ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι φροντιστές χρειάζονται υποστήριξη, αλλά δεν το ξέρουν

Η ιδέα να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα που να απευθύνεται στους φροντιστές γυναικών ασθενών με καρκίνο προέκυψε από μια τεράστια ανάγκη να αναδείξουμε ένα ζήτημα που λαμβάνει χώρα μέσα στα σπίτια των χιλιάδων ογκολογικών ασθενών της χώρας μας.

Οι άτυποι φροντιστές είναι όλοι εκείνοι γυναίκες και άνδρες που παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε χρονίως πάσχοντες ασθενείς ή άτομα με ειδικές ανάγκες, αναπήρους και γενικά σε καθένα που χρειάζεται βοήθεια και δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, χωρίς να είναι η δουλειά τους. Στην Ευρώπη το 80% της φροντίδας των ασθενών παρέχεται από τους άτυπους φροντιστές. Τα 2/3 των άτυπων φροντιστών είναι γυναίκες ηλικίας 45-75 ετών.

Από τη δική μας εμπειρία στο ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. ΑΧΑΪΑΣ έχουμε δει ότι οι άτυποι φροντιστές είναι άνθρωποι που χρειάζονται υποστήριξη, ενημέρωση και εκπαίδευση, την οποία, ωστόσο, δεν την αναγνωρίζουν ως ανάγκη. Είναι τόσο κατακλυσμιαία η είσοδος του καρκίνου στη ζωή των ασθενών και τη δική τους που η όποια δική τους ανάγκη συχνά παραμερίζεται ή υπερτερούν τα ενοχικά συναισθήματα που, συνήθως, ακινητοποιούν τους φροντιστές σε έναν ρόλο φροντίδας και αυταπάρνησης.

Εχοντας, λοιπόν, τη γνώση και την εμπειρία 20 χρόνων από την υποστήριξη γυναικών με καρκίνο μαστού στην Αχαΐα και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους φροντιστές των ογκολογικών ασθενών αξιοποιώντας ένα δίκτυο εξαιρετικών επιστημόνων στον τομέα τους ο καθένας. Το πρόγραμμα παρέχει γνώσεις στους φροντιστές σε πρακτικό επίπεδο όσο και σε ψυχολογικό. Από τον πρώτο κύκλο των σεμιναρίων, που υλοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, έχουμε πάρει το μήνυμα από τους φροντιστές ότι το πρόγραμμα ανταποκρίθηκε στις ανάγκες τους για γνώση και αισθάνθηκαν πως κάποιος φρόντισε για αυτούς.

Η φροντίδα αυτή θα συνεχιστεί μέσα από την ανοιχτή ομάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης φροντιστών ογκολογικών ασθενών που θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο ενώ στις 25 Νοεμβρίου ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος των εκπαιδευτικών σεμιναρίων όπου θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν 20 φροντιστές ακόμη. Προτρέπουμε, όσους φροντίζουν ογκολογικούς ασθενείς να μην αγνοούν την ανάγκη τους για φροντίδα και να αξιοποιήσουν είτε την ομάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης είτε τα σεμινάρια. Φροντίζοντας κανείς τις δικές του ανάγκες μπορεί να βελτιώσει την φροντίδα και την επικοινωνία με τον ασθενή του.

*Η Κλαίρη Τζιομάκη είναι κοινωνική λειτουργός, MSc. ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονικά υπεύθυνη του ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΠΟΨΕΙΣ

της Ουρανίας Πάλμου, Διπλωματούχου πολιτικού μηχανικού - MCS στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, αντιπροέδρου ΤΕΕ ΤΔΕ Η συζήτηση που έγινε για την κατασκευή μαρίνας «Mega  Yacht » στο . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε χθες το απόγευμα σε γνωστό σούπερ μάρκετ, στην Τριών Ναυάρχων, στην Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ακρωτηριάστηκε πιθανόν από τροχό κοπής τυριών, το δάχ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Ρεάλ αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι στο "Έτιχαντ" και στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα ήταν σε θέση άμυνας για να συγκρατήσει τους φορμαρισμένους . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Μάνουελ Νόιερ κράτησε το μηδέν απέναντι στην Άρσεναλ και βοήθησε στην πρόκριση της Μπάγερν στα ημιτελικά του Champions League, πανηγυρίζοντας κι ένα ατομικό ρεκόρ. Ο Γερμανός τε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Πέμπτη 18 Απριλίου προγραμματίζονται δειγματοληπτ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το ΔΣ της Π.Ε.Δ.Δ.Ε. στην συνεδρίασή του την Πέμπτη 11 Απριλίου συζήτησε για τις συνθήκες που δημιουργούνται τόσο στην Δυτική Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη χώρα με βάση πολύ σημαντικές μελέτες τοπικών
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θέματα που άπτονται της συνεργασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου συζητήθηκαν,σε κλίμα συνεργασίας, μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Φωκίωνα Ζαΐμη και εκπροσώπων των Δασαρχείων της Αχαΐας.  Ο ισχ
Image
Image

Search