ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το επόμενο κύμα

Toυ Νίκου Κωνσταντάρα από την «Καθημερινή»

Η νέα επέλαση του κορωνοϊού στη χώρα μας ήταν προβλέψιμη. Είναι στη φύση των πανδημιών να εξελίσσονται σε κύματα. Το 1918, η νέα γρίπη που καταγράφηκε για πρώτη φορά την άνοιξη στις ΗΠΑ, το καλοκαίρι φάνηκε να υποχωρεί. Επανήλθε, όμως, δριμύτερη το φθινόπωρο, με τον ιό –μεταλλαγμένο και φονικότερο– να θερίζει περισσότερους σε όλο τον πλανήτη. Ο νέος κορωνοϊός έφθασε στην Ελλάδα πριν από επτά μήνες, βρήκε τη χώρα ασυνήθιστα θωρακισμένη, με την κυβέρνηση οργανωμένη, τους πολίτες ταγμένους στον αγώνα εναντίον του. Στη δεύτερη φάση, ο ιός χρησιμοποιεί ως Δούρειο Ιππο τα υποκείμενα νοσήματα της κοινωνίας μας: τον εφησυχασμό, την αμφισβήτηση, τη συνωμοσιολογία, την κομματοθρεμμένη απείθεια, την αδυναμία του κράτους να κινηθεί γρήγορα ώστε να εκμεταλλευθεί εγκαίρως δωρεές και να αξιοποιήσει την καλή διάθεση των πολιτών.

 

Παρότι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα παραμένει πιο επιτυχημένη απ’ ό,τι στις περισσότερες χώρες, είναι σαφές ότι μπήκαμε στον δεύτερο γύρο της μάχης με λιγότερη εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Αυτό είναι αποτέλεσμα και της αρχικής επιτυχίας, η οποία ενθαρρύνει πολλούς να αμφισβητούν τη σοβαρότητα του κινδύνου, αλλά και επειδή παράμετροι της δημόσιας συζήτησης παραμένουν η επιπόλαιη διχόνοια και η αμφισβήτηση της αυθεντίας. Εύλογη ήταν η χθεσινή έκκληση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη για κοινό αγώνα κράτους, επιστημόνων και πολιτών. «Να βρεθούμε μπροστά από τον κορωνοϊό αντί να τον ακολουθούμε», είπε.

 

Παρομοίως, η σημερινή ύφεση στο μέτωπο με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι δεν θα ακολουθήσουν νέα κύματα επιθετικότητας. Οπως και με τον κορωνοϊό, η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την περίοδο για να θωρακιστεί στους τομείς της διπλωματίας, των ένοπλων δυνάμεων, της τεχνολογίας, της οικονομίας, της κοινωνίας. Για να βρεθούμε μπροστά από την Τουρκία, αντί να την ακολουθούμε, είναι ανάγκη ο πολιτικός κόσμος να συμφωνεί στους κύριους στόχους της εθνικής στρατηγικής, οι πολίτες να μην παρασύρονται από τα εφήμερα και τα επουσιώδη, να γνωρίζουν τι διακυβεύεται και τις αιτίες των προβλημάτων. Να γνωρίζουν τι είναι εφικτό μέσα στο πλαίσιο του δικαίου. Η Ελλάδα σήμερα έχει την ευκαιρία να διαπραγματευθεί με παλιούς συμμάχους, να συνάψει νέες φιλίες. Ευθυγραμμίζοντας τα συμφέροντα των συμμάχων με τα δικά της, πολλαπλασιάζει τη δύναμη και την επιρροή της. Ο αντίπαλος είναι ισχυρός, επίμονος και μαθαίνει από τα λάθη του. Εμείς δεν έχουμε περιθώρια για κανένα λάθος.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Γνωρίζετε πόσο αλκοολ πίνουν οι ευρωπαίοι; Κάθε χρόνο στην Ευρώπη, κάθε άτομο ηλικίας 15 ετών και άνω καταναλώνει, κατά μέσο όρο 9,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ, που ισοδυναμεί με περίπου . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα βλέμματα στον ΣΥΡΙΖΑ, στρέφονται στην αποψινή επίσημη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου από τον Στέφανο Κασσελάκη και φυσικά των πέντε προσώπων που έχει επιλέξει για την ολοκλή . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας  και  Ακαρνανίας συνελήφθησαν έξι άτομα και σχηματίσθηκαν συνολικά εννέα δικογραφίες για υποθέσεις ενδοοικ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλη μια απώλεια σημειώθηκε το βράδυ στην εκπαιδευτική κοινότητα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, καθώς έφυγε από τη ζωή ο συνταξιούχος δάσκαλος Παύλος Ριχάνης. Την είδηση του . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας  και  Ακαρνανίας συνελήφθησαν έξι άτομα και σχηματίσθηκαν συνολικά εννέα δικογραφίες για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στη
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλη μια απώλεια σημειώθηκε το βράδυ στην εκπαιδευτική κοινότητα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, καθώς έφυγε από τη ζωή ο συνταξιούχος δάσκαλος Παύλος Ριχάνης. Την είδηση του θανάτου του γνωστοπο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, στις 11 το πρωί, θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο για τους έξι Πατρινούς που βρήκαν πριν από 33 χρόνια, τραγικό θάνατο από τη φονική έκρηξη βόμβας στην οδό Βότση.   Το
Image
Image

Search