ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βανταράκης: «Τα self test δεν είναι μέτρο προστασίας, είναι εργαλείο»

Προβληματισμό έχει φέρει ακόμα και στο κομμάτι αυτό της επιστημονικής κοινότητας που ζητούσε εδώ και καιρό την άρση του lockdown, ο τρόπος που περνάμε στο σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων και στην προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο προβληματισμός αυτός εγγυάται κυρίως στα μέτρα ασφαλείας και προστασίας που αντιστοιχούν για την κάθε δραστηριότητα.

Ο καθηγητής υγιεινής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Απόστολος Βανταράκης, είναι από τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας που έχει αρκετές φορές εκφράσει την διαφωνία του με το lockdown, κυρίως για τον τρόπο που εφαρμόζεται.

Όπως υποστηρίζει η τακτική που ακολουθήθηκε στην εφαρμογή του lockdown, έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα, με την αύξηση των κρουσμάτων και τον κόσμο να μην τηρεί τα μέτρα.

Ωστόσο το άνοιγμα των σχολείων, από την άλλη, έτσι όπως πάει να γίνει, έχοντας ως κύριο μέτρο προστασίας και ασφαλείας για τη μη διασπορά στην σχολική κοινότητα, τα self test, τον προβληματίζει.

«Τα self test δεν είναι μέτρο προστασίας, είναι απλά και μόνο ένα εργαλεία» τονίζει. «Εμείς πάμε να ανοίξουμε τα σχολεία, χωρίς καν να τα έχουμε δοκιμάσει και χωρίς να γνωρίζουμε ούτε την ίδια την διαδικασία, αλλά ούτε και τα αποτελέσματα της».

Σύμφωνα με τον κ. Βανταράκη το άνοιγμα των σχολείων δεν θα ήταν ριψοκίνδυνο αν παίρνονταν τα ανάλογα μέτρα προστασίας που στην περίπτωση αυτής της δραστηριότητας, το βασικό είναι οι αποστάσεις, δηλαδή, ο μικρός αριθμός μαθητών εντός των αιθουσών.

Σε ότι αφορά το δίλλημα που τίθεται αρκετές φορές από τα μέλη της επιτροπής για το άνοιγμα του λιανεμπορίου ή των σχολείων, για τον κ. Βανταράκη, είναι ένα δίλημμα που δεν έχει βάση και κατά συνέπεια δεν χρήζει απάντησης.

«Είναι δύο διαφορετικές δραστηριότητες που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Κανονικά τόσο το λιανικό εμπόριο, όσο και τα σχολεία θα έπρεπε να ήταν ανοικτά, έχοντας το καθένα τα δικά του μέτρα προστασίας και κανόνες για την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων διασποράς» αναφέρει.

Σταθεροποίηση δείχνουν τα αστικά λύματα

Πάντως, σε ότι αφορά τα αστικά λύματα και το ιικό φορτίο στον Βιολογικό Καθαρισμό της Πάτρας μέσα από τις δειγματοληψίες που παίρνει το Εργαστήριο του στο πλαίσιο του προγράμματος που τρέχει ο ΕΟΔΥ, υπάρχει μία σταθεροποίηση πλέον.

«Τα αποτελέσματα των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν μία αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου. Πιστεύω ότι με βάση όλα τα τελευταία δεδομένα, όχι μόνο από τα αστικά λύματα, αλλά και από τον αριθμό των κρουσμάτων, τις εισαγωγές και τις νοσηλείες στα νοσοκομεία, αυτό δείχνουν. Βαδίζουμε σε μία ήπια αποκλιμάκωση της πορείας του ιού» καταλήγει ο καθηγητής. 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας,Ηλείας και Αιτωλίας συνελήφθησαν δυο άτομα και σχηματίσθηκαν συνολικάπέντε δικογραφίες για υποθέσεις ενδοοικογενει . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Ένα αποτρόπαιο περιστατικό σημειώθηκε στη Νίκαια όταν ένας δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο Τζάνειο για τις πρώτες βοήθειες.  Όλα έγιναν . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Την τελευταίια του πνοή άφησε  ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου, ο οποίος νοσηλευόταν στο “Αττικόν”. Ο  βουλευτής της ΝΔ και γνωστός μετεωρολόγος είχε μιλήσει για την σοβαρότη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Δασύλλιο της Πάτρας το πρωί της Πέμπτης προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο τέρμα της οδού Καραϊσκάκη και πιθανό . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας,Ηλείας και Αιτωλίας συνελήφθησαν δυο άτομα και σχηματίσθηκαν συνολικάπέντε δικογραφίες για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στη Δυτική
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Δασύλλιο της Πάτρας το πρωί της Πέμπτης προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο τέρμα της οδού Καραϊσκάκη και πιθανότατα προκλήθηκε από
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τροχαίο ατύχημα με εκτροπή οχήματος και τραυματισμό του οδογού, σημειώθηκε λίγο μετά τη 1 τα ξημερώμαατα στην Καλλιθέα, λίγο πριν το χωριό. Για άγνωστο λόγο ο οδηγός ενός ΙΧ έχασε τον έλεγχο και το ό
Image
Image

Search