ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Εχουμε θεσμικά ελλείμματα

Του Τάκη Γεωργακόπουλου*


ΔΕΝ ξέρω αν έχει σημασία ποιός τα πήρε ή πως τα πήρε από την Novartis. Αμεσα ή έμμεσα. Μέσω υπερσυνταγογράφησης ή μέσω υπερτιμολόγησης. Αυτό μπορεί να βρεθεί για όλους, όπως έγινε με τον γιατρό, σύζυγο της πρώην εισαγγελέως...
Σημασία έχει πως, η πολιτική της τιμολόγησης των φαρμάκων οδηγούσε σε διασφάλιση αυξημένων τιμών για συγκεκριμένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η NOVARTIS.

Κι αυτό γινόταν σε μιά χώρα που ουσιαστικά εδώ και χρόνια ζούσε με δανεικά.
Κι η πολιτική τιμολόγησης των φαρμάκων καθορίζεται κάθε φορά από το Υπουργείο Υγείας.
Συνεπώς, τι δεν καταλαβαίνουμε; Τι δεν καταλαβαίνουν μερικοί που διαβάζοντας την απόφαση των Αμερικανών, ''θριαμβολογούν''; Για ποιό λόγο; Για το πρόστιμο στην Novartis για λογαριασμό της πολιτικής διαφθοράς από την Novartis Hellas; Η μήπως επειδή η απόφαση των Αμερικανών δεν ''φωτογραφίζει'' συγκεκριμένους Ελληνες πολιτικούς; Αυτό αφήνεται στις Ελληνικές Δικαστικές Αρχές, αν βέβαια αφεθούν να ασκήσουν τον ρόλο τους απερίσπαστες...
Ακόμη κι αν το ''δίκτυο'' των συνταγογράφων δεν ήταν στημένο και η συνταγογράφηση περιελάμβανε τα ιατρικώς αναγκαία φάρμακα και πάλι τα υπερκέρδη της συγκεκριμένης εταιρείας θα ήσαν εκτιναγμένα στα ύψη, λόγω της υψηλής τιμής που είχε εξασφαλίσει με σαφώς πολιτική κάλυψη και γνώση περι αυτής! Αλίμονο αν κάποιοι πιστεύουν ότι δεν γνώριζαν οι πολιτικοί, πως εφαρμοζόταν ο τύπος που προσδιόριζε την τιμή ενός φαρμάκου!

Ο περιβόητος τύπος, ''μαγειρευόταν'' από τους...τεχνοκράτες και η τιμή κάθε φαρμάκου ήταν νομιμοποιημένη. Στην πραγματικότητα η υψηλή τιμή ενός φαρμάκου ήταν νομιμοφανής, διότι απλά, ΔΕΝ υπήρχαν αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού της, αλλά δείκτες που τεντώνονταν και μαζεύονταν, ανάλογα με τις επιθυμίες....

Το δίκτυο των συνταγογράφων έρχεται δεύτερο στην ...''ιεραρχία'' του μαγειρέματος και της διαμόρφωσης των υπερκερδών, αφού από το σύνολο των συνταγών, λίγες θα είναι εκείνες που θα βρεθούν, να μην πληρούν τα ιατρικά κριτήρια ένδειξης της συνταγογράφησης. Σχεδόν όλες οι συνταγές περιέχουν το αναγκάιο ICD-10 που να δικαιολογεί την συνταγοράφηση του συγκεκριμένου σκευάσματος. Αλλού υπάρχει πρόβλημα με την συνταγογράφηση και οι συνταγογράφοι γιατροί, γίνονται σήμερα ο εύκολος στόχος κι αποτελούν το άλλοθι όσων ενεπλάκησαν στην διαμόρφωση της υπερκοστολόγησης, υπέρ της συγκεκριμένης εταιρείας.

Ωστόσο και στην μιά και στην άλλη περίπτωση, ΔΙΑΦΘΟΡΑ υπάρχει. Κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας. Διαφθορά που έχει καταντήσει να γίνεται ...σπόρ σε μιά χώρα διαχρονικά χρεωμένη. Ακόμη κι όταν κατάφερε να ξεχρεώσει τα δάνεια της Επανάστασης του 1821, πάλι χρεωμένη ήταν και με δανεικά ζούσε και ζεί...

Το ερώτημα είναι: Υπάρχει διάθεση ομοθυμίας να σταματήσει η διαφθορά;

Αν απαντηθεί αυτό το ερώτημα με ειλικρίνεια, τότε θα βρεθεί τρόπος να θωρακιστούν οι θεσμοί όπως πχ η διαδικασία προσδιορισμού της τιμής ενός φαρμάκου που γίνεται λάστιχο κάθε φορά, ανάλογα με την εταιρεία, αλλά και να διασφαλιστεί το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης που ως τα σήμερα είναι...σουρωτήρι!

*Ο Τάκης Γεωργακόπουλος Γιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ, πρώην Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μια αρνητική «πρωτιά» έχει η Ελλάδα και μάλιστα αφορά την εργασία. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, που είναι «πρωταθλήτρια» σε πολύωρη εργασία αλλά και στις μικρές αμοιβές. Σύμφωνα με . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στο νοσοκομείο του Αγρινίου μεταφέρθηκε σήμερα το μεσημέρι 13χρονη που οποία παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στον περιοχή του πάρκου Αγρινίου,σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.Στο σημεί . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά την αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε και ο Ηλίας Κασιδιάρης. O Ηλίας Κασιδιάρης, πρωτόδικα καταδικασμένος σε 13 χρόνια κάθειρξης για την υπόθεση . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Έρχεται κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες με βροχές, καταιγίδες, πτώση της θερμοκρασίας αλλά και αφρικανική σκόνη. Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία η θερμοκρασία δεν θα ξεπερά . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η σιέστα των πασχαλινών διακοπών ολοκληρώνεται και τα κόμματα αρχίζουν να ζεσταίνουν τις μηχανές τους ενόψει ευρωεκλογών. Ετσι και στην Πάτρα οι κομματικοί μηχανισμοί ετοιμάζουν τις εξορμήσεις τους,
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Αχαΐας διοργανώνει  ανοιχτή πολιτική εκδήλωση την Πέμπτη 9η Μάϊου 2024 και ώρα 7:30 μμ το απόγευμα στο Θέατρο Επίκεντρο, Νόρμαν 16 και Αγίου Διονυσίου 36, στην Πάτρα με θέμα:  «ΕΥΡΩΠΗ:
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αναβίωσε για άλλη μια χρονιά το έθιμο των ιπποδρομιών στον Άγιο Γεώργιο Μεσολογγίου. Με έξι κούρσες παρουσία εκατοντάδων θεατών οι οποίοι καταχειροκρότησαν τους συμμετέχοντες. Νωρίτερα στην  εκκλησία
Image
Image

Search