GASTRONOMY

GASTRONOMY

Κοτόπιτα παραδοσιακή

Υλικά Συνταγής

    1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
    1/2 φλ. ελαιόλαδο
    1 κοτόπουλο γύρω στο 1 ½ κιλό
    2 πράσα κομμένα σε φέτες
    4 κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε χοντρές φέτες)
    3 καρότα τριμμένα
    3 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
    1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
    1 ½ φλ. ζωμό κότας
    1 κ.σ γλυκιά πάπρικα
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση

Για την παραδοσιακή κοτόπιτα με χωριάτικο φύλλο, βράζουμε πρώτα το κοτόπουλο για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει. Στο τελευταίο δεκάλεπτο του βρασμού, ρίχνουμε στο ζωμό τα κρεμμύδια και το πράσο. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ζωμό και το αφήνουμε να κρυώσει, για να το ξεκοκαλίσουμε.

Στραγγίζουμε τα λαχανικά από τον ζωμό και τα βάζουμε σε μπολ. Για περισσότερη νοστιμιά, σοτάρουμε τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι για 5-7 λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και το ρύζι. Περιχύνουμε με ένα φλιτζάνι ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη γλυκιά πάπρικα. Αφήνουμε λίγο να ρουφήξει η γέμιση τα υγρά της.

Εναλλακτικά, δηλαδή αντί να σοτάρουμε τα λαχανικά, αφού τα βράσουμε για 10 λεπτά στο ζωμό κοτόπουλου, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με 1/4 φλ. ελαιόλαδο τη γέμιση ανακατεύουμε και είμαστε έτοιμοι να στήσουμε την πίτα στο ταψί.
Στήνουμε την κοτόπιτα στο ταψί

Σε μεγάλο, ρηχό και λαδωμένο ταψί (42 εκατοστά), στρώνουμε ακτινωτά τα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Το τέταρτο φύλλο, το στρώνουμε ελαφρά τσαλακωμένο. Αδειάζουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην γέμιση. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Περιχύνουμε με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, (στις αντιστάσεις πάνω-κάτω) βάζοντας το ταψί στην κάτω σχάρα, για 35 λεπτά. Περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια της πίτας τον υπόλοιπο (1/2 φλιτζάνι) ζεστό ζωμό κότας. Γυρίζουμε το φούρνο μόνο στην κάτω αντίσταση, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και να ξεκολλάει ολόκληρη η πίτα από το ταψί. Η πίτα είναι έτοιμη όταν «τρίζουν» τα φύλλα  της. Την αφήνουμε να «ησυχάσει» για 10 λεπτά και να τραβήξει την υγρασία της. Έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Θανατηφόρο τροχαίο με ένα νεκρό σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Πικέρμι. Η ώρα ήταν 01:35 όταν ο 62χρονος οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου που εκινείτο επί της Λεωφόρου Μαραθώνος, για άγνωστο μ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αφιερωμένη στην παραβολή των Δέκα Παρθένων, που συμβολίζει την πίστη και την προνοητικότητα, είναι η Μεγάλη Τρίτη.Σήμερα στις εκκλησίες της χώρας ψάλλεται το ξακουστό τροπάριο της . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις την Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, γιορτάζουν την Εργατική Πρωτομαγιά, που η επίσημη αργία τ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε η μητέρα ενός 5χρονου αγοριού για τις δασκάλες του νηπιαγωγείου που φοιτά το παιδί της. Όπως ανέφερε, τον εκφόβισαν και τον κούρεψαν χωρίς τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα, Μ. Τρίτη 30 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν εργασίες στο δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή της Εγλυκάδας. Λόγω των εργασιών από τις 8.30 π.μ. έως τις 2 μ.μ. θα υπάρξει διακοπή υδροδότησης στην σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πού θα γίνουν δωρεάν rapid test σήμερα Μ. Τρίτη 30 Απριλίου: ΑΧΑΪΑ    Ανοιχτή Δειγματοληψία στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Ανδρέα Πατρών (08:00 έως 20:00)Ανοιχτή Δειγματοληψία στο Πανεπιστημιακό Ν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στην προσφορά 250 φωτιστικών σωμάτων, για την κάλυψη των αναγκών φωτισμού του περιβάλλοντος χώρου του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», προχώρησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.  Στην διαδι
Image
Image

Search