ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ενα εξαιρετικά κακό προηγούμενο για τυχόν επίδοξους ηγέτες...

ΤΟΥ ΚΛΕΑΝΘΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ *

Οι ΗΠΑ έζησαν μια από τις χειρότερες στιγμές του Κοινοβουλευτικού τους βίου. Ο Πρόεδρος Τραμπ, που η αλαζονεία δεν του επιτρέπει να αποδεχτεί μια ξεκάθαρη εκλογική ήττα, ξεσήκωσε τον φανατικό όχλο κάποιων οπαδών του που έσβησαν σε μια στιγμή όλη τη δημοκρατική παράδοση της χώρας. Θα ήταν απλά αστείο, αλλά είναι βαθιά θλιβερό να προσπαθούν να δώσουν μαθήματα δημοκρατίας στην Αμερική ο Ερντογάν και ο Χαμενεΐ.

Η συνέχεια είναι βραχυπρόθεσμα δυσοίωνη για τις ΗΠΑ. Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση λόγω της πανδημίας που εντός Ιανουαρίου θα σπάσει το αλγεινό ρεκόρ των Αμερικανών που έχασαν τη ζωή τους στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (405.000). Επιπρόσθετα είναι σε επίπεδο διχασμού συγκρίσιμο με τις προεμφυλιακές εποχές, όταν υπήρχε ιδεολογική αλλά και γεωγραφική σύγκρουση Βορρά - Νότου. Γνωρίζοντας όμως τους Αμερικανικούς θεσμούς, αλλά και αρκετές από τις ηγετικές μορφές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, εκτιμώ ότι οι ΗΠΑ θα βρουν το σθένος και την ωριμότητα να διαφυλάξουν τη δημοκρατία τους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η φανερή αποδυνάμωση της Αμερικής (το χθεσινό συμβάν είναι το σύμπτωμα, όχι η ασθένεια), αφήνει πεδίο δράσης των αναθεωρητικών δυνάμεων σε παγκόσμιο (Ρωσία - Κίνα) ή περιφερειακό (Τουρκία - Ιράν) επίπεδο. Είναι σαφές ότι στην μετα-Αμερικανική εποχή θα υπάρχει περισσότερη ανησυχία και ανασφάλεια. Επίσης θέτει ένα εξαιρετικά κακό προηγούμενο για τυχόν επίδοξους ηγέτες που δεν αντέχουν τον αποχωρισμό της εξουσίας. Πόσοι ηγέτες «δημοκρατιών» που έβλεπαν ως παράδειγμα τον Ντόναλντ Τραμπ, από τον Ούγγρο Ορμπάν στον Βραζιλιάνο Μπολσονάρο, δεν θα μπουν άραγε στον ίδιο πειρασμό; Συνεπώς, επικίνδυνες καταστάσεις δημιουργούνται σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο στις διακρατικές σχέσεις όσο και στο εσωτερικό ετέρων χωρών.

Στα καθ' ημάς, τα εθνικά μας θέματα εξυπηρετούνται από την διατήρηση της ειρήνης, αλλά και μιας ισχυρής Αμερικής, η οποία επιθυμεί να παίζει πυροσβεστικό ρόλο στις ελληνοτουρκικές κρίσεις. Φυσικά, υπάρχει και το θλιβερό '74, αλλά δεν πρέπει συνολικά να αφήνουμε το κοινό αντιαμερικανικό αίσθημα να επηρεάζει την κρίση μας. Οι ΗΠΑ επιθυμούν πάντα την διατήρηση της ειρήνης στην Νοτιοανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας. Μια μελλοντικά (και πάντα με όρους σχετικότητας) αποδυναμωμένη Αμερική δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον, δεν αποτελεί όμως και εθνική καταστροφή.

* Ο Δρ. Κλεάνθης Κυριακίδης είναι διεθνολόγος, επίκουρος καθηγητής στο American University in the Emirates, στα Εμιράτα, και μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Εξιχνιάστηκε, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας, υπόθεση εκβίασης και πρόκλησης σωματικών βλαβών σε βάρος εμπόρου στη Δυτική Αχαΐα. Γι . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα από το πρωί της Κυριακής λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει «πνίξει», για μια ακόμα μέρα, σχεδόν όλες τις περιοχές της χώρας και όπως προειδοποιο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Των απαγορεύσεων εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι κτηματίες και οι κτηνοτρόφοι των περιοχών και όσοι κινούνται σε εθνικούς, επαρχιακούς και ασφαλτοστρωμένους δημ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Πρόεδρος Κλεοµένης Μπάρλος και τα Μέλη του ∆. Σ. του Συνδέσµου Επιχειρήσεων και Βιοµηχανιών Πελοποννήσου & ∆υτικής Ελλάδος προσκαλούν στην Ανοικτή Εκδήλωση της Ετήσιας Γενική . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Των απαγορεύσεων εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι κτηματίες και οι κτηνοτρόφοι των περιοχών και όσοι κινούνται σε εθνικούς, επαρχιακούς και ασφαλτοστρωμένους δημοτικούς δρόμους.  
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Πρόεδρος Κλεοµένης Μπάρλος και τα Μέλη του ∆. Σ. του Συνδέσµου Επιχειρήσεων και Βιοµηχανιών Πελοποννήσου & ∆υτικής Ελλάδος προσκαλούν στην Ανοικτή Εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης που θα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές για τη νέα Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και τους αντιπροσώπους στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος πραγματοποιούνται σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου για πάνω από 2.500 μηχανικού από Αχαΐα, Ηλεία
Image
Image

Search