ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΣΗΕΠΗΝ: Κοινή επιστολή των ενώσεων για την τοποθέτηση του τύπου στις υπεραγορές

«Ελάχιστη ανάσα για τον ελληνικό τύπο» επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Κοινή επιστολή συνέταξαν οι ενώσεις συντακτών της ελληνικής περιφέρειας προς τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό ζητώντας την εφαρμογή της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτρέπει τη διάθεση του τύπου από τις υπεραγορές.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Ηπείρου Πελοποννήσου Νήσων, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας και η Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, στην κοινή τους επιστολή επισημαίνουν τα εξής:

«Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των  Ενώσεων Συντακτών της Ελλάδας (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και ΕΣΠΗΤ) έχουν διαπιστώσει, ότι παρά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 68 Α/20-3-2020 και την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Αριθμ. 31927/ΦΕΚ Β’/945/21-3-2020) με την οποία «τα εμπορικά καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, υποχρεούνται να πωλούν εφημερίδες», δυστυχώς δεν υπάρχει εφαρμογή κυρίως στην Ελληνική Περιφέρεια και λιγότερο στην Πρωτεύουσα.

Όπως γνωρίζετε, με την πανδημία του κορωνοϊού τα σημεία πώλησης του Τύπου έχουν συρρικνωθεί σε δραματικά επίπεδα. Η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για τοποθέτηση των εφημερίδων σε ράφια των υπεραγορών (σούπερ μάρκετ), αποτελεί μια ελάχιστη ανάσα για τον Τύπο στην Ελλάδα.

Αντ’ αυτού όμως, οι διευθύνσεις των αλυσίδων υπεραγορών (σούπερ μάρκετ) στην Περιφέρεια, παραπέμπουν την απόφαση στις ελληνικές καλένδες, καθώς προφασίζονται αδυναμία στην εφαρμογή της.

Επικαλούνται ότι οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί από τα Δ.Σ. των μεγάλων εταιρειών που εκπροσωπούν και άλλες δικαιολογίες, με αποτέλεσμα ο Τύπος  να στερείται σημείων διάθεσης και πώλησης  και οι πωλήσεις φύλλων και τευχών τους, να έχουν συρρικνωθεί δραματικά και να κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας των συναδέλφων μας, βασικός λόγος που μας ωθεί στην έντονη διαμαρτυρία μας.

Σημειώνεται ότι βάσει της πληροφόρησής μας όλος ο Τύπος Πανελλαδικός και Περιφερειακός έχει προχωρήσει στη χρήση του barcode, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία αλλά και η εργασία των υπαλλήλων στα καταστήματα.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας, ώστε οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και την  απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τοποθετώντας και τον Τύπο στα ράφια των καταστημάτων τους, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Τύπος αποτελεί  τη ραχοκοκαλιά της ενημέρωσης ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες, αποτυπώνοντας με την προσπάθεια των συναδέλφων μας, έγκυρα και με σοβαρότητα όλα τα γεγονότα».

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ο 45χρονος που κατηγορείται για το θάνατο του 65χρονου Γερμανού στα Φέρμα Ιεράπετρας. Με τη διαδικασία τ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε στη διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας παραγγελία προκειμένου να διενεργηθεί πειθαρχική ευθύνη της Εισαγγελέως Πρωτ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τον δρόμο προς τη φυλακή έδειξε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε 48χρονο που καταδικάστηκε τελεσίδικα επειδή παρενόχλησε σεξουαλικά και εξύβρισε μία νεαρή γυναίκα, μέ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη διερεύνηση αδικημάτων όπως αυτό της ανθρωποκτονίας διά παραλείψεως από τα αστυνομικά όργανα, ζητούν οι συνήγοροι της οικογένειας της Κυριακής Γρίβα που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, στις 11 το πρωί, θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο για τους έξι Πατρινούς που βρήκαν πριν από 33 χρόνια, τραγικό θάνατο από τη φονική έκρηξη βόμβας στην οδό Βότση.   Το
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας – Δυτικής Αχαΐας σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πολύμορφης δράσης της, που βρίσκε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.   Για σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου προγραμματίζονται δειγμ
Image
Image

Search