ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

… Δάκρυσε κυρά Δέσποινα!

«Το καράβι σταμάτησε κοντά στο Ντολμά Μπαχτσέ και η μητέρα που ήταν Κωνσταντινοπολίτισσα -πηγαίναμε στην Κωστάντζα να δει τα αδέλφια της- σήκωσε το δάχτυλο και μου έδειξε συγκινημένη την Αγία Σοφία, ήμουν τότε, το 1935, εννέα ετών,… μάλλον γι' αυτό έγινα βυζαντινολόγος». Τάδε έφη (προχθές) Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Μόλις, δηλαδή από το 1934, η Αγία Σοφία είχε γίνει Μουσείο. Φαντάζομαι ότι η μητέρα της θα έκλαιγε… διπλά, εάν ήταν (τότε) ακόμα τζαμί.

Και τώρα… κλαίει όλος ο Ελληνισμός, γιατί μια δεύτερη φορά θα γίνει η Αγιά Σοφιά μας τζαμί!!! Από το μεσημέρι της 10ης Ιουλίου 2020… μαύρισε ο ουρανός πάνω από τον Κεράτιο κόλπο, … στα πόδια της Αγιά-Σοφίας. Κι από …κοντά, σα να μαρμάρωσε ο κόλπος του Μαρμαρά και ο θρυλικός Βόσπορος σα να ασχήμυνε ξαφνικά. Η Βασιλίδα των πόλεων θρηνεί, κλαίει βουβά για την βεβήλωση, για τη νέα αυτή ιεροσυλία.

Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς, από το σημείο εκείνο που… χάθηκε μέσα, στο μέσον της Αγιά-Σοφιάς, παλεύει πιο πολύ να... ξεμαρμαρωθεί από προχθές!

Και η Πλατυτέρα, που μόνον αυτή παρέμεινε αναλλοίωτη, πάνω από το Ιερό το κατεστραμμένο από την Άλωση και πέρα, κοίταζε θλιμμένη κάτω στο μαρμάρινο δάπεδο της μεγάλης εκκλησιάς, ίδιο και απαράλλαχτο κι αυτό, από την εποχή του Ιουστινιανού. Πάντα κοίταζε με θλίψη από την Αλωση και δώθε, αλλά προχθές θα… θρηνεί κι αυτή γι' αυτήν τη νέα «Σταύρωση» της του Θεού Σοφίας. Αλλά φυσικά η Σοφία του γιου της δεν μπορεί να …σταυρωθεί στην πραγματικότητα. Είναι παντοτινή και αναλλοίωτη.

Οπως κι αυτή, η Πλατυτέρα, έμεινε αναλλοίωτη, παρά τις προσπάθειες των Οθωμανών να την καλύψουν, να την σβήσουν, την αγιογράφηση αυτή. Όσα τεχνικά μέσα κι αν χρησιμοποίησαν οι βάρβαροι, στέκει πάντα ίδια πάνω από το «Ιερό» της μεγάλης Εκκλησιάς, για να δείχνει πάντοτε σε ποιόν ανήκει! Θεϊκό το σημείο, η Αγία Σοφία είναι ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΝΑΟΣ, ο μέγιστος ναός της Χριστιανοσύνης. Και βασίλισσα της Βασιλίδας των πόλεων, θα παραμείνει!

Αλλά εμείς οι Ελληνες σε ικετεύουμε κυρά Δέσποινα: «Δάκρυσε», Υπέρμαχε του Γένους Στρατηγέ, μήπως ο Βάρβαρος… λογικευθεί!

*Ο Γιάννης Ν. Μεντζελόπουλος είναι δικηγόρος.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία του Σάντα Φε για τις απειλές κατά του Άνχελ ντι Μαρία και της οικογένειάς του. Τα τρία άτομα απειλούσαν τον Αργεντινό σούπερ σταρ, επειδή . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εξαιρετικά απογοητευμένος με την κατάρρευση της Παρτίζαν στην τελευταία περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό εμφανίστηκε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Σέρβος τεχνι . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιασμένος από την ατμόσφαιρα στην Stark Arena, αλλά και από την άμυνα που έπαιξαν στην τελευταία περίοδο οι Τόμας Γουόκαπ, Κώστας Παπανικολάου και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δήλω . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το εκτός έδρας ματς με την Παρτίζαν για την 32η αγωνιστική της EuroLeague ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο, όμως το βράδυ της Πέμπτης (28/3) ο Ολυμπιακός έδειξε για ακόμα μία φορά πως . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search