύ καλά, ιδιαίτερα τις βεντούζες από το χταπόδι που μαζεύουν άμμο.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τέλος στο ανοιξιάτικο διάλειμμα! Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το σκηνικό αλλάζει από τα μέσα της εβδομάδας, με εμφάνιση τοπικών βροχών - και καταιγίδων σε αρκετές περιοχές - κα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σφοδρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στις 17:30 το απόγευμα της Δευτέρας 6 Μαΐου στην Ιόνια Οδό στο ύψος του Λουτρού Αμφιλοχίας στο ρεύμα προς Αντίρριο. Οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου έχασε τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Διέκοψε πρόσφατα την λειτουργία του το κατάστημα ειδών αρτοποιίας στην οδό Κορίνθου 253 της Πάτρας (μεταξύ Κολοκοτρώνη και Αγ. Νικολάου) που ανήκε στην αλυσίδα «Παραδοσιακό». Ο χώρ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι γνωστό πως είναι αφιερωμένη στους νεκρούς, με τους συγγενείς των κεκοιμημένων να επισκέπτονται τα κοιμητήρια προκειμένου να τελέσουν τρισάγιο στη μνήμη τω . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σφοδρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στις 17:30 το απόγευμα της Δευτέρας 6 Μαΐου στην Ιόνια Οδό στο ύψος του Λουτρού Αμφιλοχίας στο ρεύμα προς Αντίρριο. Οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου έχασε το έλεγχο του οχήματο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Διέκοψε πρόσφατα την λειτουργία του το κατάστημα ειδών αρτοποιίας στην οδό Κορίνθου 253 της Πάτρας (μεταξύ Κολοκοτρώνη και Αγ. Νικολάου) που ανήκε στην αλυσίδα «Παραδοσιακό». Ο χώρος προς το παρόν παρ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι γνωστό πως είναι αφιερωμένη στους νεκρούς, με τους συγγενείς των κεκοιμημένων να επισκέπτονται τα κοιμητήρια προκειμένου να τελέσουν τρισάγιο στη μνήμη των αγαπημένων τους πρ
Image
Image

Search