ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Φινλανδία: Η ευτυχέστερη χώρα στον κόσμο

Τις προάλλες άκουσα στην τηλεόραση ότι σε μία έρευνα η Φινλανδία κατετάγη ως η ευτυχέστερη χώρα στον κόσμο, ενώ η Ελλάδα μόλις στην 68η θέση.

Με προβλημάτισε αυτή η είδηση, απόρησα πώς μία χώρα με πολικό κλίμα και με ελάχιστο ήλιο βρίσκεται στη πρώτη θέση και η χώρα μας με τη θάλασσα, τη μεγάλη ηλιοφάνεια, το εύκρατο μεσογειακό κλίμα να είναι τόσο πίσω στη σχετική κατάταξη. Ως γνωστό η γεωγραφική θέση μιας περιοχής και το κλίμα επηρεάζει και τη ψυχολογία των κατοίκων.

Ανατρέχοντας στο διαδίκτυο και συλλέγοντας στοιχεία για τη Φινλανδία, διαπίστωσα ότι η Φινλανδία έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο.

Τα σχολεία είναι δημόσια και χρηματοδοτούνται από το κράτος. Δεν υπάρχουν ελίτ σχολεία, ούτε πολλών ταχυτήτων και δεν διαλέγει ο μαθητής σε ποιο σχολείο θα πάει, πηγαίνει σε εκείνο που είναι πιο κοντά στο σπίτι του.

Ολη η δουλειά για το μαθητή γίνεται στο σχολείο και έτσι ο μαθητής έχει στο σπίτι του ελεύθερο χρόνο να ασχοληθεί και με άλλα πράγματα.

Ο σκοπός του σχολείου δεν είναι να προετοιμάσει τον μαθητή για τις εξετάσεις αλλά για την ζωή και γι' αυτό εξετάσεις δίνουν οι μαθητές μόνο στην τελευταία τάξη του Λυκείου.

Οι βαθμοί στο Δημοτικό είναι «μπορείς και καλύτερα» ή «τέλεια».

Οι μαθητές σε κάθε τμήμα είναι λίγοι, ώστε να μπορεί ο εκπαιδευτικός να ασχοληθεί προσωπικά με κάθε μαθητή.

Οι μαθητές λειτουργούν κατά ομάδες συνεργάζονται, εάν ο καιρός το επιτρέπει μπορούν να κάνουν και μάθημα έξω στο φυσικό περιβάλλον.

Εκπαιδευτικοί γίνονται οι καλύτεροι μαθητές, έχουν το ίδιο ίσως και περισσότερο κοινωνικό κύρος και αναγνώριση με τους γιατρούς και δικηγόρους και ο μέσος μισθός τους είναι γύρω στα 3.500 ευρώ το μήνα.

Αν μία χώρα λοιπόν έχει καλό εκπαιδευτικό σύστημα, τότε έχει μορφωμένους πολίτες και ανεπτυγμένο βιοτικό επίπεδο.

Και κάτι άλλο που είδα στο διαδίκτυο και απεικονίζει τη νοοτροπία και το επίπεδο των πολιτών εκεί: Ο πρωθυπουργός της χώρας άργησε να πάει σε μία βιβλιοπαρουσίαση, και η αίθουσα ήταν γεμάτη. Πήρε το βιβλίο του και κάθισε στο τέλος στα σκαλοπάτια μαζί με τους τελευταίους αργοπορημένους πολίτες.

Στην Ελλάδα σε κάθε εκδήλωση υπάρχουν θέσεις επισήμων και ειδικές προσφωνήσεις για τους επισήμους.

Η παιδεία λοιπόν είναι το πρώτιστο αγαθό για την ευημερία μιας χώρας, καθώς οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούν τον λαό και όχι ο λαός να υπηρετεί τους πολιτικούς.

* Ο Γιώργος Πλούμης είναι εκπαιδευτικός-συγγραφέας.  

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαΐας την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Αίθουσα της Γηρια . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαΐας την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Αίθουσα της Γηριατρικής (Ν.Ε.Ο Πατρών
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά που δεν μπορούν να α
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συνδιοργανώτρια την Περ
Image
Image

Search