ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Κάπου να ξΕΣΠΑσουμε

Δεν είναι εύκολο να βρεις λόγους να χαμογελάς, καθώς η Πανδημία σαρώνει τον έναν μετά τον άλλο τους Κλάδους της Οικονομίας.

Η Ε.Ε. εκπόνησε βέβαια ένα κολοσσιαίο Πρόγραμμα ύψους 1,8 τρισ. Ευρώ. Το οικονομικό μέγεθος είναι πρωτοφανές. Η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει 31,5 δισ. ευρώ, συν 40,5 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Με απλά λόγια, η ΕΕ μας προσφέρει 1 ΕΣΠΑ + 1 δώρο για να προκαλέσουμε ένα αναπτυξιακό ξέσπασμα στην χώρα μας. Βέβαια αυτό το ξέσπασμα μόνο εύκολο δεν θα είναι.

Ας μην ξεχνάμε ότι στα 35 χρόνια Κοινοτικών Προγραμμάτων εισέρευσαν στην Ελλάδα περίπου 160 δις. ευρώ. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι τα χρήματα αυτά προκάλεσαν στρεβλώσεις στην χώρα μας. Διαμόρφωσαν δηλαδή ένα είδος οικονομίας όπου αυτοσκοπός ήταν η απορρόφηση κονδυλίων, με όχημα την σύνταξη «τεχνικών δελτίων».

Τί έφταιξε και δεν αλλάξαμε;

Μέχρι το τέλος της προηγούμενης χιλιετίας (ακούγεται μακρινό, αλλά είναι μόλις 20 χρόνια), είχαμε την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δεν είχαμε όμως την γνώση και την εμπειρία και ζούσαμε το όνειρό μας στην εποχή της ευμάρειας.

Οταν το 2010 η Οικονομική Κρίση μάς χτύπησε την πόρτα, καταλάβαμε την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, αλλά τότε δεν είχαμε πια τα απαιτούμενα χρήματα, ούτε και καθαρό μυαλό.

Το 2020 με όλα τα στραβά του, έφερε τουλάχιστον μια ευθυγράμμιση: ένα άνευ προηγουμένου Κοινοτικό Πακέτο ύψους άνω των 70 δις. ευρώ και την βούληση όχι μόνο της Κυβέρνησης, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των περίφημων κοινωνικών εταίρων για μεταρρυθμίσεις.

Να η Ευκαιρία

Το νέο ΕΣΠΑ και το Σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη αποσκοπούν σε έναν αποφασιστικό μετασχηματισμό της Οικονομίας και της χώρας.

Τί ΔΕΝ κάνουν: Απομακρύνονται από την Πατροπαράδοτη Συνταγή «να ρίξουμε Χρήμα- να κινηθεί η Αγορά».

Τί κάνουν: Στοχεύουν σε μια νέα Τεχνοκρατική Αντίληψη που περιλαμβάνει: Εμφαση στο αποτέλεσμα. Εστίαση στην Καινοτομία. Στήριξη επιχειρήσεων της ψηφιακής οικονομίας, της σύγχρονης τεχνολογίας και του αγροδιατροφικού τομέα.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι το 80% των κοινοτικών κονδυλίων θα κατευθυνθεί στην Περιφέρεια, όπως επανειλημμένα έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Πώς μπορεί να ωφεληθεί η περιοχή μας

Οσον αφορά στα δικά μας, η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας θεωρείται για τα ελληνικά δεδομένα ιδιαίτερα καινοτόμα.

Οι δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας ανέρχονται σε 1.31% του ΑΕΠ, έναντι 1.01%, που είναι ο εθνικός μέσος όρος.

Όλα τα διαθέσιμα ποιοτικά χαρακτηριστικά (Απασχόληση σε Ε&Α, Καινοτομικότητα Επιχειρήσεων κλπ) μας κατατάσσουν στην κορυφή της σχετικής λίστας.

Τέλος, πρώτη από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας, η ΠΔΕ ξεκίνησε από την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 (σ.σ. το ΕΣΠΑ που ας πούμε «τελειώνει») να υλοποιεί την «Στρατηγική Στήριξης Έρευνας & Καινοτομίας» με 66 Εργα σε 5 Τομείς Εξειδίκευσης, συνολικού Προϋπολογισμού άνω των 15 εκατ. Ευρώ.

Τί σημαίνουν όλα αυτά; Ότι μπορεί Σίλικον Βάλεϊ της Ελλάδας -όπως καθ΄υπερβολήν μας είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα το Αφιέρωμα της Εφημερίδας «Το Βήμα»- να μην είμαστε, όμως έχουμε ήδη αναπτύξει ένα ενδιαφέρον Οικοσύστημα Καινοτομίας.

Με βάση τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 (σ.σ. το Νέο ΕΣΠΑ) θα επικεντρωθεί σε πέντε βασικούς στόχους πολιτικής. Ο πρώτος αναφέρεται σε μια «εξυπνότερη Περιφέρεια»- με έργα και δράσεις για την Καινοτομία και τον Έξυπνο Οικονομικό Μετασχηματισμό.

Να λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για την περιοχή μας να μετατρέψει την Κρίση σε Ευκαιρία.

Πώς το λέει ο λαός; Από αγκάθι βγαίνει ρόδο.

Υ.Γ. Διευκρίνιση αναγκαία: Ολα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι θα ξεγράψουμε την παραδοσιακή επιχειρηματικότητα, ως μια παράπλευρη απώλεια της Νέας Εποχής. Κλάδοι όπως η πολύπαθη «Εστίαση & Αναψυχή», ο «Τουρισμός» κ.ο.κ. που αποτελούν για δεκαετίες στυλοβάτη ή και τροφοδότη της Ελληνικής Οικονομίας, επιβάλλεται να συνεχίσουν να στηρίζονται με εξειδικευμένες δράσεις, όπως τα τρέχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία «ΤΕΠΙΧ ΙΙ» & «Ταμείο Εγγυοδοσίας», οι «Κύκλοι Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» κλπ. Είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής.

*Ο Λυκούργος Σταυρουλόπουλος είναι οικονομολόγος, μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ταμείο Εγγυοδοσίας»

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

LIFE STYLE

Μία selfie που έβγαλε με τον γιο της, Άγγελο Λάτσιο ανάρτησε η Ελένη Μενεγάκη στα social media.Η παρουσιάστρια της εκπομπής «Ελένη» μοιράζεται συχνά, στιγμές της καθημερινότητάς τη . . .
LIFE STYLE

Στο νοσοκομείο Γεννηματάς, μετά από έμφραγμα που υπέστη, νοσηλεύεται ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας, ο οποίος υπεβλήθη σε στεφανιογραφία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κατάστ . . .
ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζαμε ήδη ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει το βάρος μας, αλλά τώρα, νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να αυξήσει και την βιολογική μας ηλικία. Η εγκυμ . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η παράσταση "Ο Παπουτσωμένος Γάτος - Παιχνιδιάρης και στιλάτος!", κατακτά μικρούς και μεγάλους, φέροντας την υπογραφή της δημιουργικής Σκηνοθέτιδας, ΚέλλυςΣταμουλάκη. Μετά τα έργ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η οικογένειά της, συγγενέις και φίλοι θα αποχαιρετήσουν την Ντιάνα Καράμπελα - Μαγνησαλή, που έφυγε σε ηλικία 60 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα (νέο) Πατρών σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
Image
Image

Search