ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μερικές ευχές και σκέψεις

Αυτήν την περίοδο δύο σημαντικά θέματα μας ανησυχούν και απειλούν την πατρίδα μας:

Το πρώτο είναι η αλαζονική συμπεριφορά του Σουλτάνου, που περικλείει την επιβουλή των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, την εργαλειοποίηση των μεταναστών, τα δήθεν ναυτικά γυμνάσια που καλύπτουν έρευνες βυθού και την μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας. Μας απειλεί με την έκταση του κράτους του, τον πληθυσμό της Τουρκίας και την στρατιωτική του ισχύ, και δυστυχώς για αυτόν μοιάζει με γίγαντα με πήλινα πόδια. Η αποτυχία του στον Εβρο, οι ναυτικές κινήσεις του, που έδειξαν ότι «άνθρακες ήταν ο θησαυρός» και το ότι κατάφερε να αναδειχθεί ως ο πειρατής της Μεσογείου, είναι στοιχεία που τον αποδυναμώνουν. Το Τουρκο-Λιβυκό παράλογο «σύμφωνο» έγινε συναλλαγματική χωρίς αντίκρισμα, μετά το σύμφωνο Ελλάδας - Αιγύπτου. Δεν κατάφερε και δεν θα καταφέρει να φινλανδοποιήσει την χώρα μας, όπως ήλπιζε. Τα λεγόμενά του περί αδικίας , επειδή έχει μεγάλη ακτογραμμή και επομένως πρέπει να πάρει την μερίδα του λέοντος στην Αν. Μεσόγειο είναι στρέβλωση της πραγματικότητας. Η σημερινή κατάσταση προέκυψε μετά από συμβιβαστική συμφωνία Βενιζέλου - Κεμάλ, όταν ο Ελληνισμός της Μ. Ασίας συρρικνώθηκε, που ήταν εκεί χιλιάδες χρόνια πριν. Επομένως πήρε ότι πήρε τότε και ζητάει να ξαναμοιράσουμε τα υπόλοιπα! Ακόμα η θρασύτητα της αναφοράς του σε τουρκική μειονότητα της Θράκης και τα δικαιώματά της, αρκεί κανείς να δει τα 3 μόνο δημοτικά σχολεία της Πόλης, που λειτουργούν σήμερα, σε σχέση με τα περισσότερα από 50 που υπήρξαν κάποτε και να βγάλει αβίαστα τα συμπεράσματά του. Αρα και η αθλιότητα έχει και τα όριά της. Δεν πρέπει να «ρέπουμε» προς εκφράσεις όπως μοναχοφάηδες και να διαστρεβλώνουμε την Ιστορία χρησιμοποιώντας τον όρο «συνωστισμό». Ο Παλαμάς λέει : Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα. Αυτό το μήνυμα πρέπει να σταλεί στον Σουλτάνο. Μόνο που δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το 1453 αρκετοί νέοι εύρισκαν καταφύγιο για να μην στρατευθούν στον μοναχισμό. Σήμερα έχουμε τους «αντιρρησίες συνείδησης» που προκαλούν μιθριδατισμό στην Ελληνική κοινωνία. Πρέπει να δοθεί τέλος στην ανεκτικότητα της κοινωνίας και εκτός σπανίων εξαιρέσεων (π.χ. υψηλής ευφυίας άτομα που πραγματικά μπορεί να προσφέρουν ουσιαστικά σε επιστήμη και πατρίδα από άλλο πόστο), όλοι οι αρτιμελείς οφείλουν να υπηρετήσουν την στρατιωτική θητεία τους, διότι τότε το πάθημα γίνεται μάθημα και έχουμε πραγματική Δημοκρατία. Η κρίση αξιών των τελευταίων χρόνων έχει τεράστια συμβολή στην κρίση της οικονομίας. Οταν είμαστε ενωμένοι (κάποιος τούρκος ιμάμης είπε σε δικό μας ιερωμένο ότι εσείς οι Ελληνες έχετε πολύ περισσότερους ήρωες από εμάς, αλλά εμείς πολύ λιγότερους προδότες) και αποφασισμένοι, κανένας Ερντογάν δεν μπορεί να μας λυγίσει. Φθάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει. Κορώνα ιδέα, ιδέα σπαθί, που να 'ναι πάνω απ'όλα! Για να ξαναγυρίσω στον Παλαμά.

Το δεύτερο είναι η στάση των πολιτών έναντι του Covid-19. Πρόσφατα με πίεσε αφόρητα κάποια μητέρα να δώσω πιστοποιητικό, που να απαλλάξει το παιδί της από την υποχρέωση να κάνει χρήση μάσκας. Αφού της έδωσα τις δέουσες πληροφορίες και αφού μου ανέλυσε όλη την «συνωμοσιολογία», περί δήθεν υπαρκτής θεραπείας του ιού, που την αποκρύβουν οι επιστήμονες (μου έδωσε μάλιστα και το link για να ενημερωθώ!), για να βγει το εμβόλιο και να κερδίσουν οι Φαρμακευτικές Εταιρείες που έχουν επενδύσει χρήματα και άλλα... ακατανόητα, της αρνήθηκα και τότε μπήκε το plan b. Μού ζήτησε να της δώσω ένα πιστοποιητικό που θα βεβαιώνω ότι αν χρησιμοποιήσει μάσκα το παιδί της 100% δεν θα μολυνθεί από τον ιό! Της εξήγησα ότι και το κράνος δεν προστατεύει 100% τον αναβάτη της μηχανής, κανένα εμβόλιο δεν προστατεύει 100% τους εμβολιασθέντες, αλλά είναι αναγκαία προφυλακτικά μέτρα για πρόληψη. Της προσέθεσα πως, όπως δεν θα υπέγραφα για τον αναβάτη της μηχανής να απαλλάσσεται της χρήσης του κράνους, έτσι δεν υπογράφω και για την μη χρήση μάσκας. Εφυγε …χολωμένη!

Δυστυχώς η κατάσταση αυτή έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Τι δεν έχω ακούσει και διαβάσει! Μέχρι περί συγκεκριμένων ποσών που έλαβε κάποιος λοιμωξιολόγος και δωρεάν κάλυψη κηδειών σε όσους δηλώσουν ότι οι συγγενείς τους πέθαναν από Covid-19! Μου θυμίζει άλλες εποχές όπου αμφισβητήθηκε η προσελήνωση των Αμερικανών το 1969 ή η πυρηνική έκρηξη στο Τσέρνομπιλ το 1986 δεν υπήρξε , αλλά ήταν προπαγάνδα της Δύσης. Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που έχουν τόσο πολύ βυθισθεί στο παραμύθι, ώστε αποτελούν κίνδυνο ακόμα και για τους εχέφρονες. Κυρίως αυτές οι ομάδες ανήκουν στο αντι - εμβολιαστικό κίνημα (που χωρίς τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα, αφήνουν ανεμβολίαστα τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα ήδη σε ΗΠΑ και Ην. Βασίλειο να έχουμε παιδιά με βαριές νευρολογικές επιπλοκές από ιογενή νοσήματα), σε απολιθωμένες θρησκευτικές δοξασίες (παληοημερολογίτες, φανατισμένοι θρησκόληπτοι), όχι πραγματικοί συνεπείς χριστιανοί, σε ανθρώπους πολιτικών άκρων που στόχο έχουν να αντιπολιτευθούν την Κυβέρνηση πιστεύοντας ότι οτιδήποτε στραβό συμβεί, ανεξαρτήτως κόστους, θα αποτελέσει κέρδος για την πολιτική τους απήχηση (όταν η συμφορά συμφέρει, λογάριαζέ την για πόρνη που λέει ο Ελύτης), σε ανθρώπους που υποστηρίζοντας μία αιρετική άποψη, κόντρα στην λογική και την επιστήμη, πιστεύουν ότι βγαίνουν από την «ανωνυμία και την αφάνεια» και ως «ψαγμένοι» πλέον απολαμβάνουν κάποιας άλλης εκτίμησης από τον περίγυρό τους (που όμως όταν υπάρξει «ατύχημα» θα αρνηθούν όχι μόνο τρείς φορές σαν τον Πέτρο, αλλά 103, ότι υπεστήριζαν την άποψη που είναι υπεύθυνη για το παραπάνω συμβάν)! Και τέλος σε ανθρώπους, χωρίς κοινωνική ευαισθησία, που χωρίς δεύτερη σκέψη και αναζήτηση της πραγματικότητας από τους ειδικούς, ακολουθούν το ρεύμα, διότι έτσι νοιώθουν in! Θα επανέλθω στην πρότερη σκέψη μου: Πρέπει όλοι μας, η κοινωνία ολόκληρη να σταματήσουμε να είμαστε τόσο ανεκτικοί. Η μη συμμόρφωση με τις οδηγίες των επιστημόνων όχι μόνον θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων μας, αλλά αποτελεί και βόμβα στην οικονομία της χώρας. Επομένως η κοντόφθαλμη άποψη του καταστηματάρχη, ότι δεν πρέπει να κακοκαρδίσει τον θρασύ πελάτη, που χωρίς μάσκα απαιτεί να ψωνίσει, θα οδηγήσει σε πολλά κρούσματα, σε τοπικό lock down και ενδεχομένως σε μόλυνση του ίδιου του καταστηματάρχη. Ο ιατρικός κόσμος οφείλει να έχει προς τα έξω ομογενοποιημένες απόψεις, που να μην προκαλούν σύγχυση στους μη ειδικούς και με την ευθύνη που του αρμόζει να καταστήσει σαφές ότι ο ιός αυτός είναι υπαρκτός, ύπουλος, με μεγάλη δύναμη μετάδοσης και θα μας απασχολεί και θα μας επηρεάζει τόσο περισσότερο όσο περισσότερο τον αψηφούμε.

 

* Ο Χάρης Β. Κατσαρδής είναι παιδοπνευμονολόγος, επικ. καθηγητής Παιδιατρικής, τ. συντον. διευθυντής Παιδιατρικού Τμήματος Γεν.Νοσοκ. Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ» και επίτιμος πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Με ενισχυμένους βοριάδες θα ξεκινήσει η Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ωστόσο τη Μεγάλη Τετάρτη, αναμένεται να εξασθενήσουν.Γενικά ο καιρός προβλέπεται αίθριος μ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τεράστια νίκη πανηγύρισε ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ο Δικέφαλος με ανατροπή στην ανατροπή επικράτησε 3-2 της ΑΕΚ για την 8η αγωνιστική των playoffs της Stoiximan Super League και έβαλε "φ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ιδανικός αυτόχειρας στη μάχη του τίτλου ο Παναθηναϊκός κόντρα στον Άρη καθώς ηττήθηκε με 1-0 από τους Θεσσαλονικείς και γνώρισε δεύτερη σερί ήττα στα playoffs, τρεις μέρες μετά την . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

του Αλέξανδρου Βασιλικού, προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στα διαθέσιμα στοιχεία που συνηγορούν για ένα 2024 με θετικ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βουπρασίας σχηματίσθηκε δικογραφία για θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, που συνέβη χθες το απόγευμα στη Μανολάδα. Ειδικότερα, ένας άνδρας οδηγώντας φορτηγό
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση δέχτηκε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ταξιδεύοντας την Παρασκευή, προς Αθήνα. Στο ύψος του Ζευγολατιού το όχημα που επέβαινε δέχθηκε πέτρες με αποτέλεσμα να σπάσει το παρμπρίζ του
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και τον προσήκοντα σεβασμό, στην  Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις σήμερα για τον εορτασμό της 198η Επετείου της Εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων, π
Image
Image

Search