ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΚΚΕ(μ-λ): 30 χρόνια από την δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα

Πέρασαν 30 χρόνια από την αποτρόπαια δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα. Ο ΟΝΝΕΔίτης δολοφόνος Καλαμπόκας και οι παρακρατικές ομάδες που είχε δημιουργήσει η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργούσαν με στόχο να σπάσει με κάθε τρόπο το μεγαλειώδες εκπαιδευτικό κίνημα. Η στυγερή δολοφονία του Τεμπονέρα όμως δεν μπόρεσε να ανακόψει της διαθέσεις της νεολαίας, το κίνημα συνέχισε τον αγώνα του μέχρι τη στιγμή που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου και ο υπουργός να παραιτηθεί.

30 χρόνια μετά η επίθεση συνεχίζεται και η έντασή της γιγαντώνεται. Όσα δεν κατάφερε να εφαρμόσει στην εκπαίδευση η τότε κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στις δεκαετίες κατόρθωσαν να τα επαναφέρουν οι επόμενες κυβερνήσεις. Αποκορύφωμα των αντιδραστικών αλλαγών στην εκπαίδευση είναι και τα τελευταία νομοσχέδια και ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης.

Στα πανεπιστήμια το άσυλο έχει καταργηθεί, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες αμφισβητούνται, η πανεπιστημιακή αστυνομία βρίσκεται έξω από τις πύλες των ιδρυμάτων και οι διαγραφές των φοιτητών έχουν μπει στην τελική ευθεία.

Στα σχολεία η τράπεζα θεμάτων επανέρχεται, η βάση του 10 πετά ακόμα περισσότερους μαθητές έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία, το Λύκειο μετατρέπεται σε εξεταστικό κάτεργο από την πρώτη χρονιά. Για όσους μαθητές δεν καταφέρουν να περάσουν από τις συμπληγάδες των ταξικών φραγμών, τους περιμένει μια θέση στην νέα Επαγγελματική εκπαίδευση που σπρώχνει τα παιδιά των φτωχών στρωμάτων στην απλήρωτη παιδική εργασία μέσω «μαθητείας».

Μαθητές και φοιτητές εν μέσω πανδημίας βιώνουν τους αποκλεισμούς και τα εμπόδια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης  και των τηλε-εξετάσεων, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους. Το σύστημα ενισχύει τα κατασταλτικά μέτρα που σαν στόχο έχουν τη νεολαία και το κίνημα της. Το είδαμε με την εισβολή των ΜΑΤ σε σχολές και εστίες, το είδαμε με τον τρόπο που αντιμετώπισε τους μαθητές όταν πάλευαν για τα αυτονόητα, το είδαμε στις 17 Νοέμβρη και 6 Δεκέμβρη.

Η επίθεση στην εκπαίδευση όμως δεν είναι μοναδικό στοιχείο αυτής της πολιτικής, δεν διεξάγεται αυτόνομα και έξω από τα συνολικά χαρακτηριστικά της αντιλαϊκής επέλασης. Η πανδημία αποκάλυψε τα βασικά συστατικά του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος, την εκμετάλλευση και τη βαρβαρότητα της κρίσης του. Η κυβέρνηση πιστός υπάλληλος του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου συνεχίζει σαν οδοστρωτήρας την κατεδάφιση των εργατολαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Χωρίς να έχει κάνει τίποτα στην κυριολεξία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρακολουθώντας το σύστημα υγείας να καταρρέει αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς του δολοφονικού ιού, η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Οι αλλαγές στα εργασιακά, ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός, η ποινικοποίηση και το φακέλωμα της συνδικαλιστικής δράσης παράλληλα με την εντατικοποίηση της τηλε-εργασίας , την ανεργία που απειλεί και την ομηρία των επιδομάτων αφήνουν τους εργαζόμενους εκτεθειμένους τόσο στον ιό όσο και στις ορέξεις των εργοδοτών.

30 χρόνια μετά και η τρομοκρατία δεν σταμάτησε. Η φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής εργαλείο για την πολιτική του συστήματος συνεχίζει να καταστέλλει όλες τις εκδηλώσεις αντίστασης που προκύπτουν από τα βάρη που έχει φορτωθεί ο λαός μας. Στις σχολές και τα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους εργασιακούς χώρους και στους δρόμους η κυβέρνηση έχει ανοίξει μέτωπο με τον εχθρό λαό. Με επίφαση την πανδημία και φρέσκο το νόμο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις ο αντιδραστικός κλοιός γύρω από τις ελευθερίες στενεύει. Τα σημερινά αδιέξοδα της κυβέρνησης και ο φόβος της για νέα ξεσπάσματα επιβάλουν νέο γύρο τρομοκρατίας και καταστολής.

Η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα μπορεί να μας φέρνει μνήμες βαρβαρότητας αλλά θυμίζει σε όλους μας την μαχητικότητα του κινήματος του ‘90-’91. Μέσα από αυτές τις μάχες ο Τεμπονέρας πέρασε στην αθανασία. Με αυτή την αγωνιστική παρακαταθήκη ρίζωσε στην μνήμη των αγώνων που ακολούθησαν. Ο Τεμπονέρας είναι δίπλα μας στους αγώνες που δίνουν λαός και νεολαία σήμερα για μια ζωή με δικαιώματα και ελευθερίες.

 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6,4%, στα 830 ευρώ μεικτά από την 1η Απριλίου αναμένεται να συμπαρασύρει 16 επιδόματα της ΔΥΠΑ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει, α . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Πολύ χαρούμενη που επιτέλους θα επιστρέψει στο σπίτι της, δίπλα στα παιδιά της, είναι η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό μετά τη απόφαση του δικαστηρίου για την αθώωσή της. Το α . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ζημιές σε υποδομές προκλήθηκαν στην Ζαχάρω, από τον σεισμό 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις Στροφάδες, το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr, από την ισχυρή . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαΐας την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Αίθουσα της Γηρια . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαΐας την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Αίθουσα της Γηριατρικής (Ν.Ε.Ο Πατρών
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά που δεν μπορούν να α
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συνδιοργανώτρια την Περ
Image
Image

Search