ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Πώς διασφαλίζεται η συμμόρφωση των πολιτών;

Η πολιτεία έχει τη συνταγματική, αλλά πάνω απ' όλα ηθική, υποχρέωση να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία από την απειλή της πανδημίας. Και βεβαίως, οφείλει να διασφαλίσει ότι οι πολίτες συμμορφώνονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η ποινική καταστολή, δηλαδή η θέσπιση μιας υποχρέωσης ή απαγόρευσης που η παράβασή της επισύρει ποινική κύρωση, είναι το πιο ισχυρό μέσο για το σκοπό αυτό. Δεν είναι το πιο αποτελεσματικό. Και, πάντως, δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικό, αν δεν συνδυάζεται με άλλα, μη κατασταλτικά, μέσα διασφάλισης της συμμόρφωσης.

Τέτοια είναι: η παροχή θετικών κινήτρων. Η ενημέρωση, διαπαιδαγώγηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Η έμμεση καθοδήγησή τους -αυτό που διεθνώς είναι γνωστό ως nudging. Ο θετικός παραδειγματισμός. Η ποινική καταστολή δεν πρέπει να είναι παρά το επιστέγασμα τέτοιων προληπτικών μέτρων, η έσχατη λύση για όσους, παρόλ' αυτά, επιμένουν να μη συμμορφώνονται.

Η απόφαση να επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις, και μάλιστα με την αυτόφωρη διαδικασία, σε όσους διαδίδουν πως η χρήση μάσκας είναι ανώφελη ή και επιβλαβής δεν μπορεί παρά να προβληματίζει. Οχι τόσο από συνταγματική άποψη. Όσο από την άποψη της αποτελεσματικότητάς της.

Πόσο αποτελεσματική μπορεί ν' αποδειχθεί, τη στιγμή που:

-ασύλληπτα ποσά δαπανήθηκαν για μια επικοινωνιακή καμπάνια που περιορίστηκε σε συνθήματα και σκετσάκια, αλλά από την οποία έλειψε η ουσιαστική ενημέρωση και διαπαιδαγώγηση, που δεν αρκείται να μας υποδείξει τι να κάνουμε, αλλά μας εξηγεί με εκλαϊκευμένο επιστημονικό λόγο γιατί πρέπει να το κάνουμε;

-κρατικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι, ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο, εμφανίζονται να παραβιάζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρίς συνέπειες και με φθηνές εκ των υστέρων δικαιολογίες, δίνοντας το χειρότερο αντιπαράδειγμα;

-θρησκευτικοί λειτουργοί συστηματικά παραβιάζουν τα πρωτοκόλλα, ακόμη και παρουσία κρατικών αξιωματούχων, αλλά μένουν προκλητικά στο απυρόβλητο;

Υπό τις συνθήκες αυτές, όσο δηλαδή δεν συνοδεύεται από προληπτικά μέτρα διαπαιδαγώγησης, η ποινική αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινομένου της άρνησης χρήσης μάσκας ενέχει τον κίνδυνο όχι απλώς ν' αποδειχθεί αναποτελεσματική, αλλά να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα. Να προκαλέσει την αντίδραση (backlash) των αρνητών, που θα εμφανίζουν εαυτούς ως κοινωνικό «κίνημα» που διώκεται για τις απόψεις του. Η καταστολή δεν είναι λύση. Η αποτελεσματική συμμόρφωση των πολιτών απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς από πολιτειακούς και κοινωνικούς ταγούς.

 

* Ο Ακρίτας Καϊδατζής είναι επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

του Ελισσαίου Βγενόπουλου, σκηνοθέτη-συγγραφέα Έχουμε αρκετούς λόγους να ανεχόμαστε τον διπλανό μας, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε πάνω σ’ αυτόν τον δύσκολο πλανήτη, με αυτόν τ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις νέους θανάτους από κορονοϊό στη χώρα μας ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες Πέμπτη (23.03.24) κατά την Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων. Ένας . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Το σύνολο των 1.115 αφίξεων κατά τις τελευταίες επτά ημέρες έφτασε η παράτυπη μετανάστευση από τα παράλια της Αγγλίας. Το νούμερο καταδεικνύει την πιο πολυσύχναστη εβδομάδα σε . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Δύο και πλέον χρόνια από την επανάφορά τους στην εξουσία και αφού περιόρισαν δραματικά τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν επανέφεραν την θανατική ποινή του δημό . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η οικογένειά της, συγγενέις και φίλοι θα αποχαιρετήσουν την Ντιάνα Καράμπελα - Μαγνησαλή, που έφυγε σε ηλικία 60 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα (νέο) Πατρών σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
Image
Image

Search